Helt ny musikkfestival satser stort i Stavanger: - Byen trenger en skikkelig bra festival

I juni neste år arrangeres festivalen Mablis for første gang. Inspirasjonen er hentet fra Slottsfjellfestivalen.

FORBILDET: Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har gjort seg til en av landets største. Nå satser folk fra nettopp Slottsfjell i Stavanger.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fredag 10. og lørdag 11. juni, 2016. Sett av datoene allerede.

For da skal Stavangers splitter nye musikkfestival, Mablis, arrangeres for aller første gang. Hvor? I området ved Vålandstårnet i Vålandskogen, hvis alt går etter planen.

– Vi har jobbet med ideen i over et år. Nå er vi i gang, og vi er utrolig gira og spente. Vi tror dette er noe Stavanger trenger akkurat nå: En skikkelig knall musikkfestival, sier Ketil Hvindenbråten, som er en av to festivalgründere bak Mablis.

Følg Byas på Facebook!

Hvorfor har ingen tenkt på dette før?!

– Hvorfor Vålandskogen?

– VI vil være en lokal festival som holder til i naturskjønne omgivelser, midt i Stavanger. Den formelle behandlingen er ikke i mål enda, men vi har vært på befaring med kommunen og vi har snakket med naboer. Alle er positive. Vi synes området er kjempefint, og har egentlig tenkt «Hvorfor har ingen tenkt på dette før?!».

– Og navnet Mablis?

– Mablis er dialekt for klinkekule fra gammelt av. Det er lekent og gøy, noe vi ønsker at festivalen vår skal være også.

Les også

Movember er i gang. Klarer du å gjette hvem disse bartene tilhører ?

FESTIVALOMRÅDE: Det har i lengre tider foregått oppussing av Vålandstårnet i Stavanger. Det er i dette området festivalen Mablis etter alt å dømme skal arrangeres.

Inspirert av Slottsfjellfestivalen

Mablis-gründer Hvindenbråten har mange års erfaring innen festivallivet, og har siden 2008 vært med i Slottsfjellfestivalen i Tønsberg hvor han nå er produsent.

Det er klart at det er noe spesielt ved å starte en utendørsfestival i Stavanger, hvor det er noe blandede erfaringer med den slags.

Med på Mablis-laget er Birte Nettelhorst Bærheim fra Stavanger, som tidligere har jobbet som administrativ leder hos Folken.

Festivalsjef blir Eirin H. Sandstad, også hun fra Stavanger.

– Det er klart at det er noe spesielt ved å starte en utendørsfestival i Stavanger, hvor det er noe blandede erfaringer med den slags. Men vi har troa, og vi skal ta med oss mange av de både gode og dårlige erfaringene vi har fått fra Slottsfjell inn i Mablis, sier Hvindenbråten.

Ikke alle festivaler har gått like godt i Stavanger. Her er fem som dessverre forsvant.

PRODUSENT: Ketil Hvindebråten har jobbet mange år i Slottsfjellfestivalen. Nå satser han på festival i Stavanger.

– Og de erfaringene er?

– Det handler om å bygge festivalen fra grunnen av, stein for stein. Vi skal ikke investere et uvettig høyt antall millioner kroner i førsteåret i håp om at det kanskje kan gå. I stedet skal vi være nøkterne og bygge opp festivalen over tid.

– Hva betyr tid i denne sammenheng?

– Noe av det viktigste jeg har lært fra Slottsfjell er å ha et femårsperspektiv på festivaler. Vi vet at tilfeldigheter, som vær og vind, kan gjøre at tallene svinger for festivalene. Men da gjelder det å være trygg på at gjennomsnittstallene, både hva salg av billetter, og salg av mat og drikke angår, er positive.

Derfor satser Mablis forholdsvis forsiktig. Budsjettet er på 2,8 millioner kroner, og målet er å selge 2.500 billetter per dag debutåret. Fullt mulig i Stavanger, som er en av landets største byer, mener Mablis-gjengen.

Les også

Noen starter festival, andre har andre drømmer. Nå sponser denne Stavanger-baren et gammelt, engelsk storlag.

ARRANGØR: Birte Nettelhorst Bærheim har tidligere jobbet i Folken. Nå er hun med i teamet som starter opp Mablis.

Må lage sin egen identitet

Fordi Hvindebråten er produsent i Slottsfjell, og fordi festivalsjef Sandstad også har jobbet der, er det relativt naturlig å se mer på den populære festivalen i Tønsberg.

Festivalen, som startet i 2003, har nemlig etablert seg som en av landets største, og har nærmere 30.000 besøkende hvert år.

De siste årene har navn som Ellie Goulding, Biffy Clyro, Bastille, Veronica Maggio, Kendrick Lamar, Lykke Li, The Wombats, Mø, Phoenix og Dropkick Murphys besøkt festivalen.

Foreløpig har ikke Mablis gjort noen bookinger, først skal en bookinggruppe settes, men Hvindenbråten er tydelig på profilen.

– Først og fremst gjelder det å ha to tanker i hodet på en gang. Vi må ha store nok navn til at billettene blir solgt, men vi må også ha spennende, nye navn, som gir de som går på festivalen muligheten til å oppdage noe nytt og fantastisk.

Les også

Det var en kunde som tok gnuen med til Gnu. Nylig feiret utestedet ti år!

STJERNER: Slottsfjell har opp gjennom årene hatt mange store band og artister innom. Her fra Biffy Clyro-konserten i 2013.

– Som for eksempel?

– Navn kan vi ikke gå ut med enda, men det er ikke unaturlig at vi legger oss et sted i spennet mellom det som foregår på Folken og Tou Scene, og i konserthuset. Samtidig skal Mablis lage sin egen identitet. Men at det uansett kommer til å handle om indie, rock, pop, hiphop og elektronika er ikke usannsynlig, for å si det sånn.

Vi vil at Mablis skal være en perfekt måte å starte sommeren på.

– Hvorfor velger dere begynnelsen av juni?

– Vi vil at Mablis skal være en perfekt måte å starte sommeren på. Vi har nok ikke gjort noen nøye vurderinger med tanke på yr.no og antall regnværsdager i gjennomsnitt akkurat da, men vi har valgt å satse. Det er ikke bare-bare, men forsommeren er uansett alltid et godt tidspunkt til å kose seg.

– Området ved Vålandskogen... det er relativt tett befolket?

– Ja, det er klart. Vi må legge til rette for at festivalen er til minst mulig sjenanse for naboene. Samtidig ønsker vi også at nabolaget opplever dette som en mulighet til å være med å gi byen et løft.

Les også

Ølfestivalen Whats Brewing gjorde stor suksess for andre året på rad. Her er folkets favoritter fra festivalen!

FESTIVALSJEF: Eirin H. Sandstad blir festivalsjef for Mablis. Sandstad er fra Stavanger, men har de siste årene bodd og jobbet i Oslo.

Første navn klart i januar

Fordi Mablis ønsker å være en festival forankret i det lokale, vil mat og drikke hentes fra lokale leverandører så langt det lar seg gjøre. Også festivalens utseende, håper Hvindenbråten og Bærheim at kan bli utviklet i samarbeid med lokale krefter.

– Vi ønsker å bygge en ny organisasjon som kan vokse sammen med festivalen. Både med tanke på de som er med å arrangere festivalen, og de som er med å bidrar på andre måter. Samtidig vil vi selvfølgelig jobbe sammen med de lokale aktørene som allerede finnes.

– Det blir etter alt å dømme travle dager for dere framover. Når kan vi forvente oss første booking?

– Det bør vi ha klart om bare et par måneder. Ja, i januar skal vi ha sluppet det første navnet.

GA OPP: Rått og Råde satset stort, men måtte slukke lysene etter tre år i Stavanger.  Gjengen bak Mablis kjenner til historien, men håper de kan snu skuta.
Publisert: