– Første gang jeg har opplevd at man nekter å ta betalt i kontanter

En gjest ble nektet å betale kontant på restauranten Diablito på Strandkaien. Ikke i henhold til reglementet, ifølge Forbrukertilsynet.

Oppdatert:
Byas-tipser forteller at han ikke fikk betale kontant på Diablito. Daglig leder beklager hendelsen, og sier at det skal være mulig å betale cash i restauranten.

Sigurd Vik var gjest på den populære restauranten forrige uke, og da regningen kom ville ha gjøre opp for seg med kontanter.

Det fikk han ikke lov til av servitøren.

– Det er første gang jeg har opplevd at man nekter å ta betalt i kontanter, sier Vik, som tipset Byas om hendelsen, med følgende spørsmål attåt:

«Er det lovlig»?

Cash skal fremdeles være king

Forbrukertilsynet er klare på at det fremdeles skal være tillatt å betale med kontanter hos restauranter og andre næringer.

– Det er slik at man som forbruker har rett til å gjøre opp kontant til selgere av varer og tjenester, sier avdelingsdirektør hos Forbrukertilsynet, Jo Gjedrem.

– Kan det å nekte kontantoppgjør føre til sanksjoner?

– Vi har tidligere tatt opp saker om kontant betaling, og Norges Bank har nylig tatt til orde for at de som ikke følger reglene skal kunne ilegges overtredelsesgebyr.

Det fins fremdeles noen butikker som ikke har kortterminal og som dermed utelukkende aksepterer kontanter. Her finnes det ikke tilsvarende regler.

– Påbudet gjelder bare for kontanter. Utover det kan selger velge ønsket betalingsmåte. Det fins flere grunner til at kontantbetaling skal være mulig, blant annet samfunnssikkerhet og personvern. Kroner og øre, norsk valuta, skal man ha rett til å gjøre opp for seg med, forteller Gjedrem.

LES OGSÅ:

LES MER:

Åpner ny pizzarestaurant med drahjelp fra Dolly Dimple’s-grunnlegger

– Vi har ikke gått ut med at vi ikke tar betaling kontant, så om en kunde ikke har fått gjøre opp for seg cash, så beklager vi det, sier Andreas Koll Svensen, daglig leder ved Diablito.

Holder kontantstrømmen nede

Daglig leder på Diablito, Andreas Koll Svensen, sier til BYAS at det handler om kontroll, men at det skal være mulig å betale kontant i restauranten.

– Vi ønsker å holde kontantstrømmen nede og å ha lite veksel. Det blir vanskelig med store beløper. Utviklingen er at folk betaler mindre kontant.

– Forbrukertilsynet er klare på at det skal være mulig å gjøre opp for seg med kontanter?

– Vi har ikke gått ut med at vi ikke tar betaling kontant, så om en kunde ikke har fått gjøre opp for seg cash, så beklager vi det.

– Det skal altså gå an å betale kontant hos dere?

– Vi foretrekker kortbetaling, men at det ikke går an, er feil. Så det er bare å be han som tipset om å ta kontakt med oss, så skal vi invitere på en variant, avslutter Svensen.

Publisert:
Oppdatert:

Ny restaurant i de gamle Tango-lokalene: – Det blir et sted hvor du kan planlegge en helaften

I helgen åpner Diablito Food & Music på Strandkaien. Restauranten skal være en mellomting mellom nattklubb og «stiv» restaurant.

Oppdatert: