Savner du dette?

Folk i Kristiansand om snøens gleder i barndommen.

Publisert:

Snøen faller tungt over Sørlandet for tiden. Vi alle har hatt et forhold til å være utendørs i snøen under oppveksten. Enten det var snøballkrig, rattkjelkerace, bygging av snøhuler og snømenn eller bobbaner.

Som barn fins det ikke for dårlig vær, bare for dårlige klær (i følge foreldrene i hvert fall), og dunger med snø langs veien var en velsignelse. Å lage små snødunger i bakken, for så å bruke de som skihopp var en glede på alle hytteturer.

Det var nok også kalde og våte skoleturer, smeltende snø nedover ryggen og livsfarlige glatte veier, men det er heldigvis ikke det vi husker best.

KRSby spurte folk på gata i Kristiansand om å mimre rundt de glade vinteraktiviteter.

Seja Nayef (22), Tinnheia

IMG_5451

– Jeg var veldig mye ute i snøen da jeg var liten. Snøballkrig og bygging av snøhule var det jeg likte best. Jeg liker fortsatt vinteren, men nå er jeg mere innendørs og drikker kakao.

Marthe Klefstav (29), Vågsbygd

Marthe Marthe Klefslav

– Det jeg likte best å gjøre om vinteren var å bygge snøhule. Jeg var en gang på hyttetur på fjellet hvor hytten var helt nedsnødd. Vi måte grave ganger igjennom snøen for å komme til hytten, så det ble en veldig stor snøhule. Nå er jeg alt for lite ute i snøen, selv om det hadde vært gøy å ake igjen.

Karoline (25) flyttet fra kollektiv til seilbåt

Stian Gundersen (15), Høytun

Stian Gundersen

– Jeg digget kongen på haugen. Vi brukte å leke det i en snøskavl i skolegården. Jeg var ikke alltid kongen, men jeg hadde mine øyeblikk. Jeg synes fortsatt det er gøy å ake hvis sjansen byr seg. Nå synes jeg det er koseligst å være inne i snøværet.

Ingrid Thorkildsen (17), Rannesund

Ingrid Thorkildsen

– Jeg var mye ute i snøen før i tiden. Jeg brukte å kjøre bobbane, hvor vi konkurrerte om hvem som kjørte fortest. Jeg synes fortsatt snø er veldig kos og gir god stemning.

10 tegn på at du er fra Kristiansand

Tom Henning Linden (25), Ås/Arendal

IMG_5503

– Jeg digget å ake og å ha snøballkrig. Jeg husker akeløp spesielt godt. Nå går liker jeg best å stå på ski på fjellet. Jeg bruker å gå på skiturer i Hovden, og skal dit nå i slutten av januar. Jeg er glad snøen endelig kom.

Idun Mykjåland (15), Kvadraturen

Idun Mykjåland

– Jeg vokste opp i byen, så å leke ute i snøen var litt utilgjengelig. Men jeg var mye ute i naturen i barnehagen, noe jeg likte godt. Aking med rattkjelke og UFO-akebrett, er det jeg likte best å gjøre om vinteren. Jeg er fortsatt glad i vinteren, men jeg liker best å være inne i snøværet.

Det å chille innendørs med varmt pledd og kakao tar kanskje over for de klassiske utendørsaktivitetene når man blir eldre, men minnene om da vi var unge, spreke og uredd snø og kulde er fortsatt et lyspunkt på denne tiden av året.

Vinterens fineste partykjoler

Publisert:

Slik overlever du resten av den mørke vinteren

En liten trøst: Sola har heldigvis snudd. Nå går du lysere tider i møte!

Publisert:
  • Amalie Henriksen
    ca_hen@hotmail.com