Aktuelt

Valgblogg: Hva i alle dager er Piratpartiet?

Kanskje du har lurt på det allerede, eller kanskje du lurer på det nå: Hva i alle dager er Piratpartiet?

Oppdatert:
  • KRSby
Tale M. Haukbjørk Østrådal, Piratpartiet. Foto: Tore Andre Baardsen.

Hva er viktig for de ulike partiene foran høstens kommunevalg i Kristiansand? Det har KRSby spurt de ulike partiene om. Resultatet er en serie blogginnlegg fra partiene. I dag: Tale Haukbjørk Østrådal i Piratpartiet.

- - - - - -

Hei internett, og folk som leser ting på internett.

Jeg heter Tale, og i år har jeg for første gang satt navnet mitt på Piratpartiets liste til kommune- og fylkestingsvalget.

Vi er ikke det politiske stuntet til Kaptein Sabeltann. Eller til Kaptein Sortebill. Faktisk har vi like lite med Jack Sparrow å gjøre som Arbeiderpartiet har med arbeidere å gjøre.

Derimot er vi et parti som ble startet av folk som er lei av de etablerte partiene og de politiske strukturene vi har i dag. Vi er lei av at folk ikke blir spurt om hva de mener i sakene politikerne vedtar. Vi er lei av at det er så innmari kronglete å få innsyn i de sakene politikerne vedtar. Det virker som de folkevalgte har glemt hvem som velger dem.

Vi er lei av at det er så innmari kronglete å få innsyn i de sakene politikerne vedtar. Det virker som de folkevalgte har glemt hvem som velger dem

For å ta et lite gresk-kurs: Demokrati er et sammensatt ord. Det er satt sammen av ordene demos og kratia. Demos betyr folk, eller folket. Kratia betyr styre. Direkte oversatt til norsk: Folkestyre.

Faksimile: NRK Super. Faksimile: NRK Super.

Jeg vet ikke om du bruker internett utenom Facebook (men jeg gjetter du gjør det hvis du leser på KRSby). Ganske ofte har aviser små undersøkelser der de lurer på om du liker reker, eller om KRSby burde lese korrektur på artiklene sine, eller om Grundekjøns forslag om å endre stavemåte på byen vår er helt på trynet.

Selv om spørsmålene ikke alltid er like interessante synes jeg slike små undersøkelser er veldig greie. De gir et bilde av hva folk, eller i alle fall de som har lest avisa og sett spørsmålet, synes om saker og ting.

Tenk om kommunen hadde hatt lignende poller så sine hjemmesider? Og tenk om du kunne velge å få tilsendt en mail hver gang et nytt spørsmål i en kategori du bryr deg om ble lagt ut? Per i dag tror jeg det er for mye å forlange av kommunen, men hvis jeg hadde sittet i bystyret hadde jeg gjort noe med det.

Jeg vil ikke love en masse om veiutbygginger, eldreomsorg eller fotballbaner, for jeg vil ikke love noe jeg ikke kan holde.

Uansett – Kristiansand kan faktisk bli den kommunen i landet med mest brukervennlig demokrati. Det skal så utrolig lite til. Vi kan til og med ha folkeavstemninger i saker som angår alle, f. eks. om vi skal bygge et parkeringshus under Torvet. Det kunne gjort saken litt enklere for bystyret.

Kristiansand kan faktisk bli den kommunen i landet med mest brukervennlig demokrati. Det skal så utrolig lite til

- Flertallet i bystyret ville ikke at kommunen skulle bruke masse penger på å bygge noe vi allerede har masse av, nemlig parkeringsplasser, skriver artikkelforfatteren. – Flertallet i bystyret ville ikke at kommunen skulle bruke masse penger på å bygge noe vi allerede har masse av, nemlig parkeringsplasser, skriver artikkelforfatteren.

Parkeringshuset ble nedstemt, for flertallet i bystyret ville ikke at kommunen skulle bruke masse penger på å bygge noe vi allerede har masse av, nemlig parkeringsplasser. Så kom enkelte politikere fra visse partier drassende med et privat selskap som hadde såååå lyst til å bygge parkeringshus at de hadde kalt opp selskapet sitt etter det.

Og nå henger saken litt i løse luften. Jeg synes det lukter litt råttent, men jeg får ikke sjekket detaljene i saken fordi sakspapirene ikke ligger fritt tilgjengelige på nett.

Kort og godt, så ønsker jeg meg demokrati og mer åpenhet. Det tror jeg egentlig du også ønsker deg.

Tale Haukbjørk Østrådal

- - - - - -

- LES OGSÅ: KrF-valgblogg: Drømmer om å redde verden fra bystyret

- LES OGSÅ: Venstre-valgblogg: Et liberalt og grønt Kristiansand

- LES OGSÅ: Disse kandidatene under 30 kan du stemme på

Publisert:
Oppdatert:
  1. Piratpartiet

Disse kandidatene under 30 kan du stemme på

Skal du stemme i Kristiansand under høstens lokalvalg? Da er sannsynligheten skyhøy for at du stemmer på noen som er mye eldre enn deg.

Publisert: