Aktuelt

Kafé Go Nok har åpnet i Gamle Stavanger

Planen var egentlig å åpne i mai, men Eddi Eidsvåg ønsket å få det til før påske.

Oppdatert:
  • Tone Pedersen

«Vi åpner stille og rolig onsdag», står det på skiltet. Her er (f.v) daglig leder Monica Skuterud, Eddi Eidsvåg, Espen Hana, Kasper Hana og Petter Skuterud. FOTO: Tone Pedersen

– Eh, vent litt. Jeg holder på å steike noe greier her...

Byas har nettopp ankommet nyåpnede Kafé Go Nok i Gamle Stavanger. Eddie Eidsvåg har på seg boblejakke og solbriller innendørs, og har så vidt fått håndhilst og kommentert været før han må løpe til baksten i ovnen.

  • Følg Byas.no på Facebook!

Kort tid etter kommer han tilbake og ber Byas sjekke ut resultatet.

– Vet du hva det er? spør han.

– Det er runde croissanter! Det er jo så mye smartere, og bedre å smøre på.

Bare for noen timer siden åpnet den første kaféen i Eidsvåg sitt nye konsept «Kafé Go Nok» i de tidligere lokalene til Brostein kafé i Gamle Stavanger.

Selv har han beskrevet det som «en kafé for ettervern- og pårørendearbeid og de i kamp mot ensomhet».

Planen er å åpne sju kaféer til rundt om i landet. Innen fem år.

– Ambisiøst?

– Ja, men vi er i rute. Vi planlegger å etablere oss i Trondheim, Oslo, Kristiansand og Lillestrøm.

LES OGSÅ:

LES MER:

Haust åpner på Magasin Blaa

LES MER:

Kafé i østre bydel har stengt dørene

Eddi Eidsvåg har bakt siden klokka tre natt til åpningsdagen. Runde croissanter, under sjokoladekaka, er hans egen oppfinnelse. FOTO: Tone Pedersen

«Tjuvstarter»

Såkalt «grand opening» er egentlig planlagt i mai, men Eidsvåg ønsket å «tjuvstarte» litt.

– Ja, da kan vi jo få testet ut litt forskjellig. I tillegg ønsket jeg å ha åpent i påsken. Det er så mange som er alene da, men her kan de komme og spille yatzy og spise appelsiner, lover bakeren, komikeren, foredragsholderen og gründeren.

– Vi skal få på plass et system som viser på en diskret måte hva gjesten ønsker, forteller Eidsvåg.

Han skyver askebegeret på bordet ut mot ene hjørnet.

– Kanskje noe så enkelt som dét. At hvis gjesten plasserer noe på kanten av bordet, så betyr det at vedkommende ønsker at noen skal ta kontakt. Det er mange som sitter alene og er ensomme, men synes det er vanskelig å gjøre noe med.

Espen Hana og Eddi Eidsvåg har mye historie sammen. Hana er så å si fast innslag på åpningene av Eddi sine bakerier. FOTO: Tone Pedersen

Hana hele veien!

Artist Espen Hana kommer innom og gratulerer sin gamle kamerat med nyåpningen.

– Espen har vært med hele veien! Vi var romkamerater i Oslo, og han har vært med helt fra jeg åpnet det første bakeriet, forteller Eidsvåg.

Hana har blant annet jobbet på Eddis bakerier på St. Olavs-plass og Aker Brygge, og har vært med på flere åpninger.

– Og nå skal sønnen til Espen, Kasper, jobbe her!

At den yngre generasjonen tar over, er litt av poenget med kaféen også. Hver torsdag skal kaféen være et fristed for videregående skole-elever og studenter. Enten de ønsker å gjøre lekser, spille kort eller bare henge.

At Eddi Eidsvåg har et brennende engasjement for ungdom og dem som faller utenfor, er det ikke tvil om. Han startet blant annet opp Pøbelprosjektet i 1997 (som ble solgt i 2017) og har mottatt «Jonas-prisen» og årets «ålreite fyr»-pris av Harry Hole-stiftelsen for sitt arbeid.

Kafé Go Nok holder til i de tidligere lokalene til Brostein kafé i Øvre Strandgate i Gamle Stavanger. FOTO: Tone Pedersen

Hater urettferdighet

Men hva er opphavet til dette engasjementet?

– Nei, hva er opphavet?

Eidsvåg må tenke seg om.

– Allerede da jeg var 12 år, startet jeg ungdomsklubb i Sauda. Og i 9. klasse brukte jeg konfirmasjonspengene mine på å starte restaurant og kafé for de som droppa ut av skolen. Og jeg hatet jo skolen selv. Og jeg hatet urettferdighet. Hvilket type hjem og familie du blir født inn i, for eksempel, er jo bare flaks eller uflaks, sier han.

– I skolen får mange høre at de ikke er gode nok. De må bli bedre. Og ungdommer er altfor strenge med seg selv, og det er så ødeleggende. Det er viktig å tenke at man er god nok som man er. Det er ingen som kan være deg bedre enn deg selv.

– Det er ingen som kan være deg bedre enn deg selv, sier Eddi Eidsvåg. FOTO: Tone Pedersen

Og det er selvfølgelig dette kaféen har hentet navnet sitt fra. Eddi Eidsvåg sin filosofi om at folk er «god nok» som de er.

Han viser fram brystet på t-skjorta der selvfølgelig «Go Nok»-logoen er trykket opp.

– Men det viktigste er jo det som står på ryggen!

Eidsvåg spretter opp og tar av seg den digre dunjakka slik at ryggen vises.

Der står det «du og!».

MER FRA BYAS:

LES MER:

Kommunen sier nei til skjenking i Gamle Stavanger

LES MER:

Mathilde (23): – Det tok tid å akseptere hvordan jeg så ut

LES MER:

Kathrine levde livet på høygir. Da hun var 28 år sa det stopp.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Eddi Eidsvåg
  2. Gamle Stavanger
  3. Restaurant
  4. Bakeri
  5. Gründere

Eddi Eidsvåg tar over kafélokale i Gamle Stavanger

Tidligere «Brostein kafé» blir nå til «Kafé Go Nok».

Oppdatert:

Relaterte artikler

  1. KULTUR
    2019 oppsummert: Oversikt over russeknuter mest lest i april
    10 MÅNEDER SIDEN
  2. AKTUELT
    Nicolai (27) mistet faren til en overdose for 15 år siden. Nå har musikken blitt medisin
    1 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk
    10 MÅNEDER SIDEN
  4. AKTUELT
    Utsalget skal hjelpe dem som faller utenfor: – Jeg hadde vært i et rusmiljø om det ikke var for Monica
    5 MÅNEDER SIDEN
  5. AKTUELT
    Hvilken kafé er #byasbeste?
    11 MÅNEDER SIDEN
  6. AKTUELT
    Ellen og Ellen blåser nytt liv i et av byens eldste hus
    1 ÅR SIDEN