Aktuelt

– Bruker du ikke prevensjon, får du ikke knute

Russens hovedstyre har brukt russeknutene til å motvirke drikkepress, unngå uønsket graviditet og skolerivalisering.

Oppdatert:
 • Magnus Nødland Skogedal
Russetiden er rett rundt hjørnet. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Totalt 200 russeknuter ble lansert for russ i hele Agder tirsdag kveld, og knutene involverer alt fra morsomme stunt til ulovlige handlinger. President i russens hovedstyre i Agder, Andreas Skarpeid, sier til KRSby at de har tatt mange forbehold under utformingen av knutene.

Her er årets russeknuter på Sørlandet!

Her fra fjorårets blåtur til Kvinesdal. Foto: Vegard Nekstad Her fra fjorårets blåtur til Kvinesdal. Foto: Vegard Nekstad

Tabasco som erstatning

– Vi har videreført mange av de tradisjonelle knutene som russ har hatt i mange år, og også lagt til noen mer moderniserte knuter og noen som bare virket gøy å gjøre. Vi har fokus på at vi ikke vil promotere alkohol, derfor skriver vi i innledningen til russeknutene at alle knuter som involver drikking av noe slag kan tas alkoholfritt. Dette kan for eksempel løses med å bruke tabasco som shots eller å styrte alkoholfri øl, sier han.

Russens hovedstyre består av russepresidenter fra videregående skoler fra hele Agder, og knutene som de laget gjelder også for alle russ. De forskjellige skolene står fritt til å lage sine egne knuter i tillegg.

– Vi har også tidligere sagt at vi ønsker å motvirke rivaliseringen som tidligere har oppstått mellom skoler, derfor har vi ikke med noen knuter som omhandler å gjøre ting mot russ fra en annen skole. Men skolene står fritt til å lage slike knuter selv, dersom de ønsker det, sier Andreas.

Hvem har #byensbeste russekonsept?

President i Agder-russen hovedstyre, Andreas Skarpeid. Foto: Privat President i Agder-russen hovedstyre, Andreas Skarpeid. Foto: Privat

Ingen kidnapping av førsteklassinger

Agder-knutene involver også ham personlig. Knute nummer 98 er å spandere en date på ham, nummer 106 er å kidnappe ham, nummer 101 er å kline med ham, nummer 109 er å ha sikker sex med ham og nummer 103 er å delta i en trekant med ham. I tillegg kommer åtte andre knuter som involverer medlemmer av Hovedstyret.

– Bedre om det er vi som blir kidnappet

– Mange av disse knutene er en del av tradisjonen og har vært der i flere år allerede. Det er både negative og positive knuter for vår del, og vi gjør også en stor frivillig innsats for å legge til rette for Agder-russen.

– Det har vært saker hvor russ har kidnappet førsteklassinger og andre som ikke har vært med på leken, og derfor tenkte vi at vi ikke vil oppfordre til det. Etter en diskusjon fant vi ut at det var bedre om det var vi som ble kidnappet, sier presidenten.

Russen må gjennom mye forskjellig for å få mange knuter i lua. Foto: Scanpix Russen må gjennom mye forskjellig for å få mange knuter i lua. Foto: Scanpix

Russepresidentene: – Vi vil bli kvitt den gamle rivaliseringen

Lovbrudd

Innledningsvis i knutene advares det også mot at noen knuter bryter norsk lov.

– Både norsk lov og ordensregler på skolene kan bli brutt hvis man utfører enkelte knuter, og vi gjør det helt klart om at alt gjøres på eget ansvar. Blir man tatt for et lovbrudd så må man ta konsekvensen selv, russen er ikke hevet over loven.

I de sexrelaterte knutene presiseres det at for å få knuten må russen ha sikker sex for at knuten skal innvilges.

– Dette pålegger vi russen å gjøre for å unngå uønsket graviditet i ung alder, og selvfølgelig for å hindre smitte av kjønnssykdommer. Bruker du ikke prevensjon, får du ikke knute, sier Andreas.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Alkohol
 2. Russen

Her er russeknutene til Kvaddarussen!

Russen på Kvadraturen får knute for å tisse på skiltet til KKG, kidnappe russestyret til Vågsbygd, og kaste vannballonger på russ fra Tangen.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Her er russeknutene politiet er skeptisk til
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Dette er russeknutene for 2019
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Her er årets russeknuter på Sørlandet
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Her er årets russeknuter på Sørlandet!
  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  – Må bruke dobbelt så mye penger på alkohol
  4 ÅR SIDEN
 6. KULTUR
  En logo-tattoo på overkroppen er årets mest crazy russeknute
  5 ÅR SIDEN