Dette mener studenter om statsbudsjettet 2018
For flere serveres det gladnyheter, men for noen er det også nedturer i regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.
– 2000 nye studieplasser? Det er positivt med tanke på framtidsutsiktene til studiet, sier IKT-studentene Adrian Steffenakk (24) og Navjot Singh (21) til trd.by.
- Lurer du på hva statsbudsjettet betyr for deg som er ung? Her får du svar!
De har studert i henholdsvis fem og tre år ved NTNU, og synes det er bra at studiet deres blir prioritert i statsbudsjettet. Regjeringen fortsetter nemlig med satsingen på studieområdet, og følger opp fjorårets økning med 500 studieplasser med at de foreslår 2000 nye i 2018. Det vil koste 29 millioner kroner.
– Betryggende
– Det er veldig bra, men det er ikke noe nytt at de vil satse på oss heller. Det er alltid behov for flere utviklere, sier Steffenakk.
Lisa Sørum (22) fra Alta studerer også innunder IKT-paraplyen, nærmere bestemt er hun på tredjeåret i den femårige utdanningen som programutvikler.
– Det føles veldig ok. Det er betryggende at det er et så stort behov for studieplasser innenfor IKT. Da vet jeg at det også kommer jobb, sier hun.
– Hvorfor er det viktig å satse på IKT-studier?
– Det er veldig framtidsrettet. Verden blir mer og mer teknologisk, og det vil være mer behov for å utvikle teknologien videre.
Steffenakk er fra Stokmarknes og Singh er fra Fredrikstad. Siden de har flyttet for å studere blir de glade for at politikerne velger å prioritere studentboliger.
– Det er mangel på det, og det er stor konkurranse om studentboligene. Så ja, dette er en gladnyhet.
LES OGSÅ:
Nåløyet, Taket, Café Barrock og Natt Bar Bistro stenger dørene
Mellom studieslutt og sommerjobb
– Hva tenker dere om at det også er foreslått å øke antall måneder det gis studiestøtte?
– Det er veldig positivt. Det blir ofte problemer når man får siste utbetaling før sommerferien og før man får første lønn fra sommerjobben. Det blir en måned der man står uten, og da må man sette av penger til det, svarer Steffenakk.
– Hvordan er det å sette av penger, og å leve på studiestøtten?
– Det er jo trangt. Selv om jeg personlig ikke har noe høy husleie, så snur man jo på krona. Man lever ikke akkurat som en konge, sier nordlendingen.
Selv har han det siste året valgt å begynne i en deltidsjobb ved siden av studiene.
Greit uten økning
Også Ingrid Kvendseth Fiske (19) fra Surnadal og Eirin Haugsvær Monsen (19) fra Bergen synes forslaget med utvidet studiestøtte høres lovende ut.
– Det vil jo hjelpe på sommermånedene, sier Monsen.
Jentene har slått seg ned i et lesehjørne på NTNU. De synes det er helt greit at frikortgrensa fortsatt blir liggende på 55 000 kroner og at det fortsatt er 25 000 kroner i året på BSU, med en maksgrense på 300 000 kroner.
– Jeg har ikke tenkt så veldig mye over det, men for meg er den grei enn så lenge. Det er vanskelig nok å spare som student.
Monsen har også en deltidsjobb ved siden av studiene der hun jobber omtrent annenhver helg. Hun betrygger at hun kan jobbe såpass uten å betale skatt av det hun tjener.
Nedtur for folkehøgskolene
I regjeringens forslag til statsbudsjett kommer det også fram at folkehøgskolene vil få kuttet støtten med 25 millioner kroner, og at studiestøtten til elevene vil kuttes med 11 millioner kroner.
Susanne Støyle Alsaker fra Eid i Sogn og Fjordane (25), som selv har studert på folkehøgskole, synes nyheten om kuttene er lei.
– Jeg setter selv veldig stor pris på året jeg hadde på folkehøgskole, og blant annet kontaktnettverket jeg fikk der. Så det er synd de får mindre støtte, sier hun.
– Tror du dette kan bidra til at færre velger folkehøgskole?
– Det kan jo påvirke det en del. Jeg kjenner ei som vurderte folkehøgskole, men som endte opp med å velge noe annet nettopp på grunn av pengene.
- Lurer du på hva statsbudsjettet betyr for deg som er ung? Her får du svar!
MER FRA BYAS:
Slik lager du sunn og god mat på stramt budsjett
Luksusfellen-Hallgeirs beste tips for studentøkonomien
Flytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne
Dette betyr statsbudsjettet for deg som er ung
Vi har sjekket hva statsbudsjettet kan ha å si for unge i dag.
Relaterte artikler
- AKTUELT– «Koseskatten» vil gå hardt ut over de unge5 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Et kjempesvik1 ÅR SIDEN
- MENINGERÅ finne seg selv skal ikke finansieres av felleskassen6 MÅNEDER SIDEN
- AKTUELTStatsbudsjettet for de unge: Økt studiegjeld, dyrere alkohol og «blogg-politi»4 ÅR SIDEN
- AKTUELTStipendkutt-debatten: – Nå må studentene slutte å sutre!4 ÅR SIDEN
- AKTUELTBilligere godteri, dyrere alkohol og økt studiegjeld4 ÅR SIDEN