Aktuelt

Sandra (29) dro til Libanon for å dele ut klær til flyktninger: – Barn går barføtt i minusgrader

Sandra Cederholm (29) fra Sandnes er nettopp kommet hjem fra Libanon. Snart drar hun tilbake.

Publisert:
  • Ulrikke Valvik Mitchell
Sandra har nettopp landet i Norge. Her blir hun ikke værende lenge.
LES MER:

Tidligere denne måneden skrev vi om Sandra Cederholm (29) fra Sandnes, som bruker all fritiden sin på å hjelpe flyktninger.

Hun skulle dra til Libanon sammen med andre medlemmer av den nyoppstartede organisasjonen «Mange bekker små», for å dele ut 675 esker med klær til syriske flyktninger.

Med seg på reisen tok hun Byas' instagram-konto..

Følg Byas.no på Facebook.

På norsk jord igjen

Nå er hun tilbake på norsk jord, etter en tur som har satt sine spor.

– Vi hadde en liste over en del hundre familier, hvor det i gjennomsnitt var sju personer per familie, som vi skulle dele ut klær til. Vi måtte følge listene vi hadde fått, hvor det er registert hvilke familier som har størst behov, forteller Sandra.

– Det gikk veldig bra, men det var utrolig tøft å se på alle dem som kom bort til oss gråtende og ba på sine knær om hjelp. De som ikke var på listene.

Denne uken er Byas-instaen med @pinkpony90 til Libanon. | Hvor tre land alltid vil møtes - Syria, Israel og Libanon. #byas

– Umenneskelige leveforhold

Sandra og de andre fra Mange små bekker måtte dele ut klærne fra et lager. De kunne ikke dra fra telt til telt i leirene - da kunne de risikere å bli drept.

– De som hentet klær var glade og takknemlige. Gråt av glede. Man kunne se lykken i øynene deres. Det var sterkt.

– Hvilke inntrykk sitter du igjen med nå?

– At vi må hjelpe mer. Absolutt. Barn går rundt barføtt i minusgrader, kun med et par sandaler. Det er umenneskelige leveforhold. Et av bildene jeg har lagt ut på instagrammen, er av ei jente med en plastpose på hodet. Det var det veldig mange barn som hadde, for de har ikke luer.

– Du må nesten snu deg bort når du ser det, for du blir så påvirket av å se barn gå rundt slik. Det er vondt.

https://www.instagram.com/p/BAsXFrxCZBK/?taken-by=byas.no

Denne uken er byas-instaen med @pinkpony90 til Libanon. | John i reise-teamet: Kanskje fikk hun seg en varm jakke og en lue slik at moren slipper å pakke henne inn i plast.

Drar snart tilbake igjen

I den ene leiren Sandra besøkte, hadde teltene regnet bort.

– Forholdene var så ekstremt dårlige, og det var utrolig mange syke barn, som følge av dårlig hygiene. De hadde ingen toaletter, så de hadde bundet fast en presenning til et tre, hvor alle gikk på do. Alt de hadde gjort i fra seg rant ned i leiren. Og der gikk folk uten sko.

– Man har så lyst å gi disse menneskene alt, men det kan man ikke. Gir du noe til ett barn, kommer alle de andre løpende. Barn løp rundt og ropte navnet mitt, for de tror jeg kan hjelpe.

Sandra har så vidt kommet tilbake til Sandnes. Nå pakker hun snart sakene og drar tilbake til Libanon igjen.

– Jeg trenger noen dager på å hente meg inn igjen, men så skal jeg forberede meg til neste tur. Det blir ganske snart.

Med én alt for stor kvinnesko. Denne uken er byas-instaen med @pinkpony90 til Libanon. | Vi i reise-teamet var på besøk i en leir som vil få hjelp av oss innen få dager. Det var mange sterke møter, som gir ekstra gnist til videre arbeid. #byas

– Kan ikke sette meg ned og grine

– Hva gjør slike opplevelser med deg?

– Det er lett å la følelsene ta overhånd, når man ser mennesker som lever under slike forhold, men jeg kan ikke sette meg ned og grine. I hvert fall ikke foran dem. Nå er jeg hjemme i et varmt hus og kan egentlig kjøpe det jeg vil. Men man mister litt lysten på de materialistiske godene. Jeg har fått avsmak. Jeg trenger ikke de pengene, og vil heller bruke dem på noen andre. Det betyr så utrolig mye mer.

– Dette er til syvende og sist mennesker. Jeg mener alle ulikheter bør settes til side, når mennesker er i nød. Og i stedet for å tenke på alle dem vi ikke klarer å hjelpe, vil jeg heller tenke på hvor utrolig mye det betyr for de vi faktisk får hjulpet. Det er i hvert fall sånn jeg tenker.

LES MER:

Lurer du på hva du kan gjøre for å hjelpe flyktningene? Her svarer hjelpeorganisasjonene.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Cechell (26) levde på gata i Manila. Nå hjelper hun selv gatebarn

LES MER:

Siri (30) fra Sandnes vil skape en møteplass for engasjement

LES MER:

Møt tre unge flyktninger som bor på Forus mottakssenter

Publisert:
  1. Sandnes

Sandra bruker all fritiden sin på å hjelpe flyktninger

29-åringen fra Sandnes skal reise til Libanon for å dele ut 675 esker med klær til syriske flyktninger.

Publisert: