I år kan du redde Gladmat-fristelser fra å havne i søpla

Slik skal Gladmat bli mer miljøvennlige, med mindre matsvinn og mer resirkulering.

Oppdatert:
Gladmat prøver stadig å bli mer miljøvennlige, kan festivalsjef Maren Skjelde love. Her fra fjorårets festival.

Om ikke lenge (18. juli) er det tid for Gladmat. Nytt av året er at festivalen er å finne i Too Good To Go-appen, hvor restauranter kan legge ut mat som ellers ville havnet i søpla.

– Vi prøver hele tiden å bli mer miljøvennlige, og i år gjør vi noe særlig konkret med matsvinn, sier festivalsjef Maren Skjelde.

I praksis betyr det at du går inn i appen klokken ni hver kveld, og søker på Gladmat. Der kan du kjøpe en pose med mat til 40 kroner. Den henter du i festivalteltet «Blågrønt», og pengene doneres til Røde Kors.

Følg Byas på YouTube!

Maren Skjerve er ny festivalsjef av året.

Noe kildesortering

Men selv om det blir mindre matavfall, blir det fortsatt en del emballasje og bestikk etter de 85.000 daglig besøkende. Nytt av året er at utstillerne får kildesortert avfallet, men blant publikum vil alt fortsatt gå i samme dunk.

Festivalsjefen sier dette er noe de fortsatt jobber for, men at basert på samarbeidspartner Renovasjons erfaring, er dette vanskelig å få til på et så stort område med såpass mange besøkende.

– Selv om folk er flinke og bevisste på kildesortering, så vil det uansett skje at noe havner feil. Og når bare én av 100 kaster feil, må alt gå til restavfall, sier Skjelde.

Et plaster på såret er at alt avfallet vil bli kjørt til Forus, for så å bli gjenvunnet som fjernvarme.

85.000 daglig besøkende etterlater seg naturlig nok spor. I det minste blir alt avfallet fra publikum omgjort til fjernvarme, mens utstillerne får kildesortert til gjenvinning.

Håper utstillerne dropper plast

En festival som Gladmat resulterer naturligvis i mye engangsbestikk-, tallerkener og glass. Utstillerne vil få en nedsatt pris på nedbrytbare materialer, men det er ikke til å komme unna at det fortsatt koster mer enn plast. Skjelde har troen på at dette er noe utstillerne vil prioritere.

– Dette hadde vi fokus på allerede på første utstillermøte, så vi håper de vil benytte seg av den gode prisen, sier hun.

Ingenting på avveie

Simen Knudsen i miljøkollektivet Nordic Ocean Watch, tenker miljøfokus er ekstra viktig på en festival som Gladmat hvor havet ligger såpass nært. Han er opptatt av at alt som brukes av emballasje skal leveres inn igjen, og at ingenting havner på avveie. Derfor tror han samlet avfall er den beste løsningen i Gladmats tilfelle.

– Man kan ikke forvente at 100.000 mennesker gjør riktige valg for sortering basert på skilting. Eller synes jeg dette er en veldig bra start. Too Good To Go er jo helt rått.

Knudsen synes det er bra fra et gjenvinningsperspektiv med nedbrytbare materialer, men understreker at de fleste materialer ikke brytes ned om de havner i havet.

– Derfor er det viktig med 100 prosent innlevering av emballasje, sier han.

LES OGSÅ:

LES MER:

Slik blir Gladmat-festivalen

LES MER:

Blir det fjågere nå, så blir det sosial diabetes all around

LES MER:

Julie (24): - Hadde aldri trodd at dette skulle skje for to år siden

Publisert:
Oppdatert:

Ølglassene er laget av kompost og skal kastes sammen med matavfallet

Men det stopper ikke der. Det samme gjelder bestikket, tallerkenene og serviettene.

Oppdatert: