Studier i utlandet: Med verden som lekeplass

For noen sørlendinger er ikke Norge nok. Vi har snakket med fem studenter som valgte å dra til det store utlandet i studietiden.

Publisert:
Ingrid Pauchon (øverst til venstre), Silje Ringstad Kolnes og Vegard Oppebøen ofret sørlandet til fordel for det store utlandet. Foto: Privat

Studiestart nærmer seg med stormskritt og om to uker er det skolestart på flere skoler i Kristiansand. Men langt utenfor Norges grenser finnes det sørlendinger som allerede er i gang med semesteret, og til og med noen som ikke har fått sommerferie ennå.

Vi har snakket med fem sørlendinger som studerer i utlandet. Vi ville finne ut hvorfor de valgte å dra ut og hva som har vært høydepunktene så langt.

Trim Balaj studerer musikalteater i London. Foto: Privat _Trim Balaj studerer musikalteater i London. Foto: Privat_

Dyrt, men fantastisk i London

Trim Balaj fikk øynene opp for utenlandsstudier da han var utveksling til USA på videregående. Da han var ferdig var han sikker på at han måtte ut igjen, helst til en storby, og valget falt på London.

Han har ikke angret, og kan anbefale graden sin, en master i musikal teater ved Guildford School of Acting. Livet i Englands hovedstad er dog ikke helt uten problemer.

– Man må jobbe flere jobber for å kunne ha råd til å bo, ta sangtimer og holde seg i form med dans. Det er like dyrt å bo i London som det er å bo i Oslo, bare her betaler de ikke like godt som de gjør i Norge, forteller han.

Det er like dyrt å bo i London som det er å bo i Oslo, bare her betaler de ikke like godt som de gjør i Norge

Silje i Newlands Forest i Cape Town. Foto: Privat _Silje Ringstad Kolnes i Newlands Forest i Cape Town. Foto: Privat_

Hvithai og drama-studier i Sør-Afrika

Silje Ringstad Kolnes valgte en litt mer utradisjonell rute da hun dro til Sør-Afrika for å studere drama og teater på University of Cape Town.

– Cape Town er verdens vakreste by. Det er en helt ubeskrivelig atmosfære der som man ikke kan forstå før man har vært der, sier hun.

Sør-Afrika kan også være nervepirrende. På den verdenskjente sandstranden i Camps Bay opplevde hun en gang at en hvithai hadde kommet seg inn i badeområdet på stranden, så alle måtte opp av vannet før en båt kunne komme til og lede haien ut på dypere farvann igjen.

Jeg har problemer med å forstå dem som har muligheten til å reise på utveksling, men likevel velger ikke å gjøre det

Når vi spør hva som er den største utfordringen hun har møtt på som utenlandsstudent er hun tydelig.

– Å komme hjem igjen. Jeg har problemer med å forstå dem som har muligheten til å reise på utveksling, men velger å likevel ikke gjøre det. De fleste har godt av å utvide horisonten litt!

Daniel og tre venner dro på roadtrip i Australia i denne vanen. Foto: Privat Daniel Vestøl (t.v.) og tre venner dro på roadtrip i Australia i denne vanen. Foto: Privat

Hippie-Australia

Daniel Vestøl fra Søgne valgte å dra til andre siden av verden da han først skulle ut, og endte opp i Perth i Australia. Her studerer han til en grad i kiropraktikk ved Murdoch University.

– Jeg møtte en underlig gråsprengt en på Oslo S ei gang. Han sa at det eneste han angret på i livet, var at han aldri studerte i utlandet. Så jeg tenkte at den feilen skulle ikke jeg gjøre, sier han.

Jeg møtte en underlig gråsprengt en på Oslo S ei gang. Han sa at det eneste han angret på i livet, var at han aldri studerte i utlandet

Vestøl mener at Australia er helt fantastisk. Han trekker fram kombinasjonen av et industrielt samfunn og hippe-tendenser med blomsterkranser i håret som et av paradoksene for hvorfor landet er så interessant.

Det ble forøvrig ingen sommerferie på sørlendingen i år. Ikke bare er det vinter i Australia, men skolen har et trimester-system som deler året i tre. Denne uka har Vestøl eksamen i flere fag.

Ingrid Pauchon valgte fransk-talende Quebec i Canada for masteren sin. Foto: Privat _Ingrid Pauchon valgte fransk-talende Quebec i Canada for masteren sin. Foto: Privat_

Fra Toulouse til Montreal

Ikke alle utenlandsstudenter klarer å nøye seg med ett land når de først er bitt av reisebasillen. Ingrid Pauchon tok bacheloren sin i Toulouse i Frankrike, før hun tok turen over dammen for å studere til en master ved Universitetet i Montréal i Canada.

– Jeg har bodd lenge i Paris-området i min barndom, og hadde et stort ønske om å dra tilbake til Frankrike. Valget om å dra til Montréal kom i utgangspunktet fra et ønske om å oppleve noe helt nytt og ikke minst utforske denne byen som jeg hadde hørt så mye positivt om, forteller hun.

Vegard ble intervjuet på den koreanske TV-kanalen MBC. Foto: Private _Vegard ble intervjuet på den koreanske TV-kanalen MBC. Foto: Privat_

Bakvendtland i Sør-Korea

Et ønske om å oppleve noe nytt og annerledes var også motivasjonen for Vegard Oppebøen.

Han utvekslet til Sør-Korea i forbindelse med bacheloren i statsvitenskap, og reiste tilbake for å fullføre masteren på Korea University.

Det siste halvåret har han vært studentpraktikant ved den norske ambassaden i Seoul. Han er ikke tvil om at flere nordmenn burde dra til Sør-Korea, men advarer trygghetssøkerne.

De som vil komme til Sør-Korea og leve akkurat som i Norge kan få det vanskelig. De tøffeste utfordringene har kommet av forskjeller i kultur og språk

– De som vil komme til Sør-Korea og leve akkurat som i Norge kan få det vanskelig. De tøffeste utfordringene har kommet av forskjeller i kultur og språk, noe som gjør det vanskelig å kommunisere. Men det er også noe av det som er mest givende når man etter hvert begynner å forstå, forteller han.

Det rareste han har opplevd så langt var forøvrig å spise kyllingføtter, for så å oppdage at det faktisk var godt.

Kjenner du noen som studerer noe interessant eller annerledes? Tips oss på tips@krsby.no!

Publisert:

– Det er viktig å forstå at man er en «alien» i andres kultur

Even Fuglestad (27) studerte i Australia, Ungarn og Tyskland før han fullførte mastergraden. Sømsgutten deler sine beste student-tips!

Publisert: