Aktuelt

- Det verste med å bli fengslet var å ikke vite noe

Brødrene Icy og Sot fra Iran var heldige. De havnet i fengsel. Nå er de i Stavanger.

Oppdatert:
 • Ivar Vasstveit
PENGENE RÅR: Kunstnerbrødrene Icy og Sot fra Iran er i Stavanger om dagen. Globusen de har laget gir et greit bilde på hva de to lager kunst om.

\- Har du penger kan du gjøre alt, sier brødrene Icy (30) og Sot (24) fra millionbyen Tabriz nordvest i Iran.

\- Men det betyr ikke at pengene blir brukt til noe godt. Bak alle problemene i verden står to motivatorer; makt og penger. Alltid. Ja, pengene får verden til å gå rundt, men vi liker ikke måten verden går rundt på. Og skjer det noe, går det alltid ut over de fattigste.

**LES OGSÅ:

LES MER:

- Når du skiller deg ut er det mange som ser opp til deg, men samtidig enda flere som ser ned på deg

Krig, fred og penger

De to kunstnerbrødrene er tilbake i Stavanger, og er i ferd med å gjøre klart til torsdagens soloutstilling CUTitALISM hos galleri Reedprojects. Dørene åpner klokken 19.00.

Kapitalisme, menneskerettigheter, sosial urettferdighet og krig. Det er ikke småplukk de to konsentrerer kunsten sin om.

\- Temaene er like enkle som de er store. Krig, fred og penger. Det er globale ting som alle kan relatere til, sier Icy.

SOLGT: Icy & Sot ser på utstillingens største piece. Den ble solgt til en lokal kjøper allerede før utstillingen åpnet. Pris? 45.000!

Ikke første gang i Stavanger

Forrige gang Icy og Sot var i byen, var under Nuart, da de laget en større piece på Storhaug. Ikke langt fra stedet

LES MER:

**hvor Mathallen Stavanger snart åpner dørene**

.

Piecen kjennetegnes av at menneskene på bildet fortsetter opp i lufta(!), lengre enn veggens faktiske høyde.

\- Dessverre har et par av hodene blåst ned fra den piecen. Vi gjorde så godt vi kunne for at de skulle holde, men det må blåse noe voldsomt her, sier yngstebror Sot og ler.

Bak alle problemene i verden står to motivatorer; makt og penger. Alltid.

Også i år skal de gjøre en piece i forbindelse med Nuart, men den har de ikke begynt på ennå. De har sett veggen, ja, men først skal utstillingen i hus.

\- Vi må til og med lage et av bildene på ny, fordi et av de vi sendte ble ødelagt i shippingen, sier Icy, mens han er travelt opptatt med å gjøre nettopp det - lage et bilde på ny.

\- Heldigvis var det et av de mindre kompliserte. Hadde det vært et annet hadde vi aldri rukket det.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Lanserer «piratkopi» av Louis Vuitton-logo

SETT DENNE? På Storhaug. Like ved Mathallen Stavanger, ikke langt fra Tou Scene. Den er det brødrene Icy & Sot som står bak.

Fikk asyl i USA

Til daglig bor Icy og Sot sammen i en leilighet i Brooklyn i New York. Der jobber de sammen, fester sammen, reiser sammen, i det hele tatt. Alt. Sånn har det alltid vært.

Stressnivået er høyt. Sensuren er enorm. Freedom of speech? No way.

Også i Iran, hvor de kommer fra.

\- Lå jeg i senga og tenkte på en ide gikk jeg rett inn til han og fortalte om den. Da hadde han allerede tenkt akkurat det samme. Vi har bare alltid hatt det sånn, sier Sot.

\- Når vi jobber sammen kan vi hjelpe hverandre med alt. Ikke bare ideer og temaer, men også teknikker og sånn.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Utrygt for hestek#¤ på husveggen

USA: - New York er fullt av to ting: skyskrapere og hjemløse. Er det ikke rart at en by med så mange enorme hus ikke klarer å finne et sted å bo til de som ikke har et hjem, sier kunstnerbrødrene Icy & Sot.

- Hvordan har bakgrunnen deres påvirket kunsten deres?

\- I Iran går du alltid rundt og er redd for at noe skal skje. Du vet aldri. Stressnivået er høyt. Sensuren er enorm. Freedom of speech? No way, sier Icy.

\- For ikke så lenge siden ble en 29 år gammel kunstner kastet i fengsel i 12 år fordi hun hadde tegnet parlamentsmedlemmer som dyr i en tegneseriestripe. En tegneseriestripe. Det er sykt.

- Havnet dere i problemer?

\- Vel. Gatekunst er ulovlig i Iran, men vi gjorde det uansett. Ut på nettene, så fort hjem igjen. Det er grunnen til at vi jobber med stensiler. De kunne vi lage hjemme, og ta med oss ut. Det går fortere. Sjansen for å bli oppdaget er mindre jo kortere tid en bruker.

ARBEID: Et av bildene ble ødelagt i shippingen til Stavanger. Derfor må Icy & Sot lage et nytt i et voldsomt tempo.

Ble kastet i fengsel

Men kunstraid på nattestid er en ting. Noe annet er å bli fengslet. Som de to ble etter at en nederlandsk kvinne ville lage dokumentar om kunsten deres. Hun hadde søkt om visa som journalist, men det fikk hun ikke. I stedet fikk hun turistvisum. Likevel tok hun med kameraer. De tre prøvde så godt de kunne å gjemme kameraene, men myndighetene fikk ferten i det og gikk til aksjon.

Det verste var å ikke vite hvor lenge du skulle bli sittende fengslet.

Dokumentarskaperen ble deportert. Brødrene kastet i fengsel.

\- Vi ble separert fra hverandre, og visste ingenting. De spurte masse og vi måtte svare som best vi kunne. Det verste var å ikke vite hvor lenge du skulle bli sittende fengslet. Det er en lang historie, men heldigvis ble vi sluppet ut, sier Icy.

Etter fengselsoppholdet pakket de sekkene og reiste til USA, hvor de fikk innvilget visum som asylsøkere.

\- Som alle andre unge ville vi reise og oppleve andre kulturer. Samtidig hadde vi alltid ønsket å forlate Iran, og bo et sted hvor vi var frie. Den store ironien er at vi var heldige som ble fengslet.

- Å?

\- Ja. At vi ble fengslet ga oss også en sterk asylsak, og vi fikk innvilget opphold i USA. Dessverre er det mange unge der ute som ikke er like heldige som oss.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Vegard bor med en blåhval i Verksgata

PARADOKS: Icy & Sot liker ikke penger, likevel selger de bildene sine - for penger. - Vi trenger også penger for å leve. Kunsten vår kommer kanskje ikke til å endre verden, men hvis den kan endre folks tenkesett bare litt er det bra, sier de.
Publisert:
Oppdatert:
 1. Stavanger
 2. Kunst

En miniguide til de nye Nuart-kunstverkene

Søppeldyr, businessmenn og mye mer. Her har du oversikten.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Kunstner Nina Ghafari med oppdrag i Iran: - Jeg er sykt stolt
  7 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  5 ting du kan gjøre i helgen
  7 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Fra fengsel i Etiopia til mastergrad i Kristiansand
  6 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  - Livet kunne alltid vært verre. Du kunne vært et monster!
  7 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Dette skjer under Nuart-festivalen
  4 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Dette er landene nordmenn frarådes å reise til, men Jørn (29) har vært i alle sammen
  3 ÅR SIDEN