Psykolog: - I første semester tenker nok mange at det ikke går veien

Mange studenter tar kontakt med Helsehuset i Stavanger for å få hjelp med angst og stress. Her er psykologens råd for å takle studietiden.

Psykolog Liss Gøril Anda møter mange unge som trenger hjelp med stress- og angstmestring.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Forrige uke kom en ny studentundersøkelse som viser at 1 av 4 studenter sliter psykisk.

– Vi får mange henvendelser både fra studenter, folk som skal studere, og folk som nettopp er ferdige med studiene, forteller psykolog Liss Gøril Anda.

Hun jobber ved Helsehuset, som hjelper folk som bor i Stavanger med å ta vare på helsen. Tilbudet er gratis.

Følg Byas.no på Facebook!

Snakker ikke om angst

Unge folk som tar kontakt, sliter hovedsaklig med angst og stress, og redsel for ikke å stresse til.

– Mange har mange venner, men de snakker ikke sammen om sånne ting. Man skal liksom framstå som vellykket, tror Anda.

Starten på studenttiden kan være krevende, mener psykologen. Mange som kommer til Helsehuset har vært den flinkeste på ungdomsskolen, deretter flinkest i klassen på videregående, før de på et prestisjestudium er en av alle de andre flinke.

– Plutselig er man kanskje midt på treet, selv om man jobber hardt. Det er en identitetskrise for mange, som alltid har fått ting til lett. Man går fra å være en lys stjerne på himmelen, til en liten fisk i en stor dam.

 - For mange er det kjempekjekt å være student, men det kan også være en slitsom fase, sier psykologen.

– En slitsom fase

I tillegg skal man lære seg studieteknikker, få nye venner og lære seg å bo for seg selv.

– Noen har gjerne ikke betalt en regning før i sitt liv. Så skal man fungere i kollektivet, se ut som man vet hva man holder på med, i tillegg til å være tynn og trent. For mange er det kjempekjekt å være student, men det kan også være en slitsom fase. I første semester det det nok mange som tenker at dette ikke går veien, sier Anda.

I fjor la Helsehuset om fra individualterapi til felleskurs. Mange unge melder seg på angst- og stressmestringskursene som går over to måneder.

– På angstmestringskurset vi skal ha nå er de fleste i tjueårene. Mange opplever at de blir bedre, noen blir helt angstfrie, sier Anda.

Noen tar også kontakt etter studiene er over. Ofte folk som fikk toppkarakterer på studiene, fordi de leste enormt mye før eksamen.

– Problemet er bare at de fortsetter å lese til de stuper når de begynner i arbeidslivet. Men da er det ikke ferdig når eksamen er over, og du får ikke ferie etterpå. Da begynner bare et nytt prosjekt, sier Anda.

Her er hennes råd til å mestre studiehverdagen:

  • Ha realistiske forventninger til deg selv. Det som er greit, er faktisk godt nok. B og C er også gode karakterer.
  • Ting blir som regel bedre og bedre for hvert år. Har du startproblemer, identifiser hva som plager deg, og gjør noe med en ting om gangen.
  • Snakk med noen når du føler at ting ikke går bra, og at du tenker du ikke får ting til. Du er ikke alene! Det er vanligere enn du tror at folk bare later som om de er på topp, selv om de føler inni at de ikke aner hva de driver med.
  • Ta kontakt med studenthelsetjenesten eller fastlegen hvis du sliter.

Og her er tre av hennes tips for å mestre stress:

Pust. Lukk øynene, kjenn at begge beina står på bakken og ta tre gode, rolige pust. Tell gjerne til fire på inn- og utpust. Dette hjelper kroppen til å roe seg ned. Bruk ved behov ila. dagen.

Prioriter. Skriv en prioritert liste over alle ting du VIL-BØR-MÅ. Skill gjerne mellom «må gjøres nå» og «må gjøres senere».  Bruk lista til å strukturere dagene dine. Øv på å gi slipp på det du «burde» men som egentlig ikke er så viktig for deg.

Stopp tanketoget. Kommer tankekjøret når du stresser? Går tankene i ring og gjør deg urolig, øv deg på å legge dem fra den med god samvittighet. Er det virkelig viktig kommer du på det igjen når du skal skrive neste prioriteringsliste!

Er du mellom 16 og 19 år, og trenger noen å snakke med, kan du kontakte helsestasjonen for ungdom. Det er også gratis.

Publisert: