Aktuelt

Serverte gresshopper i lunsjen

På dagens meny i kantina på Tangen videregående skole sto en litt annerledes rett – sirisser. Lunsjen var en del av skolens «Internasjonal uke» og Kauron-prosjekt.

Heidi Tjomsaas og Sara Thomassen kunne smake på sirisser i kantina på skolen i dag - hvis de ville. Foto: Ida Søreng

Bak den litt spesielle lunsjen står Kjetil Karlsen. Han er prosjektleder for skolens internasjonale samarbeid i Sør-Sudan, hvor de bygger yrkesfagskole i Kuron.

– I dag får elevene rett og slett en liten teaser, og de får smake noe litt annerledes, forteller Karlsen, som selv har vokst opp i Kongo.

Foto: Ida Søreng _Kjetil Karlsen sto bak dagens lunsj. Her sammen med Gro Hilde Albrigtsen som tilberedte sirissene. Foto: Ida Søreng_

Sammen med fire elever kom han nettopp hjem fra en åtte dagers lang tur til Sør-Sudan.

– Jeg tror insekter kommer på menyen her også om ti år. De er en bra kilde til protein, og protein trenger vi, legger han til.

Karlsen håper også etter hvert at de på Tangen kan begynne å avle sirisser.

Jeg tror insekter kommer på menyen her også om ti år

2000 sirisser

Til dagens siriss-lunsj har skolen kjøpt inn 2000 sirisser, fra dyrebutikken. Insektene ble fryst ned, før de ble frityrstekt. Noen ble servert med tilbehør, andre som topping på pizza.

Elevene kunne velge mellom å spise sirissene for seg selv, eller med tilbehør. Foto: Ida Søreng _Elevene kunne velge mellom å spise sirissene for seg selv, eller med tilbehør. Foto: Ida Søreng_

– Vi har sautert kål, ristet sesamfrø, også har vi hot chilisaus og frityrstekte sirisser, forteller Gro Hilde Albrigtsen.

Hun er faglærer i restaurant- og matfag, og har sammen med tre elever tilberedt dagens lunsj.

– Vi har fått prøve oss litt fram, og jeg synes det smaker overraskende godt – litt som popkorn, sier hun.

Popkorn og pommes frites

Foto: Ida Søreng _Henriette Wroldsen serverte medelevene sirisser. Foto: Ida Søreng_

Henriette Wroldsen var en av fire elever som var med på turen, og er nå med på å dele ut smaksprøver til resten av elevene i kantina. Hun melder om delte meninger blant de som tør å smake.

– Det virker som folk synes det er godt, og det er tøft at de tør! Men så ser jeg jo også noen som spytter ut og brekker seg litt.

Selv synes hun sirissene smaker en blanding av popkorn og pommes frites.

– Hvis det går an å si det da! sier hun og ler, før hun legger til at hun skjønner det kan være litt ekkelt med bena som har lett for å sette seg i tennene.

– Nei takk, der går grensa

Foto: Ida Søreng _Heidi Tjomsaas og Sara Thomassen hadde delte meninger om sirissene. Foto: Ida Søreng_

Det var blandede meninger om hvor digg gresshoppene var da KRSby spurte litt rundt.

– Jeg synes bare det smakte Sørlandschips! Jeg ble litt overraska over at jeg likte det, for egentlig er jeg ganske kresen. Men jeg tok av gresshoppene på pizzaen. Det ble litt mye, sier Thomassen.

– Smakte dere begge to?

– Nei takk, der går grensa! Det orka jeg rett og slett ikke, kommer det kjapt fra Tjomsaas.

Publisert:

  1. Sør-Sudan

Hva synes elevene egentlig om skolekantinene?

KRSby tok turen ut for å sjekke!