Vil samle skeive UiA-studenter: – Det er litt tabu på Sørlandet og det må bli mer normalt

Fire UiA-studenter har opprettet en Facebook-gruppe for skeive studenter, i håp om å fjerne tabuer og skape en møteplass.

Irene Slethei (23) (t.v.), Ingunn Tønnevold Hansen (23), Marko Stojiljkovic (29) og Anne Cecilie Tveiten (24) startet opp Facebook-gruppa «Skeive Uia-studenter» for litt over to uker siden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Da jeg begynte på UiA for fire år siden var det ingen tegn til at det fantes en eneste homofil på skolen. Det tenker jeg er litt dumt. I begynnelsen av skoleåret sitter man da med følelsen av å være alene, forteller Ingunn Tønnevold Hansen (23), lektorstudent og styremedlem i Fri Sør (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Agder).

Les også

Kaia (27): – Jeg blir ofte spurt om hvem jeg ligger med, og hvordan

Les også

Nå lyser Kilden som en regnbue

Følte seg annerledes og alene på universitetet

Sammen med Anne Cecilie Tveiten (24), Irene Slethei (23) og Marko Stojiljkovic () har hun opprettet Facebook-gruppa «Skeive UiA-studenter». Følelsen Hansen hadde av å være alene som skeiv student på UiA, var hun nemlig ikke alene om.

– Jeg hadde noen dager da jeg startet her hvor jeg følte meg veldig ensom. Jeg ønsket meg et trygt sted hvor jeg kunne møte nye venner som jeg hadde noe til felles med. Jeg tror gruppa kan bety mye for studenter som føler seg alene, forteller sykepleiestudent Marko Stojiljkovic.

For Tveiten ble det en ekstra påkjenning året hun startet på UiA. Det var nemlig det året da regnbueflaggene på Lundsbroa ble kuttet ned.

– Man kommer og føler seg litt annerledes i utgangspunktet. Da føler man seg kanskje enda mer annerledes når det ikke er noen andre lik deg der. Spesielt på et universitet. Da jeg kom hit første året, var det i tillegg det året noen tok ned regnbueflaggene på Lundsbroa, sier lektorstudent Anne Cecilie Tveiten.

De er alle fire politisk aktive, skeive UiA-studenter. Med sin posisjon håper de å åpne dører for studenter som kommer etter de.

– Å være skeiv kan være så mangt

De er alle tre styremedlemmer i Fri Sør. I tillegg er Irene Slethei leder for Skeiv ungdom sør. Det var på et felles møte med de to organisasjonene ideen om å jobbe for et fellesskap for skeive studenter kom.

Via gruppa vil de arrangere fester og sosiale arrangementer. Allerede 2. mai er planen å samles på Østsia.

– Hvem er gruppa for?

– Vi er for skeive studenter. Men å være skeiv kan være så mangt. Man trenger ikke være homo eller lesbisk for å være med. Du kan være nysgjerrig på ting, ha tanker som du vil snakke med noen om, eller prøve å finne deg selv, forklarer Slethei.

– Og transseksualisme er utrolig underkommunisert. Så velkommen, tenker jeg, legger Hansen til.

– Hvis du er heterofil så er du selvfølgelig også velkommen hvis du lurer på noe, sier Stojiljkovic.

– Det er ikke sånn at siden vi er homofile har vi alt til felles. Det er mer at det skal være en arena for det og ikke være gjemt, sier Anne Cecilie Tveiten fra Arendal.

«Er det her en studentby? Det er jo ikke noe homofilt utested?»

I de fleste universitetsbyer finnes det utesteder hvor skeive har en fast møteplass. Slik er det ikke i Kristiansand.

– De siste årene har vi hatt en avtale med Papito, men de har jo lagt ned. Så det blir nye steder fra gang til gang, sier Tveiten, og fortsetter:

– Folk blir litt overrasket. «Er det her en studentby? Det er jo ikke noe homofilt utested?». Mens andre sier «Men det er jo Sørlandet».

Hun legger til at det ikke er sånn at alle som er homofile henge sammen.

– For min del er det ikke sånn at alle homofile skal henge sammen til enhver tid. Det er mer det at det er litt tabu på Sørlandet, og det må bli mer normalt. Vi må bli sett på lik linje som på andre universiteter. Det er heller ikke sånn at siden vi er homofile har vi alt til felles. Det er mer at det skal være en arena for det og ikke være gjemt, avslutter Tveiten.

Publisert: