Aktuelt

- Det er viktig å ha det litt jævlig

Slit gjør deg til en bra komiker, mener Dag Sørås. Han kommer til Stavanger med nytt materiale.

Publisert:
  • Ivar Vasstveit
KRENKESHOW: Dag Sørås var blant deltakerne under Bård Tufte Johansens _Krenk 2015_ tidligere i år.

22\.590 kroner. På kronestykket. Det var Dag Sørås' første samlede årsinntekt som komiker.

Året var 2005, lenge før Showman på TV2 Zebra, utsolgte soloshow over hele landet, inkludert Folken, turné med Kvelertak og eget radioprogram på NRK P2(!).

Jo mer privilegert du er, jo dårligere blir humoren.

\- Jeg fant en gammel selvangivelse ved en tilfeldighet. Det gikk en debatt om støtteordninger for komikere, og jeg skulle finne noe jeg kunne bruke i den sammenheng. Da dukket den opp. 22.000 kroner. Det var ikke mye. Når jeg tenker på det i dag, ti år senere, husker jeg at det var et enormt slit i begynnelsen.

\- Men slitet gjør deg til en bra komiker. Jo mer privilegert du er, jo dårligere blir humoren. Det er viktig å ha det litt jævlig.

Nytt materiale med på turen

I fjor høst gjorde Sørås soloshowet sitt Kognitiv dissonans i et stappfullt Folken. Denne helgen kommer Sørås tilbake til Stavanger i anledning humorfestivalen Toumazeing. Som én av 90 komikere.

Det er viktig å ha med minst en pulevits innimellom.

Litt mindre press enn i et soloshow med andre ord.

\- Det kommer masse folk både før og etter meg. Så hvis det går skikkelig dårlig for min del er det ikke så farlig, for folk kan gå og se noe annet.

- Har du med noe nytt materiale?

\- Målet er å ha et nytt show klart neste vår. Da må jeg få ræva i gir. Derfor blir det testing av nytt stoff.

Skriver om psykiatrien

Sørås har bygget karrieren sin på å være sterkt samfunnskritisk, som oftest med både krenkelser, fornærmelser og rikeslige drypp av religionsharselas som ingredienser.

- Hvor finner du alt stoffet til stand-upen?

\- Jeg har enormt mye fritid og er glad i å lese. Jeg er en nysgjerrig fyr, men jeg har ingen stor plan for det hele. Jeg bare skriver vitser.

Asylbarn og bevæpna politi. Evige tema som vi neppe blir kvitt med det første.

- Temaene du tar opp er ofte litt annerledes?

\- Jeg har en tendens til å henge meg opp i spesifikke områder. Nå om dagen skriver jeg om psykiatrien. Det er forbløffende hvor lite vi egentlig kan om diagnoser.

\- I tillegg tar jeg jo også for meg dagsaktuelle ting. Asylbarn og bevæpna politi. Evige tema som vi neppe blir kvitt med det første.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Michelle drømte om å drive kafe

- De fleste sliter med å gjøre utenriksstoff, politikk og den slags interessant for folk flest. Du tar opp alt fra diskriminering, feilslått humanitær hjelp og Anders Behring Breivik, til Norges våpeneksport og olje - og gjør utsolgte show. Hvordan kan det ha seg?

\- Det er en utfordring, og har alltid vært det. Jeg tenker mye om disse emnene, og det må ut, men de tunge tingene må blandes med litt lettere stoff. Derfor er det viktig å ha med minst én pulevits innimellom.

\- Nei, det handler om presentasjon. Jeg må gjøre ting jeg selv synes er interessant. I tillegg må jeg få folk til å forstå at jeg faktisk er engasjert i det. Det må skinne gjennom at jeg bryr meg. Og det gjør jeg. Men egentlig tror jeg det aller meste kan gjøres så pass interessant at folk gidder å høre etter i fem minutter. Det er ikke lange tiden.

Varmet opp for Kvelertak

Omtrent på denne tid i fjor var Dag Sørås oppvarmer for Kvelertak. En nordnorsk komiker på tur med Norges største metalband.

Rart?

\- Egentlig trodde jeg det bare var kødd. Bjarte (Lund Rolland, journ.anm) sendte meg en melding på Facebook og spurte om jeg ville være med. Jeg var sikker på at det var en køddekonto, og måtte dobbeltsjekke at det faktisk var han. Det viste seg å være ekte.

Alle må vel gjennom en kjip dag på Stord i løpet av livet.

- Hvordan gikk det?

\- Jeg går ofte lei meg selv og leter derfor stadig etter nye utfordringer. Dette var en slik en. Selv om det ble en utfordrende måned, gikk det overraskende bra. Kvelertak-gutta er en bra gjeng.

- Ingenting galt?

\- Problemet med slike turneer er selvfølgelig at alle er kommet for å se Kvelertak, og ikke humorshow med meg. Men klarer en å få 40-50 prosent av de som er der til å høre etter, har en lykkes. Det gikk fint, med unntak av en litt kjip dag på Stord.

\- Men alle må vel gjennom en kjip dag på Stord i løpet av livet.

Dag på P2

Men fra Stord til klassisk musikk, filosofistudio, Dagsnytt atten og en gjennomsnittsalder et sted mellom 94 og 101.

Hvordan i alle dager havnet Dag Sørås på P2, hvor programmet hans Sannhetsministerietruller og går hver lørdag?

- Igjen. P2?!

\- Jeg aner ikke hva som skjedde der. Virkelig ikke. Det var aldri min intensjon å havne på P2. Jeg laget en pilot til en podkast, så gikk det et år uten at jeg hørte noe og jeg regnet med at hele prosjektet var dødt.

\- Så kom P2 inn!

- Hvilket type program er Sannhetsministeriet?

\- Det er en slags satiregreie. Et par monologer pluss et intervju som stort sett er blottet for humor. Fordi jeg ville ha det sånn. Jeg får relativt frie tøyler til å gjøre hva jeg vil.

Jeg slipper å hore meg ut.

- Blant intervjuobjektene dine er samfunnsforskere, prostituerte, filosofer og forfattere. Det er litt av en gjeng?

\- Egentlig bruker jeg programmet som en unnskyldning til å snakke med noen jeg ellers ikke hadde hatt en unnskyldning til å snakke med. Interessante folk, alle sammen.

- Skikkelig fint med andre ord?

\- Det føles som å ha en ordentlig jobb. Jeg gjør alt selv, minus redigering, og jeg slipper å forholde meg direkte til NRK. Det er det produskjonsselskapet mitt som tar seg av.

\- Men derfor er det så fint å lage radio. Jeg tjener noen kroner mer enn jeg gjorde for ti år siden, og slipper firmafester. Jeg slipper å hore meg ut.

**LES OGSÅ:

LES MER:

- Stavanger er den eneste byen hvor jeg har sett ei jente slå ned noen i kebabkøen

Publisert:
  1. Stavanger

Siri er ulovlig i USA

Til høsten ser du Siri Seljeseth (26) fra Stavanger på NRK. Men først kan du treffe henne på do.

Publisert: