Ny restaurant skal flytte inn i historisk industribygg i østre bydel
Det gamle administrasjonsbygget til Stavanger Støberi og Dok går gjennom omfattende oppussing. Her åpner en ny restaurant i mai neste år.
– Vi tok kontakt så fort vi fikk høre at det var et ønske om et spisested i første etasje, forteller Fortou-gründer Arnt Skjerve.
Fra før består restaurantfamilien i øst av take away-stedet Fortou og restauranten Angr som erstattet Tako tidligere i år.
I tillegg driver Fortou med catering. Når Skjerve åpner nok et spisested i mai 2022, er restaurantfamilien komplett.
– Dette blir prikken over i–en, sier han.
Byens største arbeidsplass
Skjerve har mange jern i ilden allerede, men da passer det bra at det siste jernet åpner i et lokale som tidligere har tilhørt et støperi og skipsverft.
Støperigata 18 har en lang historie. Adressen er det gamle administrasjonsbygget til Stavanger Støberi og Dok, som på deler av 1800- og 1900-tallet var byens største arbeidsplass.
Selskapet var i drift fra 1871 til 1931 og bygde 88 skip, ifølge Store Norske Leksikon. Senere ble administrasjonsbygget og industritomta tatt over av Norsk Stål.
– Vi synes lokalet er utrolig kult, samtidig ligger dette området midt i smørøyet. Du er midt mellom alt, både Tou og Fortou, Bellies og Pedersgata, sier Skjerve.
Dette er vinneren av #byasbeste kjøkken
21-åring åpner egen restaurant i Pedersgata: – Veldig, veldig spent
Navnet på restauranten er ikke bestemt, men det vil trolig gjenspeile den fyldige industrihistorien adressen byr på.
– Vi har noen forslag på blokka. Avgjørelsen tar vi på et styremøte neste uke, sier Skjerve.
Næring, bolig og kontor
Det var Orkan Invest Eiendom som kjøpte Støperigata 18 i november i fjor og som har satt håndverkerne i gang med å pusse opp eiendommen.
Daglig leder er Kjell-Erik Østdahl, ektemannen til Nysnø-sjef Siri Kalvig. Hun er daglig leder i morselskapet Orkan Invest.
– Kona og jeg synes det er moro å bidra til mer liv i Stavanger øst. Hun hadde visst tippoldeforeldre som jobbet ved støperiet i sin tid. Vi liker begge området godt, sier Østdahl.
Samtidig som det legges til rette for restaurantdrift på bakkeplan, skal bygget også inneholde kontor og en leilighet.
– Jeg kommer nok til å bruke kontorlokalene selv, forteller forretningsmannen.
– Hvor mye investerer dere for å få lokalene i stand?
– Hah, nei, vi gjør ikke dette for pengenes skyld. Det tør jeg ikke snakke om en gang, men vi gjør det for at bygget skal leve videre i 50 til 100 år til, i alle fall, sier han.
Snart åpner bar med 18-årsgrense i Pedersgata
Byas sjekker: Hvorfor matcher ikke antall pølser med antall pølsebrød?
Sjømat
Ifølge Skjerve kommer restauranten til å ha rundt 30 til 50 sitteplasser og tilby sjømat. I hovedsak vil det være en satt meny, men det vil også være mulig å bestille noen få retter separat.
– Men du har jo allerede en sjømatrestaurant i Angr som ligger like ved?
– Angr blir en matbar, mens hovedrestauranten åpner vi i Støperigata. På Angr kan du komme innom for en liten matbit og noen glass vin, mens den nye restauranten blir «restaurant-restaurant», er forklaringen til Skjerve.
I tillegg til «restaurant-restaurant», kommer det også en cocktailbar med rundt 20 sitteplasser. Den er åpen for alle, enten du bare vil ha et par drinker eller ønsker å vente på et ledig bord i restauranten.
Støperigata 18 ligger like ved boligprosjektet Sjøkanten Park, hvor det skal bygges 161 nye leiligheter. I den forbindelse skal området rundt det historiske industribygget også gjennom en overhaling.
– Vi får en uteservering på framsiden. Der stenges gata for trafikk. Så kommer det en terrasse på baksiden med utsikt ned mot parken og sjøen, sier Skjerve.
– Hvor mye koster alt sammen?
– Enn så lenge har vi ikke brukt så mye penger, men dette blir det dyreste prosjektet vårt så langt, svarer han.
Spisesteder som åpnet i Stavanger og Sandnes i fjor
Har du testet dem?
Relaterte artikler
- AKTUELTKrise i tatoveringsbransjen: Må kaste nesten alt blekket på grunn av nye regler2 ÅR SIDEN
- AKTUELTHELGÅ: Markeder, stand up og tenning av julelys2 ÅR SIDEN
- AKTUELTHvilket utested er #byasbeste? Du bestemmer!2 ÅR SIDEN
- AKTUELT4 av 10 unge vurderer brukte julegaver i år: Her er sikkerhetssjefens tips for å unngå svindel2 ÅR SIDEN
- AKTUELTNå legger kjeden ned enda en lokal butikk2 ÅR SIDEN
- AKTUELTHELGÅ: Juleby, deLillos-konsert og poetisk slippfest2 ÅR SIDEN