Aktuelt

Smilefjes-kontrollene er i gang

Mattilsynet har nå satt i gang sine smilefjes-kontroller i Kristiansand. Dette har foreløpig resultert i fire smilefjes og to strekmunner.

Publisert:
  • Magnus Nødland Skogedal
Mattilsynets strekmunn betyr at noe må rettes på. Denne lappen hang ved inngangen til Clarion Hotel Ernst torsdag ettermiddag. Alle foto: Magnus Nødland Skogedal

Smilemunn betyr at et serveringssted har alt i orden, imens strekmunner betyr at Mattilsynet har funnet noe som ikke er helt på stell.

Clarion Hotel Ernst ble det ifølge Mattilsynet funnet brudd på regelverket om sporbarhet og merking. Kontrollpunktet som ble brutt var merking av allergeningredienser.

Ved Dampbageriets utsalg i Rådhusgata ble det funnet to brudd, på internkontroll og merking av allergeningredienser.

Det nye smiletegnsystemet ble innført ved årsskiftet.

Denne strekmunnen håper Dampbageriet å få omgjort til smilende neste uke. Denne strekmunnen håper Dampbageriet å få omgjort til smilende neste uke.

– Jobber på spreng

– Vi har forsømt å få til et system i forhold til den nye allergenforskriften. Det jobber vi på spreng med nå, og vi håper at vi får et smiletegn fra Mattilsynet så fort som mulig, sier daglig leder Espen Albert.

Det andre bruddet skyldes ifølge ham en forskyvning av en internrevisjon.

– Internrevisjonen for desember ble forskjøvet til januar, på grunn av all jobbingen i jula. Nå skal Mattilsynet komme innom i neste uke og gjøre en ny kontroll, sier han. Albert sier at de alltid har hatt et godt forhold til Mattilsynet.

Da pizzabunnene havnet i Markens, tok Pizzabakeren grep. Her er “pizzahuset”.

Patricks hadde alt i orden da Mattilsynet var innom. Patricks hadde alt i orden da Mattilsynet var innom.

Gapestokk?

– Vi er en av de første som har blitt kontrollert i det nye smilefjes-systemet, det setter vi pris på. Det kan diskuteres om denne nye ordningen er en gapestokk eller om den er fornuftig, for vi har jo alltid hatt kontroll på dette. Den nye ordningen gjør det bare enklere for kunden å orientere seg, sier han.

KRSby har vært i kontakt med daglig leder Eindride Lauritzen ved Clarion Hotel Ernst. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Patricks, Frk. Larsen, Jordbærpikene og Geheb ble også kontrollert, og alle fire fikk smilefjes.

Hvilken restaurant er best i byen?

Geheb har hengt opp sitt smilefjes i vinduet. Geheb har hengt opp sitt smilefjes i vinduet.

Nye kontroller

Seniorinspektør i Mattilsynet i Kristiansand, Marit Hansen Støle, sier at alle som blir sjekket og ikke får smilemunn, har mulighet for å få ny kontroll raskt i ettertid.

– Da må de rette opp i avvikene vi har påpekt, og melde fra til oss. Da skal vi gjennomføre en ny kontroll innen ti virkedager etter at vi får beskjed, sier hun.

– Hva hvis avvikene ikke er rettet?

– Da blir symbolet opprettholdt, men de fleste vil jo prøve å forbedre seg. Dette er en mulighet for de som er flinke på hygiene til å vise seg fram, og de som ikke er så gode får sjansen til å vise at de forbedrer seg.

Uansett hvilket tegn serveringsstedet ender opp med å få, må dette vises ved inngangen til stedet, godt synlig for alle gjester.

Frk. Larsen har fått sitt smiletegn rammet inn. Frk. Larsen har fått sitt smiletegn rammet inn.

Matportalen

Ifølge Støle gjennomføres kontrollene på lik måte som tidligere, bortsett fra at kunder blir mer informert.

– Det er uanmeldte tilsyn slik som før. Poenget med smilefjesene er at publikum lettere skal få informasjon om forholdene på steder de ønsker å besøke, og våre kontroller blir også lagt ut på Matportalen. Etter hvert vil vi få sjekket alle serveringssteder i byen, og resultatene blir lagt ut der fortløpende. Dette har full prioritering hos oss nå, og det er en viktig sak for oss, sier hun.

Jordbærpikene på Sandens fikk også smilefjes. Jordbærpikene på Sandens fikk også smilefjes.
Publisert:

Nesten alle spisesteder i Stavanger og Sandnes har smilefjes

I begge byene er det kun ett spisested som ikke oppfyller kravene til «gode resultater på tilsyn».

Publisert: