Simen Sandnes (23) turnerer verden rundt med anerkjent trommeslager
Gimlekollen-gutten satset som ung på fotball, men endte opp som trommeslager. Nå skal han på Europa- og Sør-Amerika turné.
Simen Sandnes var ikke «den fødte trommeslager», og ser heller ikke ut som et «typisk» medlem av et metallband. KRSby møtte ham på øving før avreise, i lokalene til et folketomt UiA.
I en alder av 23 år, skal kristiansanderen reise på turné med Mike Portnoy – en av verdens beste trommeslagere. Det var det lite som tilsa. Simen satset nemlig tidlig på fotball, og kommer fra en familie med leger.
– Ingen i familien holder på med musikk, så jeg var veldig alene om det, forteller han.
LES OGSÅ:
Andreas Østerøy: – Flere kompiser turte å komme ut av skapet etter Skam
– Jeg sa «ha det» til sosialt liv
Simen startet på musikklinja ved Vågsbygd videregående skole, og siden den gang har drømmen vært å jobbe med musikk. Og å nå den drømmen, har ikke vært lett.
– Jeg sa «ha det» til nesten alt av sosialt liv og venner. Det var bare øving, øving, øving. Jeg låste meg inne, og øvde fra åtte til elleve hver eneste dag. Jeg la faktisk senga mi på øvingsrommet, haha.
Han er opptatt av at ting ikke har kommet gratis.
– Jeg blir så sinnssykt irritert når folk sier at jeg er heldig som har et så stort talent. Jeg har null talent i det hele tatt, alt jeg har gjort er å øve. Det er det eneste jeg har gjort.
I disse tider er han på Europa-turné med et annet band. Deretter skal han jobbe på turné med Portnoy en måned i USA, så Sør-Amerika i oktober og Australia i november.
– Du får virkelig sett hele verden?
– Nei, man får egentlig ikke sett så mye. For når man først har noen timer fri, vil man helst ligge og slappe av. Selv om jeg har vært i Paris fire ganger på ett år, har jeg ikke sett Eiffeltårnet ennå.
LES OGSÅ:
Åtte sørlandsmodeller du bør følge på Instagram
«Sex, drugs and rock’n roll»
Trommeslageren er ferdig med bachelor i utøvende rytmisk musikk ved UiA, og starter rett på masterstudier. I tillegg har han eget band, spiller trommer i Oakland Rain og 7 Days In Alaska, hatt eget produksjonsstudio ved navn Terrabitt Production og spilt trommer på flere album.
– Var det vanskelig å velge en utdannelse innen musikk?
– På en måte. Det å skulle studere- og drive med musikk er veldig utrygt, og det gjør at mange ikke ser verdien i det. Mange tenker at man aldri kan lykkes, forteller Simen, som legger til at det tok litt tid før familie og venner innså at det var et riktig valg.
– Foreldrene mine var nok litt småbekymret når jeg sluttet med alt, og kun fokuserte på musikk. Og alle tror jo at å være i et metallband betyr alkohol, festing og rusmisbruk. Det var kanskje sånn før, men det stemmer ikke i det hele tatt lenger, konstaterer han.
Og alle tror jo at å være i et metallband betyr alkohol, festing og rusmisbruk.
Han legger til at familien har betydd mye på veien mot å nå drømmen sin.
– Familien min har støttet meg veldig, både økonomisk med utstyr, kjøring, henting, og møtt opp på mange konserter.
– Det handler ikke om hvor flink du er
Musikktalentet trekker fram læreren, Lars Erik Asp, fra Vågsbygd som har hatt stor betydning for hans satsing på musikk.
– Måten han var på, og underviste på, var helt konge. Han var virkelig en av grunnene til at jeg begynte å satse. Jeg var ikke flink da jeg begynte, men han sa at hvis jeg bestemmer meg for det her, så klarer jeg det.
Asp har fulgt godt med på sin tidligere elev.
– Det stemmer at han hadde kjempelyst og var veldig ivrig, og det er jo et talent i seg selv. Selv om man kanskje tenker at talent bare er å kunne ting, så må man jobbe hardt uansett. Det er nesten viktigere, forteller Asp over telefon, som er trommeslager i bandet Gazpacho.
Han forteller hvor viktig det er å bruke sosiale medier og å promotere seg selv.
– Det skiller Simen litt fra andre, den litt unorske tilnærmingen. For du kan være kjempegod på trommer, men hvis ingen vet om deg, så hjelper det jo ikke, forteller han.
– Hvor vanskelig er det å slå gjennom som musiker?
– Det handler ikke om hvor flink du er. Du kan være den flinkeste i hele verden, men du må ha noe folk er interessert i. Man kan se hvem som selger ut konserter. Artistene er jo ikke nødvendigvis de beste, men de har noe som gjør at de blir lagt merke til. Simen er en fyr som vi kommer til å høre mer fra, avslutter trommisen.
Kan mye om det meste
– Det er nok fordi jeg gjør mye forskjellig at jeg greier å leve av det. Jeg kan mye av det tekniske i tillegg til å spille trommer, noe som gjør at jeg kan ta litt mer betalt.
– Når kunne du begynne å tjene penger på musikken?
– I 2014 bestemte jeg meg for at jeg ikke skulle ta andre jobber enn musikkrelaterte. Det var litt lite inntekt de første månedene, men etter hvert begynte ballen å rulle.
Hvordan han endte opp som stage manager for en av verdens beste trommeslagere er en lang historie, men ender med at Mike Portnoy spør om han vil være med på hans turné.
– Litt surrealistisk eller?
– Ja, veldig! Jeg satt og tenkte på det, om fjorten år gamle meg hadde visst dette så hadde han klikka.
Mike Portnoy selv har bare lovord å komme med om Simen:
– Jeg ble umiddelbart imponert over Simen’s positive innstilling, og vilje til å på en eller annen måte alltid finne en løsning for å få ting til å fungere. I alle mine år med turnering, har jeg dessverre kommet over for mange som liker å sende arbeidet videre eller fortelle deg hvorfor noe ikke kan skje. Han er alltid bestemt på å «make shit happen».
Vær målrettet og gå hundre prosent inn
Du må vite hva du vil bli god på, og bruke tiden på det. Gå hundre prosent inn for det, det er mitt beste tips.
Simens tips til folk som er usikre på studie eller yrke som krever mye for å lykkes er:
– Min filosofi har alltid vært at «har noen andre fått det til, bør jeg også greie det». Det handler om å bestemme seg for noe, og bruke veldig mye tid på det. Ha en plan for hva du vil. Det har gjort at jeg har kommet så pass langt, så pass fort. Du må vite hva du vil bli god på, og bruke tiden på det. Gå hundre prosent inn, forteller musikeren.
LES OGSÅ:
PT-Andrew hjelper barn i Zambia: – Sterkt å se barn uten klær og sko
Markus (21) skulle jobbe med partikkel-fysikk, men så endret et dataspill alt
I september begynner 21-åringen studiene ved LIPA, også kjent som Paul McCartney-skolen.
Relaterte artikler
- AKTUELTSløtface-trommisen slutter i bandet etter årets festivalsommer5 ÅR SIDEN
- AKTUELTSpellemann-nominerte Sløtface om Norge: – Vi håper de kan bli glad i oss her også6 ÅR SIDEN
- KULTURSkulle bli fotballspillere: Nå vil de selge ut Wembley - som musikere5 ÅR SIDEN
- KULTURFra Metallica til headliner på egen turné: – Denne touren er en stor test!4 ÅR SIDEN
- AKTUELTSløtface-bassist går solo med låta «Malibu»5 ÅR SIDEN
- AKTUELTLiva og Leo fra Stavanger er med i «Soft Punch»: – Vi fantaserer om å spille på Roskilde6 ÅR SIDEN