Sandnes: Klarer de ta opp kampen mot pizzaen og kebaben?

Lokker med Idsøe-oppskrift og lokalbakte brød.

Publisert:
  • AV: Julie Teresa Olsen
FØR: Slik så gamle Jensen-pølsebua ut.

Det er mange år siden den siste pølsebua i Sandnes tømte ut pølsevannet og stengte lukene. Men nå får pølsebua sin renessanse. Med burgere på menyen.

På 60- og 70-tallet fantes det minst 11 pølsebuer bare i Sandnes. I dag er de borte, men én gjør come back: Den gamle pølsebua til Jensen i Langgata 57.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Noen gang lurt på hva den store mursteinpipa foran Sandnes Kulturhus er?

Lokale produsenter

Bua er nå døpt om til Birger. Det blå rekkverket er borte, fasaden pusset opp, nye benker er på plass, men ellers er mye som før selv om menyen er utvidet.

Vi skal selge pølser laget fra bunnen av.

\- Vi skal selge pølser laget fra bunnen av og burgere. Ingenting skal være masseprodusert, sier Geir Arne Berg, styreleder for selskapet Burgeren, som står bak det nye matkonseptet i Langgata.

I 1945 startet Ansgar Jensen pølsesalg i den historiske bua ved den gamle festplassen i Sandnes. Senere overtok sønnen Johan, så barnebarnet Birger. Pølsesalget tok slutt på 80-tallet en gang. Bua lå strategisk godt til, fordi mange kjøpte pølser etter kinoen.

\- Det er mye nostalgi knyttet til matsalget i denne bua, og derfor ville vi ta vare på mest mulig av den. Den gikk bare under navnet Jensen-bua, forteller medeier Bjørn Simon Simonsen.

Idsøe-oppskrift

Gjengen bak Birger har fått med seg slakter Idsøe på laget.

\- Vi har i samarbeid med Idsøe funnet frem til den perfekte blandingen. Ideen er at du ikke nødvendigvis må på en restaurant for å få kvalitet. Vi tror det er rom for et slikt konsept i Sandnes, forklarerer Berg.

De er i gang med å teste ut ulike pølsesorter, og fem ulike burgere står allerede på menyen.

LES MER:

jobber sammen med flere lokale produsenter

Et lokalt bakeri har utviklet brødene.

Pølsekongen hiver seg på

Tommy Skjæveland, eier av blant annet Banken Pub og Jærbakeren, har lenge syslet med planene om å starte en god, gammeldags pølsebu i Sandnes.

I fjor søkte han om å sette opp en permanent pølsebu i Langgata, men fikk nei fra politikerne.

15 SORTER: Det blir mye å velge i på 17. mai.

\- Jeg har fått lov til å sette opp en pølsevogn på hjul i den sørlige enden av Langgata. Men vi skal søke om å plassere den på et litt mer folkerikt sted. Vognen skal ut for første gang 17. mai. Vi skal tilby over 15 ulike pølsesorter fra pølsemakere over hele landet, forteller Skjæveland.

Skikkelige pølser går aldri av moten.

Ideen fikk han fra Danmark. Selv har han døpt seg og konseptet sitt for "Pølsekongen".

\- Vi hadde snakket lenge om at den gode, gammeldagse pølsebua ikke finnes lengre. Skikkelige pølser går aldri av moten. I Danmark er jo pølser en nasjonalrett. Vognene er forresten også laget i Danmark, forteller Skjæveland.

\- Vi skal også ha en vogn i Stavanger, så får vi se hvordan det går. Men jeg har stor tro på konseptet. Alt skal være laget fra bunnen av. Jærbakeren baker ferske pølsebrød hver dag, sier Skjæveland.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Nytt Sabi-konsept: Hva med sushi av kobbunger?

Publisert:

Her skal du få litt saus i fjeset når du spiser burger

Burgerne ruller ut av den nye burgersjappa i Sandnes, men hvem er Birger egentlig?

Publisert: