Skal ordne opp etter data-rot for elever som bytter skole
Siden skolestart har flere av elevene som nå går på Tangen stått uten nødvendig skoleutstyr, og har fryktet å måtte betale flere tusen for skole-pc og programvare. Nå sier Vest-Agder fylkeskommune at de skal ordne opp.
– Vi synes det er skikkelig kjipt, for vi satte oss jo ikke i denne situasjonen selv, forteller Emma Foyn Thomassen, som er en av totalt elleve tidligere Akademiet-elever som nå går på Tangen videregående skole.
I april skrev Fædrelandsvennen at den private videregående skolen Akademiet kutter alle tre klasser på linjen medier og kommunikasjon. Grunnen var lave søkertall.
Frustrasjonen blant de 30 elevene som ble rammet av nedleggelsen var stor.
Igjen har det oppstått problemer for medier- og kommunikasjonselevene.
Flere har siden skolestart stått uten skole-pc med nødvendige programmer for å kunne følge med i undervisningen. De fryktet de måtte betale flere tusen kroner.
– Vi sitter litt fast
Da de i 2016 startet på Akademiet, skrev elevene under på en kontrakt om skole-pc hvor det blant annet står at «fullfører eleven kun to sammenhengende år ved skolen kan eleven overta den for 4200,-». Fullfører de alle tre årene, får de overta maskinen gratis.
– Siden det var skolen som kastet oss ut, så fikk vi ikke muligheten til å fullføre skoleløpet. Så nå skal skolen enten ha pc-en tilbake, eller så må vi betale for den, forklarer Emma.
Hvis de velger å betale 4200 kroner for skole-pcn, inkluderer ikke dette lisens til Adobe-programmer. Elevene er avhengig av disse programmene i undervisningen. Det ble derfor uaktuelt for flere av dem, spesielt fordi Tangen ikke tilbyr Adobe-programmer til mac.
Som et alternativ kunne de kjøpe skole-pc på Tangen, som inkluderte program-lisens. Det ble de fortalt at ville koste dem 3000 kroner, like mye som for tre år.
– Vi sitter litt fast. Enten må vi kjøpe macen fra Akademiet, eller så må vi kjøpe skolepcen på Tangen. Det er uansett ganske mye penger for en 18-åring som ikke har jobb for eksempel, sier Amir Olsen.
– Det er ikke alle foreldre som har penger til det heller, sier Nicolai Ugaldi.
LES OGSÅ:
Elisabeth droppet ut av skolen som 16-åring for å satse som modell: – Gjør du noe annerledes får du kritikk
– Vi forstår at de er skuffet
Daglig leder i Akademiet Norge, Kjetil Eide, mener det er skolen elevene nå går på som er ansvarlig for at de har nødvendig skoleutstyr.
– Akademiet valgte å legge ned linja etter to år, og elevene fikk dermed ikke muligheten til å fullføre tre år slik at de kunne få macen gratis som avtalen sier. Hvem sitt ansvar er det at disse elevene får dekket nødvendig skoleutstyr?
– Vi er veldig lei oss for at vi ikke kunne tilby medier og kommunikasjon dette året. Søkingen har gått kraftig ned de siste årene over hele landet. Når det gjelder hvem sitt ansvar det er, så er det den skolen som elevene går på som er ansvarlig for det, sier Reite til KRSby.
– Er dette ansvarsfraskrivelse fra Akademiet sin side?
– Alle elever som går hos oss har en god ordning med mac og programvare. Hvis eleven ikke går tre år hos oss, får de tilbud om å kjøpe ut macen. Det gjør mange, fordi de oppfatter det som et veldig bra tilbud. Vi kjøper bare inn lisens til de som er elev hos oss, og kan ikke dekke lisens for elever som tidligere har gått hos oss.
– Hvis de både må betale for lisens og betale ut skole-pc, blir dette en stor sum. Elevene uttaler at de er frustrerte over situasjonen, og de føler seg lurt av Akademiet. Hva tenker dere om det?
– Vi er lei oss for at det ikke er grunnlag for å videreføre medier- og kommunikasjonstilbudet i Kristiansand. Vi forstår at de er skuffet. Vi mener det er et godt tilbud at de kan kjøpe ut macen.
Mener elevene må betale full pris for ett år
Ellen Hansen er avdelingsleder for medier- og kommunikasjon på Tangen videregående, og forteller at skolepc-ordningen er en fylkeskommunal ordning som gjelder for Vest-Agder.
– Når man starter på vg1 får man tilbud om en skole-pc med all nødvendig programvare og support, som er subsidiert av fylkeskommunen, men som har en leie på 1032 kroner i året over tre år. Etter disse tre årene beholder eleven pc-en.
Det er en ordning skolen selv ikke kan regulere, sier hun.
– Hvis man starter på et seinere tidspunkt, får man også tilbud om den samme avtalen, men da er det likevel de 3000 kronene som må betales.
– Det er en avtale som sånn sett ikke skolen har noe med, vi bare administrerer den. Vi kan ikke regulere den. Det er veldig leit at de har kommet i denne situasjonen, men vi kan ikke overprøve de avtalene der. Ikke med de lisensene som ligger per nå.
Tilpasser seg elevene
Vest-Agder fylkeskommune er ansvarlig for skolepc-ordningen i fylket. IT-sjef Knut Fredvik kan fortelle at det faktisk finnes retningslinjer for slike situasjoner.
– Hvis du kommer for eksempel fra Akademiet, og begynner i tredjeklasse på Tangen, så sier retningslinjene at du betaler den normale egenandelen for det året. Men da får du ikke ta med deg pc-en når du er ferdig.
Han viser til retningslinjer som ble utarbeidet av fylkeskommunen for cirka fem år siden, som de sendte ut til alle skolene i fylket.
Det vil altså si at elevene skal kunne betale cirka 1000 kroner for å ha skole-pc, inkludert nødvendig lisens, i ett år.
– Hva gjør dere i denne saken nå?
– Vi kontakter Tangen når vi nå har blitt gjort oppmerksom på denne problemstillingen. Det vil vi gjøre på bakgrunn av denne henvendelsen, avslutter han.
Ikke helt fornøyd
Emma Foyn Thomassen er glad for at de nå får riktig utstyr til riktig pris, men mener fremdeles at de har blitt behandlet urettferdig av Akademiet.
– Vi ville ha en pc med riktig utstyr vi kunne bruke dette siste året, og det er jo bra vi forhåpentligvis nå får. Men vi synes fremdeles Akademiet burde gi oss macen, siden det ikke var vårt valg at vi ikke fikk gjennomføre tre år der. Etter skolen er ferdig, har vi da ikke noe pc, sier Thomassen.
LES OGSÅ:
Vipers-Karoline (20) om ungdomstida: – Jeg ble nok sett på som den kjedelige
Fylket vil legge ned populært skolefag: – Det var det eneste vi hadde som var litt spesielt
I over 20 år har elever på kunst, design og arkitektur-linja blitt sendt til England. Det kan det bli slutt på nå.
Relaterte artikler
- AKTUELTNedlagt vgs-linje kan bli reddet: – Ikke vært borti lignende1 ÅR SIDEN
- AKTUELTIngen øremerkede midler til gratis bind og tamponger: – Litt skuffende2 ÅR SIDEN
- AKTUELTVgs-linja ble lagt ned – likevel begynte elevene i dag1 ÅR SIDEN
- AKTUELTLenge har russen fått kjøre sitt eget løp. Nå vil rektorer blande seg inn11 MÅNEDER SIDEN
- LIVSSTILGratis vaksine til årets russekull i Stavanger5 ÅR SIDEN
- AKTUELTDette er de viktigste punktene i statsbudsjettet for deg som er ung2 ÅR SIDEN