Aktuelt

Toppblogger reagerer på nye retningslinjer: - Du kan ikke veie hvert ord du skriver

Nå lanseres en rekke retningslinjer for bloggere. Fitnessnora mener det vil fjerne det personlige ved bloggene.

Publisert:
  • Emma Dahle Moe, Trd.by
Nora Mathisen mener det er flott at de har begynt å lage egne retningslinjer for bloggere. Likevel er hun uenig i en del av punktene.

Det har kommet en rekke nye retningslinjer for bloggere, og på onsdag trer de i kraft. Det er Egmont og flere store mediehus som har utarbeidet punktene.

En av dem som har vært med på prosessen er Susanne Kaluza, redaktør i Kvinneguiden.

– Bakgrunnen til at vi lager «Sunn Fornuft»-plakaten er at bloggere ofte blir beskyldt for å bidra til usunt kroppsfokus, påvirke til spiseforstyrrelser eller være dårlige forbildet for leserne. Som tidligere blogger vet jeg at de fleste bloggere i Norge er oppegående og flinke folk som bryr seg om leserne sine, og som ikke ønsker å påvirke på en negativ måte. Det er fullt mulig å skrive om mat, trening og helse på en god måte, men da trenger vi tips om hvordan det skal gjøres, sier Kaluza til Kampanje.

Følg Byas.no på Facebook!

Flere bloggere bak reglene

50 bloggere står også bak disse retningslinjene, ifølge henne.

Blant disse er Hjartesmil, Funkygine og Fashioncherry. De legger vekt på at dette ikke er regler, men mer en oppfordring.

– Det skal ikke være lover og regler hugget i stein, men tips og innspill. Det handler om at man skal tenke seg om og ta hensyn til leserne, og at det finnes folk der ute som ikke har det så lett som deg selv, sier Kaluza.

LES MER:

* Vegar (30) satte seg som mål å få jobb innen 30 dager - og klarte det!

– Fjerner det personlige

Toppblogger og personlig trener bak fitnessnora.blogg.no, Nora Mathisen forteller at hun synes initiativet er bra, men at det er en del hun er uenig i.

Jeg har blitt kontaktet flere ganger, og jeg har ingen kompetanse på spiseforstyrrelser for eksempel. Da henviser jeg de videre.

– I punkt to står det «husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er en fagperson». Mange bloggere er fagpersoner, spesielt innen trening. Det er som de skjærer alle over en kam og tror alle er rosabloggere, men det er mange som ikke er det, sier hun.

Sjekk ut alle punktene nederst i artikkelen.

Hun trekker fram punkt fire, fem og seks, der det blant annet står at du ikke skal skrive om hvor langt du løper eller om matporsjonene dine.

– Det virker som de vil at vi skal gjøre ting litt mer generelt en personlig, men jeg tenker at en blogg er personlig. Jeg deler min livsstil og håper det kan motivere andre til å trene og bli inspirert. Jeg prøver såklart å tenke over alt jeg skriver, og ikke fronte noe negativt og gjøre det til en positiv greie.

– Men du kan ikke veie hvert ord du skriver, alle kan finne på å vinkle det annerledes, sier Mathisen.

Vil ta bort kroppspress

Hun er derimot positiv til punkt ni og ti, der det går på at du ikke skal dele informasjon om kirurgiske inngrep. Punkt ti råder bloggere å henvise syke lesere til fagpersoner.

– Jeg synes det er kjempebra. Jeg har blitt kontaktet flere ganger, og jeg har ingen kompetanse på spiseforstyrrelser for eksempel. Da henviser jeg de videre, sier bloggeren.

Mathisen mener de tydelig har tenkt på kroppspress, og personlig ville hun hatt mer fokus på reklame og annonsering.

LES MER:

* Christian (22) har en ganske spesiell hobby

Tviler på effekten

Hun hevder kroppspress har tatt av i det siste, og det er derfor lett å peke på sosiale medier og bloggere.

Hun synes likevel ikke bloggere har skylden.

Min spådom er at det ikke kommer til å ha noen kjempeeffekt.

– Du kan søke deg fram til det du vil, og vil du ha mer informasjon om noe finner du det. Du klarer ikke å sperre for det uansett. Hver enkelt blogger fronter holdninger og verdier vi mener er bra. Jeg prøver å ha en sunnhetsblogg og ikke slankeblogg, men de som vil lese om slanking vil finne det selv om ikke jeg skriver om det. Man må gjøre det beste man kan selv, sier hun.

Selv tror ikke Mathisen at hun vil gjøre noen endringer etter å ha lest disse retningslinjene. Likevel synes hun det er bra at de har begynt å anerkjenne blogg som yrke.

– Jeg synes selv at jeg har en tanke bak det jeg skriver, og holdningene jeg har kommer ikke til å endres etter dette. Min spådom er at det ikke kommer til å ha noen kjempeeffekt, sier Mathisen.

LES MER:

* - Jeg har aldri brukt det som sjekketriks, for å si det sånn

Sunn Fornuft-plakaten

1. Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall.

Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.

2. Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil.

Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.

3. Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.

4. Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe.

Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.

5. Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar.

Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.

6. Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten.

Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.

7. Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker.

Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.

8. Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus.

Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.

9. Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep.

Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.

10. Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner.

Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no

Publisert:
  1. Blogging

Ny bloggplakat skal gi bloggere retningslinjer mot kroppspress

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland har laget en bloggplakat som gir bloggere strengere etiske retningslinjer. Det synes influenser Ingrid Aguiluz er positivt.

Oppdatert:
  • Ingebjørg Iversen