Aktuelt

Fra 20. januar kan du ikke bruke disse syklene lenger

Ladestasjonene skal oppgraderes før 300 nye el-bysykler er klare for veiene i Rogaland.

Publisert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen

El-bysyklene har vært et populært framkomstmiddel etter at de ble lansert i 2014. Nå skal de byttes ut, da forsvinner tilbudet i to uker. FOTO: Kristian Jacobsen

– De nye bysyklene, som skal være klare 3. februar, kjører på et annet system. Derfor er vi nødt til å gå fysisk inn i ladestasjonene for å omprogrammere dem, forklarer informasjonsrådgiver i Kolumbus, Espen Schiager.

Derfor blir det umulig å leie bysykler i perioden 20. januar til 2. februar.

 • Følg Byas på Facebook!

App, sykkel og sky

Jobben er omfattende. I dag er det 412 ladepunkter fordelt på 67 ladestasjoner på Nord-Jæren, og alle skal få den nye programvaren installert. I tillegg skal rundt 100 gamle el-bysykler samles inn.

– Vi har dessverre ikke en stor hær vi kan sende ut for å få jobben unnagjort på en dag. Derfor har vi gitt oss disse to ukene, sier Schiager.

Her står de 300 første syklene som er klare til bruk 3. februar. I løpet av det kommende halvåret skal 750 nye el-bysykler ut på veiene. FOTO: Kristian Jacobsen

Sensorene som installeres i ladestasjonene snakker med en smartboks på de nye syklene. Denne boksen kommuniserer med alle parter i leieforholdet: Appen din, ladestasjonen, Kolumbus og «skyen».

For å låne en el-sykkel trenger du en gyldig billett i Kolumbus’ billett-app. Appen sender signaler til smartboksen, som igjen snakker med «skyen» og validerer billetten. Dersom du har gyldig billett vil sykkelen låse seg opp. Informasjonen sendes videre til Kolumbus som kan se hvor mange sykler som er tilgjengelige ved hver enkelt ladestasjon.

Dette er smartboksen, også kalt «hjernen», til den nye el-bysykkelen. FOTO: Kristian Jacobsen

Lang ventetid

Mange har ventet lenge på de nye el-bysyklene. Aftenbladet omtalte dem allerede i fjor sommer, da var planen å lansere etter sommerferien.

Så ble fristen utsatt og Kolumbus lovet nye el-bysykler før jul, men slik ble det heller ikke.

– Vi har nok vært litt for optimistiske og hadde nok sett for oss at testingen skulle gå mye raskere, sa kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Tostensen i Kolumbus til Aftenbladet den gang.

Nå ligger derimot alt til rette for at de nye syklene kan tas i bruk den 3. februar. I første omgang lanseres 300 sykler. Flere nye sykler vil bli sluppet gradvis i løpet av det første halvåret. Totalt skal 750 nye el-bysykler ut på veiene i Rogaland. Da vil du finne dem fordelt på 1400 forskjellige ladepunkter i 12 kommuner.

OBS: Har du abonnement på bysykkel i dag? Med omleggingen til nytt system vil ikke abonnementet ditt være gyldig lenger. Da kan du få refundert restbeløpet. Ta kontakt med Kolumbus via selskapets kontaktskjema.

Publisert:
 1. Bysykkel
 2. Sykkel
 3. Stavanger
 4. Kolumbus

Atle (28) sa opp jobben for å sykle fra Sør-Afrika til Sandnes

Den spreke 28-åringen tråkker i vei ut på et nytt eventyr for å samle inn penger til Redd Barna.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Byas fyller fem år: Slik skal det feires!
  9 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Drømmer om 150 utsalg: Neste uke starter alvoret for den lokale pizzakjeden
  11 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT
  Dette er knutene for russen i Sør-Rogaland i 2020
  6 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Utested i Stavanger sentrum stenger dørene
  10 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Interiør- og designbutikk i Stavanger sentrum er konkurs
  10 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Prisnominert: – Jeg er en bollespisende tobarnsmor uten botox, så det er klart jeg er en underdog
  10 MÅNEDER SIDEN