Her kan det koste deg over 1000 kroner dersom du ikke møter opp

Det å avbestille et bord ved en restaurant kan fort bli dyrt, men både bransjen og kritikere roser ordningen med "no show"-gebyr.

Oppdatert:
Re-Naa er en av Stavanger-restaurantene hvor du må betale dersom du ikke møter ved bordet som avtalt.

Alle er klar over at dersom du bestiller time hos legen og ikke møter opp, så må du betale.

Det kanskje ikke alle er klar over er at samme regler gjelder ved flere av de største restaurantene.

Følg Byas.no på Facebook!

Re-Naa er en av Stavanger-restaurantene som allerede fra åpningsdagen har tatt i bruk et såkalt «no show»-gebyr.

– Kundene blir opplyst om avbestillingsvilkårene når de bestiller bord, men vi har ikke vært så veldig strenge på det, sier daglig leder Sven Erik Renaa til Byas.

Kan fort bli dyrt

Dersom du avbestiller bordet ditt mindre enn syv dager i forveien, og Re-Naa ikke klarer selge bordet videre, koster det 1000 kroner per person.

Dersom du avbestiller mindre enn 24 timer før middagen vil det koste 1500 kroner per person.

– Vi har ikke hatt problemer med at gjester ikke dukker opp, og det virker som folk begynner å forstå hvor viktig det er for oss å få beskjed, sier Renaa.

– Her har vi bare 20 stoler, så en gjest utgjør jo en tyvendedel av dagsomsetningen. Vi har derimot full forståelse for at ting kan oppstå, så vi prøver alltid å løse det før vi fakturerer noen, utdyper han.

LES MER:

- Her kan du lese om en av de nyeste restaurantene i Stavanger Øst som skal satse på det italienske Ny restaurant i Stavanger Øst skal satse på det italienske

Her har vi bare 20 stoler, så en gjest utgjør jo en tyvendedel av dagsomsetningen.

Annen tone ved Tango

Noen steinkast fra Re-Naa ligger også restauranten Tango Bar & Kjøkken.

Der har de ikke innført «no show»-gebyr, og du kan avbestille uten konsekvenser.

Tommy Oppedal Raanti, daglig leder ved Tango, har er derimot full forståelse for hvorfor andre restauranter velger å ta betalt for avbestillinger på kort varsel.

– Dersom et bord ikke dukker opp, og vi ikke får solgt det videre, vil det gå direkte utover omsetningen. Heldigvis er gjestene som regel flinke til å avbestille, så det er ikke et problem vi har ofte, sier Raanti og legger til at de vil vurdere å innføre «no show»-gebyr hvis det blir en trend at folk ikke møter opp.

LES MER:

- Les denne for å finne ut hvem som ble #byasbeste restaurant! Dette er #byasbeste restaurant!

Restaurantene kan tape mye penger dersom en stor borsetning ikke dukker opp.

Helt normalt i utlandet

Kine Hult er restaurantkritiker i Stavanger Aftenblad og kjenner bransjen godt.

Hun stiller seg positiv til avbestillingsgebyr og roser ordningen.

– Det er fullt forståelig at restaurantene vil sikre seg mot unødvendige tap. Spesielt de restaurantene som handler inn ferske råvarer hver dag er utsatt for øknomiske tap ved avbestillinger, sier Hult.

Hun mener det er en uting å ikke møte opp hvis du har bestilt bord, og viser til at avbestillingsgebyr er normal praksis i flere andre bransjer.

– Dersom du har bestilt konsertbilletter og plutselig ikke kan gå, så får du jo ikke pengene tilbake av arrangøren. Når det i tillegg er vanlig med "no show"-gebyr blant større restauranter i utlandet, er det bare naturlig at det også kommer til restauranter i Norge, sier Hult.

LES MER:

- Sjekk ut hvor du får billig og bra mat i Stavanger Her får du billig og bra mat i Stavanger

Avbestiller du et bord mindre enn 24 timer før tiden, må du ut med 1795 kroner ved Sabi Omakase.

Strengt hos Sabi Omakase

LES MER:

Ved siden av Re-Naa er Sabi Omakase i Pedersgata distriktets klart dyreste restaurant, og tilsvarende dyrt kan det bli dersom du må avbestille.

Njål Gaute Solland, som står bak den eksklusive sushi-restauranten, har forståelse for at kunder noen ganger må avbestille, men forklarer at "no show"-gebyr er nødvendig ved en så liten restaurant.

– Når et bord er bestilt, må vi si nei til andre kunder som forespør. En avbestilling på kort varsel kan dermed føre til at vi ikke får solgt det aktuelle bordet, her kan dette bety betydelige tap for restauranten, sier Solland.

For å forsikre seg mot slike tap har derfor Sabi Omakase innført klare avbestillingsvilkår.

– Ved avbestilling 14 dager før arrangementsdato, må kr 1295,- per person betales, dersom vi ikke får inn annet tilsvarende selskap. Ved avbestilling mindre enn 24 timer før arrangementsdato må kr 1795,- per person betales, sier Solland.

LES MER:

- Her kan du få tips til hvordan du bør oppføre deg på restaurant i Stavanger Slik bør du oppføre deg på restaurant i Stavanger

Dersom det begynner bli et problem, så vil vi vurdere en ordning.

Følger nøye med i Sandnes

LES MER:

I likhet med Tango, har heller ikke Mondo i Sandnes innført avbestillingsgebyr etter at de åpnet dørene i juni.

Men også her følger de nøye med på situasjonen.

– Folk som ikke møter opp er heldigvis et sjeldent problem, men "no show"-gebyr har vært oppe til diskusjon og det er klart at dersom det begynner bli et problem, så vil vi vurdere en ordning, sier daglig leder Joakim Wågen.

Wågen mener derimot at det kan være vanskelig for restauranter å gå imot den vanlige praksisen.

– Slike gebyrer er ikke så vanlig i Norge, derfor er bransjen avhengig av at flest mulig innfører en slik ordning for at det skal virke, sier Wågen til Byas.

Skummelt å være streng

Sven Erik Renaa er enig med Wågen, og mener det kan være en risiko for restauranter å være først ut med strenge krav og rettningslinjer. Han tror det kan ha bidratt til å dempe praksisen blant norske restauranter.

– Det er en problemstilling som hele tiden kommer opp. Vi ser at andre restauranter har begynt med blant annet forhåndsbetaling, og det er en løsning vi også har sett på. Det er derimot litt skummelt å være veldig streng, og restaurantene er nok redd for å miste kunder dersom de har for strenge rettningslinjer, sier Renaa til Byas.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

- To nye restauranter: Fersk tacokjede og brasiliansk steak house åpner dørene

LES MER:

- Nå har The Shack åpnet det tredje burgerstedet - denne gang i Stavanger

LES MER:

- I et hjørne på Sølvberget står Beniamino (30) og lager pizza i verdensklasse

Publisert:
Oppdatert:

Stjernestatus har sørget for fulle bord flere måneder fram i tid

Siden tirsdag forrige uke har Sabi Omakase fått over 600 reservasjoner(!).

Publisert: