17. mars feires St. Patrick's Day over hele verden: Hva er dette for en dag, egentlig?

Lørdag er det mange som feirer St. Patricks Day. Men hva er egentlig greia?

Publisert:
LUCK OF THE IRISH: Hurra for St. Patricks Day!

Lørdag 17. mars er det St. Patrick's Day. At denne dagen markeres i Irland, er kanskje ikke så rart, siden den tross alt er irenes nasjonaldag. Men også internasjonalt får den mye oppmerksomhet. Spesielt blant dem som selger øl og slikt noe.

For er det noe irene er kjent for - bortsett fra hellet sitt og riverdance - er det kanskje øl (les: Guinnes og Kilkenny)?

Uansett: Vi takker ikke nei til en unnskyldning for å feire. I alle fall ikke på en lørdag! Men hvis du vil vite mer om akkurat hva, eller hvem, vi feirer på St. Patrick's Day - her får du svar!

Følg Byas.no på Facebook!

Irlands nasjonaldag

Akkurat, ja. 17. mars er som sagt irenes nasjonaldag. Men når vi feirer 17. mai i bunad, rødt, hvitt og blått - har irene classet det opp litt: med oransje skjegg, gigantiske hatter og syregrønne outfits. Gotta love it!

CLASSY: Bunad - eller dette?

Dødsdagen til St. Patrick

Denne dagen - 17. mars - feires for å markere dødsdagen til Irlands skytshelgen St. Patrick.

Patrick, eller Patricius Magonus Sucatus som han het - også kjent som bare St. Paddy - døde i år 461, og er kjent som den som kristnet Irland.

Derfor går det i grønt

Er det én ting som går igjen på St. Patrick's Day er det bruken av fargen grønn! Endelig en unnskyldning for alle oss som ikke jobber i Kiwi til å kle oss i denne flatterende fargen fra topp til tå!

LES OGSÅ:

Grunnen til at grønn er den utvalgte fargen, er at St. Patrick visstnok var et pedagogisk geni - og brukte et trekløverblad til å forklare de irske hedningene om den hellige treenighet. Siden er den grønne trekløveren blitt et irsk nasjonalsymbol.

 GRØNT ØL: Det ser giftig ut. Men grønt skal det være!

Slik feires dagen

St. Patrick's Day blir ikke bare feiret i Irland, altså, men over hele verden! Spesielt i byer hvor det er mye irer eller folk med irsk avstamning, er det en svær happening.

Chicago og New York er blant annet kjent for å markere 17. mars på spesielt staselig vis. Det er selvfølgelig et tog - eller en parade. Irsk folkemusikk står høyt i kurs - og det går mye i irsk drikke.

LES OGSÅ:

På slutten av dagen er det mange som «drukner trekløveret» for hell og lykke: Kløveret legges i bunnen av en kopp som man så fyller med whiskey, øl eller cider. Enten svelger man kløveret helt, eller så tar man det ut og kaster det over skulderen.

 TAR AN HEILT UT: I noen byer tar det helt av. Som i Chicago, hvor de like gjerne farget hele Chicago River Kiwi-grønn.

Får alltid fridagen igjen!

Dette er egentlig helt genialt! For det er faktisk slik at hvis St. Patricks Day faller på en lørdag eller søndag - så får du igjen fridagen din - siden den påfølgende mandagen da er en bank holiday, som det heter.

Ja, takk!

De irske politikerne stikker av

Ja, det er faktisk lang tradisjon for at irske politikere rømmer landet når det er St. Patrick's Day.

De aller fleste toppolitikerne reiser til USA for å være med på irsk-amerikanske arrangementer. Den irske statsministeren - eller taoiseach, som det heter på irsk - pleier gjeste den amerikanske presidenten i Washington DC.

Ikke helt uproblematisk...

Så er det selvsagt noen som mener at det kanskje går litt over stokk og stein, denne feiringen. At det er blitt for kommersialisert, og at det er for mye fest og baluba.

Enkelte mener også at feiringen er med på å bygge opp under den stereotype oppfatningen av irer.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

 STEROTYPISK? For kommersielt, for mye drikke og for stereotypisk har vært noen av innvendingene mot feiringen i nåværende form.

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon.

Publisert:

Vinterferie i byen? Ingen grunn til å kjede seg

Slapp av, det finnes mye gøy å finne på i ferien selv om du ikke skal på fjellet. Her er noen tips til alle vinterbyaser!

Oppdatert: