Aktuelt

UiS driver med ulovlig pengeinnkreving av studenter

– Det kan ikke kreves egenbetaling når studieturen er obligatorisk.

Oppdatert:
 • Magnus Ekeli Mullis
ULOVLIG PRAKSIS: Egenandel for obligatoriske studieturer er ikke lovlig å kreve inn. Men dette har lenge vært vanlig praksis.

Studenter har betalt over 9000 kroner i studieturer i løpet av ett år, og reagerer på ulovlig høye kostnader.

– Egenandel har det vært bestandig, sier universitetsdirektøren, som likevel skal granske omfanget i egne rekker.

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Må delta for å få faget godkjent

Det var studentavisen Studvest i Bergen som først omtalte problemstillingen. Men det er ikke bare i Bergen studenter må betale ulovlige summer for studieturer.

– Studentene jeg snakker med er fortvilet over pengene de må ut med for å få delta i obligatorisk undervisning, sier Sander Egeli Stredet.

Han er daglig leder for linjeforeningen for idrett ved Universitetet i Stavanger (UiS). Egeli Stredet sier flere studenter, spesielt dem på første året på idrett, sier de er i tvil om de i det hele tatt kan betale summene UiS krever.

SANDER EGELI STREDET: Daglig leder for linjeforeningen for idrett ved UiS.

Én av studieturene han viser til, var en ukes fjelltur i nærheten av Nesbyen. Egenandelen for studentene falt på 6000 kroner, ekskludert skileie, en sovepose som var varm nok til å sove i snøhule, egen solid skispade, som studentene fikk opplyst at burde koste minst 500 kroner for å holde.

– Dette er utgifter de er pålagt å betale. Hvis de ikke deltar, fikk de ikke faget godkjent, sier Egeli Stredet.

I tillegg skriver universitetet på sine egne sider at studenter må påberegne kostnader på 3000 kroner knyttet til vinteraktiviteter i høstsemesteret.

LES MER:

- Guide: Dette her kan du lese til eksamen i ro og fred på UiS

-----------------

#### FAKTA: Dette sier loven

§ 7–1 Egenbetaling:

Statlige universiteter og høyskoler kan ikke kreve egenbetaling fra studenter for ordinære utdanninger som fører frem til en grad eller yrkesutdanning. Departementet kan i særskilte tilfeller, etter søknad, godkjenne unntak fra denne bestemmelse.

Kilde: Universitets- og høyskoleloven

---------------

Ulovlig praksis

Ifølge Universitets- og høyskoleloven kan ikke universiteter kreve egenbetaling fra studenter for studieprogrammer som fører til en grad eller yrkesutdanning.

I en e-post til Byas skriver ekspedisjonssjef Toril Johansson i Kunnskapsdepartementet at departementet forutsetter at utdanningsinstitusjonene følger bestemmelsene om egenbetaling.

– Det kan ikke kreves egenbetaling når studieturen er obligatorisk. Hvis en studietur ikke er obligatorisk, kan studentene selv betale studieturen, men da må det finnes et faglig tilfredsstillende alternativ for de som ikke ønsker å delta, skriver Johansson, som er ekspedisjonssjef i universitets- og høyskoleavdelingen.

LES MER:

- Disse studiene er mest populære på UiS

11.000 for ett semester

Til Byas sier en student som var med på turen til Nesbyen, men som ikke ønsker navnet sitt på trykk, at turen var obligatorisk og helt nødvendig for å kunne gå opp til eksamen. Han sier han hele semesteret har tenkt på hvordan han skal skaffe nok penger til å finansiere studieturene det er lagt opp til.

Også studenter på drama og grunnskoleutdanningen har tatt kontakt med Byas for å uttrykke misnøye med høy egenbetaling. Studentene ved drama skal i april på en obligatorisk tur til Danmark for å delta på en teaterfestival. Egenandelen kommer på mellom 3000 og 4000 kroner, ifølge en student.

DYRT: Flere studenter er misfornøyde med høye egenandeler på studieturer.

Faglærer Norunn Fletcher mener denne antydningen høres litt i meste laget ut, og legger til at selv om turen er obligatorisk, har studenter mulighet til å søke fritak.

– Det studentene må betale, er overnattingen samt reise, tur/retur. Priser her kommer an på reisemåte og bestillingstidspunkt, sier hun.

For utvekslingsstudenter på UiS som følger studieløpet Outdoor Education, anslår universitetet at studentene må påberegne å bruke 11.000 kroner på studieturer i løpet av et semester.

Ser alvorlig på opplysningene

Det var etter en avsløring fra studentavisen Studvest i Bergen at universitetsmiljøene ble oppmerksomme på problematikken.

Minst 13 studier ved Universitetet i Bergen bryter loven, ifølge studentavisen. Viserektor ved UiB, Oddrun Samdal, sier til studentavisen at UiB enten kan komme til å ta regningen for studieturer, eller at de vil søke om dispensasjon fra departementet om å få lov til å kreve egenbetaling.

Kunnskapsdepartementets Holter sier at kun to søknader har kommet om unntak fra reglene om egenbetaling gjennom tidene.

Etter at Byas opplyste universitetsdirektør John Branem Møst om lovene UiS blir beskyldt for å bryte, har han startet prosessen med å sjekke omfanget på universitetet. Han synes 9000 kroner høres veldig mye ut for obligatorisk undervisning.

UNIVERSITETSDIREKTØR: John Branem Møst skal nå sjekket omfanget av praksisen.

– Jeg har vært her i 40 år, og egenandel har det bestandig vært. Det er ikke noe vi har tenkt så mye på, men nå som dere peker på det, så sjekker vi ut om det er som du sier, forteller Møst.

Universitetsdirektøren sier han ikke vil si for mye om praksisen før han har sjekket omfanget på universitetet, men understreker at UiS ser alvorlig på Byas sine opplysninger om at de bryter loven.

– Det er snakk om en praksis vi har lange tradisjoner for i sektoren, og vi må finne ut hvordan vi skal forholde oss til disse opplysningene, sier Møst.

LES MER:

- UiS-studentene får ikke ha klokke på eksamen

Studentleder: – Veldig uheldig

Leder for Studentorganisasjonen ved UiS (StOr), Magne Bartlett, sier flere studenter har klaget til studentorganet etter at det ble kjent at obligatoriske studieturer ikke skal innebære egenandel.

– Det er jo veldig uheldig. Det er klart at slike turer sikkert er svært nyttige, men universitetet må, som alle andre, følge loven og legge til rette for at studenter ikke må betale for obligatorisk aktivitet, sier Bartlett.

Han håper UiS tar grep og gjennomfører endringene som skal til for at universitetet skal holde seg innenfor lovens rammer.

– Det skal være gratis å ta utdanning, og studenter skal ikke måtte regne med slike ekstrakostnader som en del av studiet, sier studentlederen.

Bartlett påpeker at studenter allerede er i en svært sårbar situasjon, og at det ikke er mye igjen av studielånet etter at husleie og pensumbøker er betalt. I januar og august får studentene en større utbetaling for å dekke bøker og annet materiale som ikke går inn under gratisprinsippet.

– Jeg tror ikke at utbetalingene fra Lånekassen ville dekket utgiftene som idrettsstudentene har hatt, sier Bartlett.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

- Med denne appen får studenter belønning for å ta mobilfri

LES MER:

- Stavanger-studentene har størst selvtillit

LES MER:

- Nå skal studentene i Stavanger og Sandnes få gratis prevensjon

Publisert:
Oppdatert:
 1. Forbrukerspørsmål
 2. Studentliv

– 6000 kroner for studietur er for mye!

UiS mener de ikke bryter loven når de krever egenandel for obligatoriske studieturer. StOr-leder, jusprofessor og eks-rektor er uenig.

Oppdatert:
 • Magnus Ekeli Mullis

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Paradise-Marcus nekter å betale UiA for studieturer: – De har ikke rett på pengene mine
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Slutter å ta betalt for obligatoriske studieturer
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  UiA: Studenter får ikke pengene tilbake
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Nå må UiA-studentene betale for å parkere på campus: – En unødvendig avgift
  4 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Visste du at du kan få betalt for eksamensnotatene dine?
  4 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Nå skal det bli vanskeligere å gå fra C til stryk
  3 ÅR SIDEN