Hamdi går uten mat og drikke 19 timer om dagen

Fastemåneden ramadan er i gang, hvor muslimer faster mens sola står på himmelen. I den lyse måneden juni kan dette særlig være utfordrende.

Hamdi var våken hele den første natta for å spise. - Man blir vant til det etter de tre-fire første dagene, forteller hun. Foto: Lena Rustan Fidjestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Jeg synes de første dagene er de verste. Da er ikke kroppen vant til fastingen. I tillegg blir man påvirket av det varme været. Etter de tre-fire første dagene går det egentlig greit, forteller tinnheia-jenta Hamdi Kulmiye (18).

I likhet med andre muslimer er hun i gang med fastemåneden ramadan, som startet 6. juni. Det er regnet som den niende måneden i islamsk kalender, og fasten er en av islams fem hellige søyler. På grunn av forskjeller i kalendere, roterer starten av ramadan ti-elleve dager bakover hvert år.

Fasten finner sted fra en time før soloppgang til solnedgang – noe som kan være en utfordring i år, hvor ramadan faller på juni måned. På nåværende tidspunkt er soloppgang regnet å være rundt klokka 04.30, og solnedgang omtrent klokka 22.30.

Våken hele natta for å spise

– Den første natta vekket jeg familien klokka tre for å spise. Vi bryter fasten sammen på kvelden. Da starter måltidet med dadler og vann. Noen ganger sitter jeg oppe hele natta og spiser, men det er ikke så lurt, ler Hamdi.

Under ramadan er det vanlig å samles i moskeen, og be fem ganger daglig. Dem som ikke har en familie å gå til, kan møtes der og spise måltider sammen.

Fastemåneden avsluttes med feiring av Id, som i år er 6. juli. Da er det vanlig at noen leier et lokale i byen, hvor folk samles for å be sammen, spise god mat, og gi ut gaver til barna.

– Når jeg faster må jeg alltid forklare hva det går ut på. Folk rundt meg blir litt sjokkerte, og sier ting som: «Hæ? Skal du det? Men det er jo sommer.»

– Hinder for mange å avstå fra snus og røyk

Selv har Hamdi fastet siden hun kom i pubertetsalderen. Mellom soloppgang og solnedgang skal de fastende blant annet avstå fra mat, drikke, røyk, snus, tyggis og seksuell aktivitet.

– Å avstå fra røyk og snus er et stort hinder for mange. Personlig blir jeg også mer observant i forhold til hva jeg hører på av musikk. For eksempel lar jeg være å lytte til Spotify, men fokuserer heller mer på Koranen i denne måneden. Jeg prøver å lære den bedre å kjenne, sier Hamdi.

Det er heller ikke alle hun kjenner som velger å faste i denne måneden. Likevel ser ikke Hamdi på dem som dårligere personer.

Les også

Sjekk samlingen til Håkon, som har retrospill til over 70.000 kroner.

hamdi2 Ramadan er en måned som Hamdi alltid ser frem til. Hun beskriver den som en fin tid med samhold og respekt for hverandre. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Det kan være grunner til det, som en ikke vet om. Også er det som regel noen som gjør det feil. I min familie er det alltid noen som spiser før tiden, selvfølgelig uten at det er med vilje. Haha! Men det er ikke verdens undergang da, smiler Hamdi.

Handler om samhold, respekt og tålmodighet

18-åringen er født og oppvokst i Kristiansand. Foreldrene kom hit fra Somalia, da de var unge. Hamdi går andre året på studiespesialiserende på Kristiansand Katedralskole Gimle, og lever et vanlig tenåringsliv, slik som tenåringer flest.

– Jeg har gradvis tilpasset meg. Av og til har det vært slik at jeg ikke har blitt invitert fordi jeg ikke drikker, men det er ikke et problem lenger. Vennene mine viser hensyn og er veldig avslappa rundt meg.

Under ramadan deltar hun også på aktiviteter, og går på skolen som vanlig. Den eneste forskjellen er at hun for eksempel kommer til et sted etter at vennene har grillet eller spist.

– Når jeg faster må jeg alltid forklare hva det går ut på. Folk rundt meg blir litt sjokkerte, og sier ting som: «Hæ? Skal du det? Men det er jo sommer.»

– Da forklarer jeg dem hva ramadan handler om, blant annet samhold, respekt og tålmodighet. I denne måneden er vi mer aktive i samfunnet og moskeen. I tillegg er vi mer forsiktige med hvordan vi snakker til folk, og det er større fokus på å gi til andre, forteller hun.

– Et viktig element i ramadan er å lære seg god oppførsel. Profeten sier at den som ikke slutter å lyve, krangle eller baksnakke, får ingen belønning og nytte fra fasten. Etter fasten blir menneskers tidligere synder tilgitt, og man er derfor fri for synd når måneden er over.

[sc name=»Facebook-teaser» ]

– Helsa må gå foran

Siden hun kom opp i skriftlig eksamen, så slipper hun unna de muntlige eksamenene som finner sted i disse dager.

– Jeg synes synd på dem som har eksamen nå, og dem som driver med idrett. Det krever mye. Men hvis de blir kvalme, eller svimle, må helsa gå foran.

– Hvis man driver med en fysisk hard aktivitet, som kamp eller trening, så anbefaler vi at man har med væske. Om man føler seg uvel kan man bryte fasten. Dette gir koranen klar beskjed om, forteller imam Akmal Ali, ved Muslimsk Union Agder.

Imam Akmal Ali, ved Muslimsk Union Agder. Foto: Kjartan Bjelland Imam Akmal Ali, ved Muslimsk Union Agder. Foto: Kjartan Bjelland

Skal føle litt svakhet

I tillegg er det slik at syke, gravide, reisende, svake eller gamle og barn under 14-15 år avstår fra fastingen. Ifølge Koranen skal de som bryter fasten ta den igjen på et annet tidspunkt i løpet av året.

– I år er det ganske lenge å faste, så det kan være litt utfordrende for noen. De fleste muslimer er riktignok vant til å faste fra barndommen av. I tillegg er det ganske kaldt her i Norge, sammenlignet med andre land, så væsketapet blir mindre. Uten stort tap av væske holder man seg greit i løpet av disse 18 timene, sier imamen.

Han understreker også at litt av poenget er å føle litt svakhet. Fastende skal få innsikt i hvordan en sulten eller fattig person har det, og hvordan det går utover deres fysiske og psykiske helse.

– Et viktig element i ramadan er å lære seg god oppførsel. Profeten sier at den som ikke slutter å lyve, krangle eller baksnakke, får ingen belønning og nytte fra fasten. Etter fasten blir menneskers tidligere synder tilgitt, og man er derfor fri for synd når måneden er over, forklarer Ali.

Publisert: