Tar med lapp hjemmefra for å ta restylane før de er 18 år

Flere klinikker i Kristiansand opplever økning blant unge kunder, som ønsker å fikse på utseendet. Noen av dem er ikke gamle nok for behandlingene.

Publisert:
En slik type nål blir brukt når restylane sprøytes inn. Foto: Julie Sørensen Molvik

Det finnes nesten ingen grenser for hva man kan gjøre med utseendet sitt. I Kristiansand er det et hav av skjønnhetssalonger og klinikker, så tilbudet viser at det tydeligvis er et marked for det.

Et kjapt søk på Google viser minst 16 tilbud av klinikker og salonger, og det er bare i sentrumsområdet. Da er ikke frisører inkludert. Flere klinikker i byen kan bekrefte at flere unge benytter seg av skjønnhetsbehandlinger.

– Å bruke tid og penger på utseendet sitt, er en trend som er veldig i vekst. Det er flere unge kunder nå enn før.

Flere unge jenter

Klinikk Nova er en av tilbyderne som ligger både i byen og på Hamresanden. Daglig leder Tone Cascampas kan bekrefte at flere og flere unge jenter kommer innom.

– Jeg hadde nettopp to jenter inne til brynsbehandling, og de gikk i 9. klasse. Det er helt utrolig, sier Cascampas, som forteller at de har hatt flere jenter i 15-16-års alderen inne.

Cascampas forteller at før var det eldre damer med penger som dro til skjønnhetssalonger. I løpet av de siste fem årene har dette uten tvil endret seg.

– Å bruke tid og penger på utseendet sitt, er en trend som er veldig i vekst. Det er flere unge kunder nå enn før.

Cascampas har jobbet med skjønnhet hele livet, og har god kjennskap til bransjen. Foto: Julie Sørensen Molvik Tone Cascampas har jobbet med skjønnhet hele livet, og har god kjennskap til bransjen. Foto: Julie Sørensen Molvik

Liker ikke utviklingen

Hun forteller at trendene nå er forming- og farge av bryn, samt vippe-extensions. I tillegg har brasiliansk voksing kommet tilbake. Dette er tiltak flere gjør for å få en lettere hverdag, men det kan også i bunn og grunn handle om et press om å se ut på en bestemt måte.

– Jeg har reflektert en del over dette med press, spesielt når jeg hører om jenter på ungdomsskolen som får fikset på ting. Det er jo snakk om mye penger, og det kan fort oppstå et skille mellom dem som har råd og dem som ikke har råd.

– Den trenden er jeg ikke så glad i. Det blir et press i et samfunn som allerede er utrolig utsatt for press på både kropp og utseende. Et sunt velvære kan ikke skade, men alt med måte, legger hun til.

Filler i leppene er også populært.

– Jeg syns det er helt stuerent hvis du er voksen, og det er et reelt problem. Men når det kommer 18-åringer inn og skal fylle på noe som allerede er helt fint, er jeg litt skeptisk.

– Vi har en gruppe under 18 år som sier de får lov hjemme, og tar gjerne med lapp fra foreldrene. Av og til er også mor med, men det er ikke aktuelt hos oss.

– Det er verre når unge jenter opererer nesa

En av kundene hos Klinikk Nova, er Siren Helleland (19) fra Birkeland.

– Jeg fyller og former øyenbrynene mine, og det ser jeg ikke på som så ille. Det er verre når unge jenter for eksempel opererer nesa. Da burde man heller vente noen år, og se om det fortsatt er noe man faktisk vil fikse på. Restylane syns jeg heller ikke noe om.

Hun er nå ferdig på Møglestu videregående i Lillesand, og forteller at omgangskretsen hennes ikke har følt på noe press.

– Det har egentlig vært veldig lite press i forhold til utseendet på vår skole. Det er flere som har vippe-extensions, men det er mest for å spare tid om morgenen.

Tar med lapp fra foreldrene

På Novelaklinikken i sentrum opplever de av og til at unge jenter kommer med lapp fra foreldrene, for å få lov til å ta restylane før de er gamle nok.

– Vi har en gruppe under 18 år som sier de får lov hjemme, og tar gjerne med lapp fra foreldrene. Av og til er også mor med, men det er ikke aktuelt hos oss. Det er vi som skal sette de etiske grensene, forteller Lene Qvist, som jobber som sykepleier på Novelaklinikken.

Botox er vanlig å sette i panne og rundt øynene. Foto: Julie Sørensen Molvik Botox er vanlig å sette i blant annet panne og rundt øynene. Foto: Julie Sørensen Molvik

Klinikken opplever også jenter som vil ha mer restylane i leppene enn de tilbyr, altså mer enn 1 ml., men der setter klinikken grensen.

– Vi har også noen kunder vi kaller «rødt-flagg-kunder», som kommer innom innimellom. De klarer ofte ikke begrense seg, og har sett seg helt blind på mengde. De blir en parodi på seg selv.

– Jeg vil heller flytte aldersgrensen opp til 20 år. Det er for tidlig å begynne med sånne behandlinger når man er 18 år.

Vil heve aldersgrensen

De unge kundene som kommer innom, i 18-19-års alderen, har ofte fine nok lepper fra før av.

– Vi prøver å motivere disse kundene ved å spørre om det virkelig er dette de vil bruke penger på.

Reaksjonene på dette er ulikt.

– Noen takler det bra og godtar det, mens andre oppsøker andre behandlere. Jeg tenker at problemet her ikke sitter i ansiktet, men mer i hodet, sier Qvist.

Personlig syns Qvist at aldersgrensen på restylane og botox-injeksjoner burde være høyere.

– Jeg vil heller flytte aldersgrensen opp til 20 år. Det er for tidlig å begynne med sånne behandlinger når man er 18 år.

Opplever ikke for ungt miljø

Klinikk Matis har avdelinger på Sørlandssenteret og i Vågsbygd. Der har de ifølge eier og daglig leder Thora Hagen ikke helt samme etterspørsler.

– Det virker som at folk vil være fine og pyntet hele tiden, men hos oss opplever jeg det ikke slik at vi har et for ungt miljø. Jeg tror de oppsøker andre, kanskje litt mindre klinikker, sier Hagen.

De yngre kundene er hovedsakelig opptatt av bryn, vippe-extensions, vippeløft og spray-tan.

Overflod av tjenester

Et utdrag av hva salonger og klinikker i Kristiansand tilbyr:

- Hårfjerning og voksing overalt på kroppen

- Brasiliansk voksing

- Vippe-extensions (3D og vanlig)

- Vippeløft

- Make-up-tatovering (bryn, eyeliner, lipliner)

- Microblading (øyenbrynsforming)

- Farging og forming av øyenbryn

- «Partyglød»

- «Antirynkekick»

- Antirynke-behandling

- Diverse ansiktsbehandlinger

- «Facelift light»

- Rynkeredusering

- Falske negler

- Shellac

- Filler (kinnben, minilift ansikt)

- Botox (sinnarynke, panne, øyne, gummysmile, sur munn, brynsløft)

- Restylane

- Tannbleking

- Partysminke

- Selvbruning/spray-tan

- Neseoperasjon

- Panneløft

- Øyelokkplastikk

- Cellulite-behandling

- Figurforming

- Fettsuging/Smartlipo

- Silikon

- Laserbehandling av alt mulig (åreknuter, blodårer,

- Trådløft (ansiktsløfting uten kirurgi)

Publisert:

Andrea (21): – Idealet mitt var jo barbie

– De fleste gleder seg til å fylle 18 år, fordi da kan de drikke alkohol. Jeg gledet meg for da kunne jeg endelig fikse på utseendet, sier Andrea til KRSby.

Oppdatert: