– Det er naivt å tro at vi klarer å ta de fleste som jukser

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen antar at det jukses jevnlig på teoriprøvene, men så langt i år er ingen tatt i Rogaland.

 Ved Stavanger trafikkstasjon har det så langt i år vært tre tilfeller hvor Vegvesenet har mistenkt juks, men ingen har blitt tatt. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– De som vil lure oss, klarer det helt fint, så lenge de er helproffe, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen ved region Vest, Arve Tjønn Rinde.

Han legger ikke skjul på at dette er big business.

Nylig ble et ektepar i Oslo avslørt for å ha hjulpet flere med å bestå teorieksamen. Ekteparet reiste rundt i landet med spesialsydde klær utstyrt med teknologiske hjelpemidler. Flere personer er involvert i saken.

Her er det politiet i Larvik som leder etterforskningen.

– Denne saken ser vi har forgreininger vestover, sier leder av krimseksjonen i Statens vegvesen, Jon Molnes.

– Så dere tror folk på Vestlandet også har fått hjelp av folk i samme nettverk?

– Ja, svarer Molnes.

Følg Byas.no på Facebook!

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Arve Rinde,

– Vanskelig oppgave

Hittil i år har tre personer i Rogaland vært mistenkte for juks. Alle tok teoriprøven ved Stavanger trafikkstasjon på Forus.

På bakgrunn av mistanken, ble kandidatene kalt inn på nytt og måtte gjennom en ny muntlig prøve. Denne ble bestått, dermed ble det opprinnelige resultatet stående.

Avdelingsdirektør Rinde tror derimot at mørketallene er store.

– Vi tror det foregår juks jevnlig i vår region, sier han.

Rinde tror at det i regionen jukses på én til to prøver i uka, men understreker at dette kun er spekulasjon.

Region Vest består av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Her gjennomføres det over 30.000 teoriprøver i året.

– Tar dere alle?

– Langt ifra. Det er naivt å tro at vi klarer å ta alle som jukser. Det finnes så mange utspekulerte måter å jukse på i dag, at vi må være på tå hev hver dag. Den dagen vi tror vi tar alle, så har vi lurt oss selv, sier Rinde.

På T-skjorten er det sydd på en lomme på innsiden av brystet. I lommen er det plass til en iPhone. Dette utstyret skal ha blitt brukt flere steder i landet.

Et system

I Bergen og på Voss er det nå fire juksesaker som er meldt inn for politiet. Så langt i 2017 er 40 personer over hele landet mistenkt av Vegvesenet for å ha jukset på teoriprøven.

Flere av disse har fått prøven annullert og saken er meldt til politiet.

– Det er nok noen som jukser alene, men vår oppfatning er at dette er satt i system og at det er flere nettverk som står bak, sier Molnes.

Hvem dette er, jobber både Vegvesenet og politiet med å finne ut av.

To foreløpige hypoteser er at det enten er et miljø av flere kontaktpersoner, eller ulike nasjonaliteter som spesialiserer seg på å hjelpe folk med å bestå teoriprøven.

– De som driver med dette tjener gode og lette penger, sier Molnes, og tror det kan dreie opp mot 8000 til 10.000 kroner per prøve.

 – Det er nok noen som jukser alene, men vår oppfatning er at dette er satt i system og at det er flere nettverk som står bak, sier lederen av krimseksjonen i Statens vegvesen, Jon Molnes.

Stort omfang

Senest torsdag forrige uke ble en mann i 20-årene, som er bosatt i Førde, dømt til 24 dager i fengsel.

I juni i fjor fikk en kvinne i Haugesund 18 dager i fengsel for å ha jukset på teoriprøven.

Molnes kan ikke si noe om hvordan Vegvesenet jobber for å få tak i bakmennene, men forteller at etaten samarbeider tett med politiet.

– Vi har avdekket en god del gjennom saken i Larvik. Det har gitt oss et grunnlag for hvordan bakmennene jobber, sier Molnes og fortsetter:

– Men det var ingen som trodde at omfanget var så stort før vi begynte å gå dypere inn i enkeltsakene, avslutter han.

Publisert: