– Folk har kommet bort til meg og åpnet seg. Både folk jeg kjenner og helt ukjente.

Nesten 25.000 har lest historien om Thomas’ opplevelse av å bytte livsstil. Reaksjonene har strømmet på.

Thomas hadde sin eksamensforestilling "Kroppen min vol. 2" på Gamle Agder teater forrige uke. Alle bilder: Magnus Nødland Skogedal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Jeg har opplevd at folk kommer bort til meg og åpner seg. Både folk jeg kjenner og helt ukjente. Det synes jeg er kjempehyggelig. Det er folk som har sett forestillingen, og folk som bare har lest artikkelen, sier Thomas Behrendsen Lien.

– Ikke meningen å tråkke folk på tærne

Les også

Han fortalte forrige fredag om sin opplevelse av å bytte livsstil.

Forvandlingen var en sentral del av hans masteroppgave i kunstfag. I ettertid har han fått mange henvendelser fra folk som sliter med de samme tingene som han har gjort. Han har også fått reaksjoner fra folk som lever sunne livsstiler.

Slik så Thomas ut før prosjektet begynte. Slik så Thomas ut før prosjektet begynte.

– Det har aldri vært meningen å tråkke noen på tærne eller å spotte de som har en sunn livsstil. Forestillingen handler om meg og hvordan jeg opplever samfunnet i dag. Saken er at mange gjør det jeg har gjort i ett år og klarer det helt fint. Slike historier leser vi om hele tiden. De har en enorm helsegevinst, og en god psyke. For min del var ikke dette en god måte å leve på, og det endte med at jeg ble veldig lei meg. Folk må få gjøre det som gjør dem glad, men jeg har fortalt min historie og om mine opplevelser, sier han.

Les også

– Det er ikke farlig å skille seg ut

Også gamle venner har åpnet seg til ham etter at resultatet av prosjektet hans ble kjent.

– De som så forestillingen og som har fulgt meg i tiden frem til den har funnet en trygghet i å snakke med meg siden jeg selv var så åpen. Det setter jeg veldig høyt, spesielt det at forestillingen virkelig betydde noe for dem. Mange har fortalt meg at de ikke føler seg gode nok, men vi er alle gode nok. Det er godt å møte mennesker som mener at verden ser litt annerledes ut etter å ha sett forestillingen, da blir jeg rørt, sier han.

Både kjente og ukjente har tatt kontakt med Thomas i ettertid. Både kjente og ukjente har tatt kontakt med Thomas i ettertid.

Ikke bare bulimi og anoreksia

Han utviklet en spiseforstyrrelse gjennom sitt prosjekt, noe han også har fått reaksjoner på i ettertid.

– Noen sa at det ikke så ut som jeg hadde en spiseforstyrrelse, som er en merkelig ting å si. Spiseforstyrrelse er ikke bare bulimi og anoreksia, og det er ikke slik at det bare er kvinner som sliter med det. Det må anerkjennes at mange har det, og at det er et problem. Det gjelder også menn, sier Thomas.

Les også

«Turist i egen by»: – Dette skal bli en tradisjon

– Forventet du en slik reaksjon etter forestillingen og artikkelen?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg tenkte at ved å være meg selv og være fullstendig åpen og naken kunne jeg være et talerør for de som kjente seg igjen. Men det at folk tør å være mer åpen om det de selv sliter med etterpå, det forventet jeg ikke. Jeg forventet en gratulasjon og en klapp på skuldra, men det ble mye mer.

Den fysiske forskjellen er stor, men også den psykiske. Den fysiske forskjellen er stor, men også den psykiske.

– Alle har problemer og utfordringer

Han ønsker at flere kan akseptere seg selv slik de er, og ikke fokusere på å få livet perfekt.

– Alle har problemer og utfordringer, og vi må være flinke til å akseptere oss selv. Depresjon tror jeg er en folkesykdom, og mye av årsaken er fokuset på det perfekte. Jeg prøvde virkelig å bli perfekt, men jeg ble ulykkelig av det. Nå er jeg på bedringens vei, og har spist både is og pasta.

[Godsak godsak=»»]

Thomas er glad for at hans forestilling har fått andre til å åpne seg. Thomas er glad for at hans forestilling har fått andre til å åpne seg.

Vil ikke ha mer ros

Søndag var han også på scenen igjen på Charlies bar, som del av improgruppa Bare Flaks. Den siste måneden har han ikke orket, men hadde et håp om at han kunne komme seg på scenen.

– Det var helt vanvittig. Jeg var kjempenervøs, og jeg fikk stående applaus allerede før vi begynte. Bare Flaks handler om å ha det gøy, og å tørre å feile, og det er godt å komme inn i det tankesettet igjen, sier Thomas.

Han tror ikke henvendelsene fra folk vil slutte med første, men det bryr ham ikke.

– Jeg er fullt villig til å prate med folk om det meste. Jeg håper bare at det blir slutt på å rose meg, det har det blitt litt mye av. Nå kan vi ta en pause fra de gode ordene, avslutter han.

[sc name=»Facebook-teaser» ]

Publisert: