Gutter får ikke gratis HPV-vaksine: – Det høres direkte urettferdig ut

Gutter kan også få HPV-relatert kreft, men det er kun jenter som får gratis vaksine.

Publisert:
HPV-vaksine. Foto: NTB Scanpix.

I november 2016 ble kvinner født i 1991 eller seinere tilbudt gratis HPV-vaksine, for å beskytte seg mot livmorhalskreft. 44.000 kvinner har valgt å ta vaksinen, tre måneder inn i det toårige vaksinasjonsprogrammet. Siden 2009 har også jenter i 7. klasse fått tilbud om vaksinen.

Det finnes over 100 ulike varianter av HPV-viruset, og flere av dem er ikke forbundet med noen risiko.

– De variantene som kan være skadelige finnes i Norge, forteller kommunikasjonsrådgiver i Kreftregisteret, Elisabeth Jakobsen.

LES MER:

Gratisvaksine mot livmorhalskreft: – Kjempebra tiltak som jeg skal benytte meg av

LES MER:

Fra tirsdag kan jenter få gratis HPV-vaksine i Kristiansand

HPV-vaksinen er kun gratis for jenter. Foto: NTB scanpix.

Kjønnsnøytral vaksinasjon

Hittil er det bare kvinner som får vaksinen gratis, selv om gutter også er i faresonen for HPV-relatert kreft.

– Er menn opplyst om at de er i faresonen for HPV-relatert kreft?

– Det varierer nok veldig, noen er klar over det, men ikke alle. Det er nok heller ikke alle kvinner som kjenner til sammenhengen mellom HPV og kreft, forteller Jakobsen.

Beskyttelsen er foreløpig ikke tilstrekkelig utforsket på penis og svelg, men HPV-vaksinen beskytter mot forstadier i vagina, livmorhals, vulva og anus.

– Det er imidlertid ingenting som tilsier at HPV-vaksinen ikke skulle virke mot disse kreftformene også – men det er ikke helt enkelt å undersøke dette vitenskapelig, blant annet fordi kreft i svelg tar lengre tid å utvikle enn for eksempel livmorhalskreft, forteller overlege og leder for HPV-seksjonen i Kreftregisteret, Mari Nygård, til Kreftregisteret.no

Urettferdig

– Det er rett og slett ikke rettferdig, forteller studenten, Daniel Eikeri

KRSby var ute og pratet med studentene på UiA, om hva de synes om at HPV-vaksinen kun er gratis for jenter. Flere mener at det er urettferdig, selv om de ikke har hørt så mye om HPV-tematikken.

Håkon Tellefsen synes det er urettferdig at HPV-vaksinen kun er gratis for jenter. Foto: Nadia Jemli

– Jeg vet ikke noe særlig om HPV og HPV-vaksinen, men det høres direkte urettferdig ut, jeg ser ikke noe grunn til at det skal være sånn, forteller student ved UiA Håkon Tellefsen

Har anbefalt vaksinen til gutter

Folkehelseinstituttet har sendt en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet om gratis HPV-vaksine til gutter. I anbefalingen til departementet er konklusjonen at det er ønskelig å tilby vaksinen også til gutter ved 12 års alder.

– Til syvende og sist blir det et politisk spørsmål, ettersom det må et politisk vedtak til for å eventuelt innføre kjønnsnøytral vaksinasjon, sier Jakobsen.

Publisert:

– Urettferdig at bare jenter får vaksinen gratis

HPV-vaksine kan også beskytte gutter mot kreft. Men i dag er det bare jenter som får den gratis.

Publisert:
  • Ask Kramm Simensen, Vetle Sliper og Amanda Amdal / Nadia Serine Jemli