Aktuelt

Derfor bør du ikke bruke p-pille og angrepille samtidig

P-pillebruk i kombinasjon med angrepille kan øke sjansen for å bli gravid, viser ny studie.

Oppdatert:
  • Ulrikke Valvik Mitchell
PREVENSJON: Ny studie viser at hormonell prevensjon kan føre til depresjon hos kvinner.

Mange kvinner kan ha blitt uønsket gravide fordi de har brukt nødprevensjon feil, hevder en ny studie. Dette skriver VG, som først omtalte saken.

Studien påviser betydelig svekket effekt av angrepillen EllaOne, dersom kvinnen begynner med hormonprevensjon like etter at den har vært i bruk, skriver VG.

Disse resultatene gjør at Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse, Sex og samfunn, endrer sine retningslinjer for råd om bruk av Norges mest solgte angrepille, EllaOne.

Studien er foretatt i Nederland og Den Dominikanske republikk. Henholdsvis på Dinox og ved Profamilia. Dinox forsker på kvinnehelse, Profamilia driver klinikker for seksuell og reproduktiv helse.

LES MER:

* Fikk du med deg denne? Halvparten av unge jenter bruker p-piller, selv om det er høy risiko for brukerfeil og svekket sikkerhet

– Mister effekt

Medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og samfunn, Marius Johansen, sier til VG at han advarer om at nødprevensjonen EllaOne mister effekt dersom kvinnen tar p-piller dagen etter angrepillen.

– Det fører til at mange som tror de er dobbelt sikret mot uønsket graviditet, i virkeligheten utsetter seg for mye større sjanse for å bli gravide, sier han til VG.

Det finnes i dag to angrepiller på markedet i Norge: EllaOne og Norvelo. Begge pillene virker slik at de utsetter eggløsningen - og uten eggløsning er det ikke mulig å bli gravid. Studien er bare gjort med EllaOne.

Følg Byas.no på Facebook

13 av 29 fikk eggløsning

58 kvinner deltok i forsøket, som gikk ut på å se hvor mange som fikk eggløsning etter å ha tatt angrepillen EllaOne. Halvparten av kvinnene fikk bare angrepillen, mens halvparten begynte med p-piller dagen etter.

Blant gruppen som kun tok angrepille hadde én av 29 eggløsning. Blant de som tok p-piller i tillegg til EllaOne fikk 13 av 29 eggløsning.

– Dette forteller oss to ting: At EllaOne ikke er en bombesikker metode, men at den likevel har god effekt for å hindre eggløsning. Det forteller også at en prosentvis stor andel kvinner får eggløsning hvis de tar p-pille like etter angrepillen EllaOne, sier Johansen til VG og legger til at selv om antall kvinner i studien ikke er veldig stort, er det stort nok til at resultatet ikke kan være tilfeldig.

Mer fra Byas:

LES MER:

* Ny Snapchat-funksjon gjør det mulig å lagre og sortere snapper inne i selve appen

LES MER:

* «Kom i form»-Kaia oppsummerer det siste halvåret: – Jeg har grått, skreket, spydd og vært skikkelig forbanna

LES MER:

* Nå åpner denne butikken dørene i Stavanger

Publisert:
Oppdatert:
  1. Forbrukerspørsmål

Derfor bør du ikke bruke p-pille og angrepille samtidig

P-pillebruk i kombinasjon med angrepille kan øke sjansen for å bli gravid, viser ny studie.

Publisert: