Landstreffet: Slik hanker festivalen inn de største artistene

Norges største musikkfestival for ungdom har etter hvert en imponerende liste over artister. Et av årets høydepunkt, Macklemore, var en av artistene som selv henvendte seg til Landstreffet, for å få opptre for 2017/2018-russen.

Publisert:
Macklemore ikledd russedress for anledningen, storkoste seg på scenen under Landstreffet.

– Dette er jo en lang avhandling, skal du skrive bok? svarer bookingansvarlig, Magnus Lund, når han blir spurt om hvordan det jobbes for å hente inn artister som Macklemore.

Landstreffet er nå 32 år gammelt. De siste årene har de kunnet lokke russen med artister som Macklemore, Martin Garrix, Wiz Khalifa og Calvin Harris.

I 2010 tok til og med Pitbull turen innom.

– Det brukes mye tid på å finne ut hva målgruppen, altså russen, liker. Det innebærer dialog med russen, følge med på hva som rører seg i markedet, og rett og slett følge de største internasjonale festivalene, sier Lund.

Bookingansvarlig, Magnus Lund sammen med Martin Garrix (t.h) og Brooks (t.v).

Dette er en av flere deler av prosessen. Når arrangøren skal booke artister, hjelper det på at Landstreffet begynner å bli internasjonalt kjent, til tross for at det «bare» er en festival for avgangselever i Norge.

– Landstreffet har fått et veldig godt rykte på seg på markedet, både internasjonalt og nasjonalt. Macklemore mente det var en av de beste festivalene han hadde vært på. Energien på Landstreffet er helt unik, sier Lund

Slik er prosessen

Det hele starter med at Landstreffet sjekker ut hva som er ledig på markedet. Dette innebærer blant annet å se på hvilke artister som er tilgjengelige i perioden for Landstreffet.

Perioden Landstreffet arrangeres er ikke en typisk turnéperiode for internasjonale artister, som gjør arbeidet vanskeligere enn på sommeren, hvor mange artister turnerer festivaler i Europa.

Finner arrangøren en artist som er tilgjengelig i perioden for Landstreffet, tar de kontakt med agenten, og sender etter hvert et bud. Videre forhandles det om betaling.

Til slutt får de en bekreftelse om det lar seg gjøre. Dette er den korte versjonen. Prosessen foregår over flere måneder med enkelte artister.

LES OGSÅ:

Dugnad på Landstreffet: - Bidrar til lav kontingentLandstreff Stavanger: Se stort bildegalleri!
Landstreffet 2018 er over, men planleggingen av Landstreffet 2019 er allerede i gang.

Macklemore tok kontakt

– Det var faktisk agenten til Macklemore som ringte oss, og sa at han ville opptre. I utgangspunktet har vi ikke råd i og med Macklemore stort sett opptrer på langt større festivaler internasjonalt med titusenvis av besøkende. Derfor er det veldig gøy at dette lot seg gjøre. Grunnen er jo at tidligere artister har hatt en veldig god opplevelse, og at de har spredt ordet, sier Lund.

I tillegg til Macklemore, var også French Montana å finne på scenen. Nå har Landstreffet fått henvendelser fra kompiser av den amerikanske hip hop-artisten. Det er derimot ikke for å opptre, men fordi de ønsker seg en fet russedress.

LES OGSÅ:

Landstreffet vil bli enda bedre i 2019

Forespørsler fra USA

Magnus Lund har vært med å arrangere Landstreffet siden 1997. Han sier at ambisjonen hele tiden har vært å bli Norges største musikkfestival for 18/19-åringer. Han trekker likevel frem 2007 som året da ting virkelig begynte å gå oppover.

– Nå blir ikke Landstreffet kun lagt merke til i Norge, men også i utlandet. I 2015 hadde vi, som en av de første festivalene i Europa, egen livestory på snapchat som gikk verden rundt.

Livestoryen nådde hele 15 millioner mennesker. 5 av millionene var fra USA.

– Etter det fikk vi altfor mange henvendelser fra USA, så vi måtte fortelle at det bare gjaldt norske avgangselever.

Landstreffet får fortsatt henvendelser fra USA, men av de som faktisk får dra til Landstreffet, er det trolig russen fra Svalbard som reiser lengst.

– Hvem er den største dere har fått inn?

Det er et vanskelig spørsmål. Calvin Harris er jo gigastor nå, men Martin Garrix, Macklemore og Wiz Khalifa er muligens de største. Konserten som Macklemore leverte er på min topp 3 liste uavhengig av festival eller konsert jeg har vært på. Terningkast 6 over hele linja, det var veldig stort.

– Men har det blitt slik at dere bare kan velge og vrake?

Det er mange artister vi jobber mot, men det er ikke alle vi klarer å lande. Artistene koster mer og mer penger. Men vi får veldig mange mailer fra agenter som ønsker å sette artistene sine på programmet, og Macklemore var veldig tydelig.

Planleggingen av Landstreffet 2019 er i gang

Landstreffet 2018 er for denne ganger er over, men arrangøren ligger ikke på latsiden av den grunn. Faktisk så er allerede tre artister klare for neste år.

– Arbeidet for 2019 startet for tre månder siden, sier Lund.

MER FRA BYAS:

5 fine øyeblikk fra LandstreffetLandstreff-artist arrestert i Stockholm: – Han regner med å spille i Stavanger dersom han ikke blir dømt til fengsel– Flere russ datt oppå megSlik kan du få deg en kul festivalopplevelse - helt gratis!
Publisert:

Her er artistene til den utsolgte russefesten

Landstreffet i Stavanger er blitt en av Norge største musikkfestivaler. Lørdag ble 29 artistnavn sluppet til årets russetreff i Kongeparken.

Publisert:
  • Elisabeth Bie,