Hvor ble halvliteren av, egentlig?

Det var en gang at man kunne kjøpe en halvliter på byen. Slik er det ikke lenger - nå er det 0,4 liter som gjelder. Hvorfor det?

  Før solgte man halvlitere med øl på byen, mens det nå er 0,4 liter de fleste plasser. Hvorfor ble det slik?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Har du lagt merke til at du ofte får 0,4 liter når du bestiller en halvliter?

Den gode, gamle halvliteren forsvant fra Stavanger rundt ni til ti år siden, opplyser salgssjef i Ringnes Bryggeri, Christian Gundersen.

Men «trenden» med å selge 0,4-litersglass med øl i stedet for halvliterglass begynte på Østlandet. Nærmere bestemt Aker Brygge.

– Det startet i Oslo, men nå er det slik nesten over hele landet, sier Gundersen.

Halvliteren er rett og slett for dyr. Det er det flere grunner til.

– Det er utelivsbransjen selv som ønsker å selge 0,4. Folk går ut sent og ofte har ikke utestedet skjenkebevilling lengre enn til 02.00. Da får de ikke mye tid til å selge drikkevarer før det stenger.

Fikk du med deg disse sakene?

Les også

Skrelte 1600 frukt for hånd til øl-festival

Les også

Nei da, du blir ikke mer fyllesyk med alderen

Skynda på! For kort salgstid gjorde at stadig flere utesteder gikk fra 0,5 til 0,4 - for å tjene mer penger.

For kort salgstid

Mange utesteder som har rimeligere øl før et gitt klokkeslett, og som også har studentpriser. Det er for å lokke folk til å gå ut tidligere, forklarer Gundersen.

Kanskje hadde ølen blitt billigere dersom folk gikk tidligere på byen, tror Gundersen:

– Det er slett ikke umulig at drikke generelt hadde blitt billigere hvis folk var lengre på byen. Alle vi i bransjen ønsker at folk skal droppe de lange vorspielene og gå ut tidligere.

«Trenden» med 0,4 i stedet for 0,5 liter med øl, begynte på Aker Brygge.

Finnes fortsatt noen steder

Det er derimot mulig å oppdrive halvliteren hvis savnet er skikkelig sterkt.

– Den gode gamle halvliteren er å oppdrive på flere av de brune pubene for eksempel, tipser Gundersen.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

MER FRA BYAS:

Publisert: