Aktuelt

«Spis for 100» kommer til Stavanger: 30 spisesteder er bekreftet til festivalen

Samtidig jobber gründerene med å etablere en grønn uke, et konsept for å fronte vegansk og vegetarisk mat.

Oppdatert:
  • Stella Marie Brevik

Trine Lise Gjelstad og Andreas P. Berg håper «Spis for 100» vil føre til flere kulturtilbud innen mat og drikke i Stavanger-regionen. De holder allerede på å utvikle flere matkonsepter. FOTO: Stella Marie Brevik

Mellom 3. og 9. februar kan du sikre deg billige matretter i (nesten) hele byen. «Spis for 100» er akkurat hva det høres ut som:

  • En kan spise et godt måltid for en 100-lapp.
  • Resturantene som deltar på festivalen velger ut én rett (eksisterende, eller ny) som settes ned til en hundrings.
  • Konseptet startet for 10 år siden i Kristiansand, men dere siddiser kjenner det nok best fra Sandnes - der de har 100-Ugå hvert år i februar.

Det var Rogalands Avis som først omtalte 100-uken i Stavanger.

– Tilbakemeldingene har vært positive, sier Berg, som sammen med Gjelstad har fått over 30 spisesteder med på konseptet.

– De som ikke har blitt med denne runden har også vært positive til opplegget, men de har enten ikke hatt tid, eller vil se an responsen.

At Sandnes har samme konsept, én uke etter «Spis for 100», ser ikke duoen på som et problem:

– Det er ingen konkurranse. Sandnes har ønsket oss lykke til. Målet er bare å løfte mat- og utelivet i byen vår.

Disse restaurantene er annonsert til nå, flere kommer:

  • Akropolis Stavanger
  • Bullock Steak & Bar
  • Bevaremegvel Bar & Restaurant
  • Burger & beers
  • Bølgen & Moi, Stavanger
  • Café Bacchus Stavanger
  • Café Sting
  • Déjà Vu Delikatesser
  • Domino´s – Fiskepiren
  • Desi Deli Restaurant
  • Finkel
  • Foodloose
  • Groovy Stavanger
  • Garcia Stavanger Øst
  • Hekkan Burger Stavanger
  • ITALO en autentisk opplevelse
  • Jai Hind Indisk Restaurant
  • Kaffelade Stavanger
  • Maggis Munchies
  • Mogul India Restaurant
  • Olivia Torget
  • Olive Tree – Stavanger
  • Peppes Pizza
  • Phileas Fogg
  • På Kornet
  • Shahi Kitchen
  • The Shack, Stavanger
  • Los Tacos
  • Lucky Bowl & Lounge
  • Zouq Restaurant & Take Away

Alessandro Palella, daglig leder ved den nye kafeen Italo, tror konseptet vil gjøre Stavanger godt. FOTO: Pernille Filippa Pettersen

Good for business

– Jeg tror det er en god idé. I Sandnes har det vært en god opplevelse. Jeg så at mange av stedene var fulle i løpet av 100-Ugå. Derfor tror jeg dette er en god mulighet for oss i Stavanger, både for restaurantene og gjestene. Gjestene får en god matbit for lite penger, og vi er nye i byen. Dette blir en god måte å vise oss frem på, sier Alessandro Palella, daglig leder ved den nye kafeen Italo.

Han vil ennå ikke røpe hva som blir deres 100-rett, men forteller at den vil komme fra kjøkkenet – ikke dessertdisken.

LES OGSÅ:

LES MER:

I disse lokalene blir det italiensk restaurant og bar

LES MER:

Nå blir det italiensk is og kaffe i Smedgata

LES MER:

24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk

Proff hjelp

– Jeg har tenkt lenge på dette, men ventet på rett tidspunkt sier Berg, som har jobbet en god stund med bransjen i Kristiansand og Stavanger.

Så møttes Berg og Gjelstad da, for et halvt år siden, og de bestemte seg for å satse:

Berg visste hvordan bransjen fungerte. Gjelstad jobber til daglig med markedsføring og grafisk design hos byrået Destino I Sandnes. Begge hadde en gründerspire i magen. Begge ville gjøre Stavanger litt bedre.

– Vi gjør dette først og fremst fordi det er gøy. Samtidig er det en god erfaring å ha, sier Gjelstad.

Det var Morten Johansen og selskapet Mjas som først skapte konseptet i Kristiansand. Gjelstad og Berg har begge bodd i byen og sett hvordan Mjas har håndtert «festivalen». Nå har de fått med seg Johansen som «mentor». Duoen mener støtten fra sør beviser at deres konsept holder stand:

– Han følger oss tett og gir oss nødvendige tips, forteller Gjelstad.

LES OGSÅ:

LES MER:

Drømmer om 150 utsalg: Neste uke starter alvoret for den lokale pizzakjeden

LES MER:

Lanserer «Spis grønt-uka»: Vil ha flere til å spise bærekraftig

100-Ugå har vært en publikumsvinner i Sandnes. Her er Lene Regine Sørskår (til høyre), Uta Borgan og Sissel Stangeland hos Delikatessen by Foodfighters i fjor. FOTO: Marie von Krogh

– Jeg har savnet slike konsepter

– Vi utvikler allerede andre konsepter. Først ut er Grønt Ugå sier Gjelstad.

Grønne uker er også et utprøvd konsept i Kristiansand. «Spis grønt-uka» arrangeres i mai og vektlegger vegetarisk og vegansk mat.

– Jeg har savnet slike konsepter i byen, sier Gjelstad.

Det blir mye arbeid på de to når selve uken settes i gang, men de ser ikke mørkt på det:

– Det verste som kan skje er at noen blir utsolgt for 100-retten, men da må de ha en slags backup, og sørge for å ha nok råvarer til neste dag, sier Berg.

– Vi håper folk koser seg og tester ut byen, sier Gjelstad.

Byas skrev at Kultur og Kos vil etablere et arrangement kalt Grønt Ugå i ingressen. Dette var feil. Konseptet har ikke fått et offisielt navn ennå.

Publisert:
Oppdatert:
  1. 100-ugå
  2. Stavanger
  3. Mat og drikke

Her er alle «Spis for 100»-rettene i Stavanger

35 spisesteder er med første gangen festivalen arrangeres i byen.

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Disse spisestedene er med på årets «Spis for 100» i Stavanger
    1 MÅNED SIDEN
  2. KULTUR
    Blir ny runde med «Spis for 100» i høst: Dette er nytt
    2 MÅNEDER SIDEN
  3. AKTUELT
    Nå er det studentenes tur til å spise for en hundrelapp
    1 MÅNED SIDEN
  4. AKTUELT
    Derfor gjør ikke «Spis for 100» i Stavanger som 100-Ugå i Sandnes
    21 DAGER SIDEN
  5. AKTUELT
    «Spis for 100»-uka: Se alle rettene du kan få for en hundrings
    8 MÅNEDER SIDEN
  6. AKTUELT
    Nytt konsept erstatter 100-Ugå i Sandnes: 17 restauranter er med
    1 MÅNED SIDEN