Aktuelt

I sommer blir Lervig 15 år: Slik ble det lokale bryggeriet verdenskjent

Lokalpatriotisme. Blodrøde tall. Kritikerroste. Endelig overskudd. Denne sommeren blir Lervig Aktiebryggeri 15 år.

Oppdatert:

 • Tore Kommedal Asheim

Mike Murphy (fremst) går rundt i lokalet i Hillevåg. Nå ser han for seg at Hillevåg-bryggeriet kan produsere også i utlandet. FOTO: Fredrik Refvem

– Jeg ser for meg at vi kan ha satellittbryggerier i andre land. Vi har et begrenset marked her, og vår beste sjanse er å utvide, sier Mike Murphy, bryggmester hos Lervig Aktiebryggeri.

Han legger til at det kun er hans egne tanker, og ikke noe som offisielt står på tapetet. Enda. Et satellittbryggeri kan være alt fra en egen bar med mikrobryggeri til en samarbeidsavtale med et bryggeri om å produsere Lervig-øl.

Firmaet hadde blodrøde tall da Murphy kom fra Danmark for åtte år siden. Det virker som en eldgammel historie nå.

Bryggeriet er blitt kritikerrost verden over, og du kan få deg en Lervig både i Hillevåg og i Hong Kong. Det har vært en lang vei siden oppstarten for 15 år siden.

Tou stenger dørene

– En ekte by skal ha et fotballag i Eliteserien, ei domkirke og eget bryggeri. Vi ble rett og slett forbanna da Ringnes annonserte at de skulle legge ned bryggeriet på Forus, sier Lauritz W. Hansen, første styreformann i Lervig Aktiebryggeri AS. Det var i bydelen Lervig det gamle bryggeriet holdt til.

Våren 2003 ble det klart at Ringnes ville flytte produksjonen av Tou til Oslo. 110 mennesker mistet jobben og byen mistet sitt øl.

Det skapte et opprør i byen, og før Lervig i det hele tatt ble stiftet, ble det stelt i stand en stor Ringnes-boikott.

Blant de som ledet an i boikotten var pubeierne i Vågen. De ville gi forbrukerne et lokalt øl. De fikk i stand et samarbeid med Tromsø-bryggeriet Mack, og i juli 2003 kom ølet «Ein Te» på markedet.

– Vi kalte den «Ein te» fordi det er det siddiser ber om når de skal ha en øl til. Da skal vi ha «ein te», sier Hansen.

Ølet ble en braksuksess den sommeren, selv om selv den mest arge lokalpatriot ville hatt vansker med å kalle den virkelig god. Det viktigste var å få den på et sulteforet marked så fort som mulig.

Da var det ikke så viktig for innbyggerne at også denne ølen, for øyeblikket, ble tappet et helt annet sted enn Stavanger.

Daværende ordfører Leif Johan Sevland (t. v) og Lauritz W. Hansen skåler for det nye bryggeriet tilbake i 2003. Hansen var Lervigs første styreformann. FOTO: Pål Christensen

Mange år med underskudd

Selv om Lervig hadde suksess over natten med «Ein te», kom bakrusen til firmaet like fort som den gjorde til de som tok «ein for møye».

Illsinte siddiser roet seg ned over tid, og det er noe med gamle vaner. Tou var inngrodd over flere år, mens Lervig fremdeles var den unge jyplingen.

Flere av de pubene som innledningsvis boikottet Ringnes, ga etter. Tou kom tilbake på kranene over hele lysløypa i Vågen.

Et unntak var stedene til Hansen. De stod beinhardt på at det kun skulle være Lervig på kranene.

Bryggeriet i Hillevåg kom på plass i 2005, to år etter firmaet startet opp. Hele produksjonen ble ikke flyttet dit før i august 2007.

Underskudd på underskudd ble presentert. Mellom 2008 og 2011 gikk bryggeriet mellom 10 og 11 millioner i minus hvert år.

Kun investeringene fra Kristoffer Stensrud, grunnlegger av Skagen Fondene og ølentusiast, holdt Lervig flytende. Han har brukt rundt 60 millioner av egen lomme på bryggeriet.

Det ble sagt at folk skulle velge Lervig på grunn av kvaliteten, men lite fra den kanten utmerket seg spesielt i konkurranse med de andre merkene. Det skulle etter hvert endre seg.

Kristoffer Stensrud avbildet med «Lucky Jack» i 2011. Uten grunnleggeren av Skagen Fondene, ville ikke Lervig vært til stede i dag. FOTO: Jonas Haarr Friestad

Mike Murphy kommer til byen

– Da jeg kom hit, kom jeg til et bryggeri som fremstod planløst. Jeg så mye potensiale til å produsere, men jeg så ingen retning, sier Mike Murphy om jobben han tok på seg i 2010.

Amerikaneren har en fortid som brygger i Italia og Danmark, men var ikke forberedt på det som ville møte ham i Hillevåg.

Det eneste som stod på tapetet var utviklingen av det Murphy kaller en «gørrkjedelig pale ale», og rent økonomisk sett blødde firmaet penger.

Mens resten av Europa i stor grad hadde blitt med på den nye ølbølgen, hang siddisene langt bak. Det la arbeidsforholdene til rette for Murphy, som fikk mye kreativ frihet.

Det betyr ikke at hans nye arbeidsgivere ikke var litt skeptiske da amerikaneren kom med nye varianter.

– De mente den var litt vel bitter, sier Murphy og ler.

Han snakker om det som har blitt et av Lervigs signaturmerker og store suksesser, «Lucky Jack».

Et av varemerkene til Lervig er forskjellige former for spesialøl, og det har gitt dem et internasjonalt ry. De samarbeider med flere forskjellige bryggerier verden over. Når Byas er på besøk, er det palle på palle med et øl som skal sendes til Kina.

Stor prisguide: Her er alle ølprisene i Stavanger og Sandnes– Jeg er redd for at Oslo skal ta innersvingen på Stavanger

Mike Murphy har vært i Lervig i åtte av de 15 årene bryggeriet har eksistert. FOTO: Tore Kommedal Asheim

Endelig overskudd

– Det er en stor suksesshistorie. Jeg tror ni av ti her i distriktet mente Lervig ville gå under for flere år siden, og de klarte å snu det, sier Anders Kleinstrup, daglig leder i Lervig Aktiebryggeri.

Dansken har vært i Stavanger i to år, og har vært med på overskudd i begge. Det er en stor forandring fra årene 2003 til 2015, der det samlede underskuddet var på drøyt 77,3 millioner. Det første positive tallet var på 3,9 millioner i 2015. I 2017 var det 11 millioner.

Bunnlinjen har blitt bedre og bedre de siste årene, og også dette året vil ende med overskudd.

– Det som overrasket meg, var at jeg fikk beskjed om at jeg ikke trengte å lage et langt budsjett. Jeg kunne gjerne bruke det selv, men styret var ikke interessert, fortsetter Kleinstrup.

Dansken legger til at det er fordi bransjen beveger seg såpass kjapt at det ikke er noe poeng med budsjetter som strekker seg over lengre tid.

Firmaet eksporterer drøyt 40 prosent av det som blir produsert i Hillevåg. Det har også blitt meldt interesse fra utlandet om å skape egne Lervig-puber.

Daglig leder Anders Kleinstrup ankom Stavanger for to år siden. Han er stolt over det bryggeriet har fått til, men er først og fremst opptatt av å se fremover. FOTO: Tore Kommedal Asheim

Mulige skjær i sjøen

Samtidig er det utfordringer i forbindelse med vekst, noe blant annet Brewdog har erfart. I Stavangers ølmiljø er de ikke veldig redde for at Lervig skal miste kontakten med sine røtter.

– Jeg er ikke bekymret for at Lervig skal vokse seg for store. Så lenge de lager godt øl bryr det meg ikke hvor mange liter de produserer av den, sier Andreas Melvær, festivalsjef for ølfestivalen What’s Brewing.

En ølfestival som ikke ville vært tilstede om det ikke var for Lervig, skal vi tro Melvær.

– Det er ekstremt imponerende hva Lervig har fått til. De har betydd alt for ølbyen Stavanger. Det er ikke alle som klarer å gå fra det å være produsent av industriøl (f.eks pils, journ. anm.), til å fokusere på spesialøl. Det klarte Lervig, fortsetter festivalsjefen.

Plassmangel til besvær

Det er prekær mangel på plass i bryggeriet i Hillevåg, og det er stadig omrokkeringer for å maksimere den lille plassen de har. Nye tanker og tappelinje for bokser blir installert, og overskuddet går rett tilbake til driften.

Etterspørselen er større enn produksjonen.

Anders Kleinstrup er opptatt av at de skal være gode naboer på sin nåværende adresse, men det blir vanskeligere og vanskeligere. Han synes likevel at øllukta er bedre enn den berømte «Hillevågslukta».

Bryggeriet vil etter hvert flytte. Spørsmålet er bare hvor det blir. De har ikke skrinlagt planen om eget opplevelsessenter og bryggeri i sentrum.

– Vi er et Stavanger-bryggeri. Vi ønsker å være nære Stavanger. Selv om vi har flere internasjonale ansatte er det lokale ekstremt viktig for oss, og vi ønsker å få inn mer lokale når vi ansetter, sier Kleinstrup.

– Hvor er Lervig om 15 år?

– Jeg har problemer nok med å si til deg hvor vi er om to år. Vi vil fortsette å vokse, vi har definitivt flyttet fra Hillevåg, men ellers er det umulig å si, sier Kleinstrup.

Og hva tenker Mike Murphy?

– Vi er bare så gode som vårt siste øl, sier bryggmesteren og ler.

Andre kilder: Aftenbladets arkiv.

MER FRA BYAS:

LES MER:

– Jeg er redd for at Oslo skal ta innersvingen på Stavanger

LES MER:

Når du går på date, har bartenderne orkesterplass

LES MER:

True North tror de har funnet sitt trekkplaster

LES MER:

Vant Spellemann for to måneder siden: Nå har Sløtface gitt bort prisen

Publisert:

Oppdatert:

 1. Lervig Aktiebryggeri
 2. Stavanger
 3. Mike Murphy
 4. Bryggerier
 5. Ringnes

Bryggerne i byen

De har satset nærmest all fritid og millioner av kroner på et øleventyr. For noen har det gitt resultater, for andre er det i år det gjelder.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Bli med inn i Stavangers fire bryggerier
  11 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  – Jeg er redd for at Oslo skal ta innersvingen på Stavanger
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Lervig bygger pub og bryggeri på Eiganes med plass til 160 gjester
  2 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Sniktitt på Lervigs nye bar på Eiganes
  13 DAGER SIDEN
 5. AKTUELT
  Har tilbudt gokart i Stavanger i 20 år, men nå kan det gå mot slutten
  11 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Sykdommen gjorde at Steinar måtte tenke nytt. Nå er hobbyen hans i ferd med å bli en nasjonal trend
  7 MÅNEDER SIDEN