Ingrid (30) og Kristin (28) åpner vegansk kafé

Kristiansandsjentene åpner byens første veganske kafé.

Publisert:
Det er et knapt ett år siden Ingrid Moe (t.v.) og Kristin Knutsen møttes for første gang. Nå åpner de byens første veganske kafé sammen.

– Du skal ikke komme hit å bli omformet til veganer, det er ikke det som er målet. Vi vil bare ha en positiv innvirkning på å spise bevisst, forteller Kristin Knutsen (28).

Sammen med Ingrid Moe (30) åpner de nå byens første hel-veganske kafé. Kaféen blir en del av yogastudioet Spiregården som ligger i Dronningens gate. Åpningsdato er 8. juli.

LES MER:

LES OGSÅ: Kjendisblogger reagerer på svaneplaging: – Gjorde alt den kunne for å komme seg unna

LES MER:

LES OGSÅ: – Dette ble tidenes Palmesus

Spiregården er oppusset, med nytt «gammelt» kjøkken.

Vært vegetarianer siden hun var 18 år

KRSby har tidligere skrevet om Ingrid sin tid som modell i New York, og åpningen av yogastudioet i fjor. Det var i New York hun fikk smaken på en ny livsstil.

– Jeg har vært vegetarianer siden jeg ble atten år, og veganer de siste årene, forteller Ingrid.

I New York bodde hun med en rawfood-kokk, som hun lærte mye av. Siden den gang har hun tillært seg mye kunnskap på området.

– Jeg er ikke veganer, men jeg lærer mye av Ingrid og har blitt mye mer bevisst på hva jeg spiser, forteller Kristin, og legger til:

– Folk som ikke er veganer må komme for å se hvor utrolig mye godt man kan spise med planter og linser, og alt det alternative! Se hvor mye større matverdenen egentlig er. I forhold til den lille, firkantede greia vi har vært i så mange år.

LES MER:

LES OGSÅ: Streetstyle på Palmesus: – Vi matcher som regel hverandre

I bakgården har de et drivhus, hvor kundene kan spise maten.
Her kan du om kort tid spise vegansk mat i Kristiansand.

– Mange ser for seg grønne planter og en enkel salat liksom

Jentene er brennende opptatt av kosthold og miljøet. De mener at folk har et helt feil bilde av hva vegansk mat er.

– Mange ser for seg grønne planter og en enkel salat liksom, sier Kristin.

– Ja, det er så ukjent her i Norge. For det første så har vi ikke hatt noe kultur for å fremme plantekosthold, og det er ikke så vanlig å være det her. Vi har kommet litt seint i utviklingen innen mat føler jeg. Vi har vært så opptatt av å spise kjøtt, selv om det er det som er vanskeligst for kroppen å fordøye, forteller Ingrid.

– Og folk tror de ikke kan bygge muskler når de er veganer, men det er jo mange crossfit-utøvere som har gått over til veganismen, poengterer Kristin.

Vi har kommet litt seint i utviklingen innen mat føler jeg.

– Vi er litt trege i Kristiansand

– Er det et marked for en vegansk kafé i Kristiansand?

– Ja, det tror jeg. Jeg tror det kommer mye mer etter hvert. Vi er litt trege i Kristiansand, og egentlig er vi på overtid for å få en vegansk kafé. I Oslo er det masse veganske kafeer og rawfood. Her har vi ingen. Vi har Tilstede mat og mer, men store deler av deres meny er ikke vegansk. Men de har virkelig banet vei for at det er mulig å starte noe sånt her. Og de er de eneste som er litt alternative her i Kristiansand. Det er så få som er konseptbasert, alle helgarderer seg, forklarer Ingrid.

– Og det er heller ikke mange steder som har veganske alternativer i det hele tatt, legger Kristin til.

LES MER:

LES OGSÅ: Gjerder raste ned etter Palmesus-konsert

Bakgården er også pusset opp, med ny platting som skal brukes til yoga.

Vil by på vegansk fredagstaco

Kaféen vil holde åpent torsdag til søndag, med sommermarked hver søndag.

– Hvilken type mat kan man få her?

– Vi kommer til å starte med enkel mat, også heller utvide seinere. Siden vi er litt utenfor selve sentrum, så må vi få folk til å komme hit til oss. Kristiansandere er jo veldig glade i Markens, sier Ingrid.

De vil servere sandwicher, suppe, frokostbowls, smoothies, jus, desserter, kaker og snacks, med et ukentlig tema som menyen er basert på. De vil ha alternativer innen rå, glutenfri og vegansk.

– Også håper vi på å få til konseptet fredagstaco på vegansk vis. For man vil ofte ha noe man kjenner seg igjen i, med kjente smaker, sier Kristin.

LES MER:

LES OGSÅ: Vanessa (20): – Jeg har alltid hørt at vegetarianere ikke kan bygge muskler

Ingrid er daglig leder og Kristin har ansvar for det administrative. Med på laget har de kokk Tina Mersland og to andre ansatte.

– Utvalget av mat er lite innovativt

Benjamin Turan Dogan er daglig leder på Tilstede Mat og Mer. De er i dag en av få restauranter som tilbyr vegetar og rawfood i Kristiansand.

– Hva syns du om tilbudet for vegetarianere og veganere i Kristiansand?

– Tilbudet har blitt større, men utvalget av mat er lite innovativt. Det går mye i salater og stekte eller kokte grønnsaker, det er få som tenker smak. Ofte tar kokken en rett, og fjerner sausen og kjøttet. Plantebasert mat er smaksrikt, hvis man bare bruker det på riktig måte.

Videre forteller Dogan at det ofte er lite balanse når det gjelder proteiner og karbohydrater.

– Er det bra at byen får en vegansk kafé?

– Ja, det er veldig gøy at de tørr å satse på en ren vegansk kafé, det er det ingen som har gjort her. De er med på å pushe oss, og konkurranse er bare kjempegøy, avslutter Dogan.

Daglig leder for Tilstede Mat og Mer, Benjamin Turan Dogan, er glad det kommer en vegansk kafé til Kristiansand.
Publisert:

Slik lager du enkel vegansk julesnacks på 1–2–3

Lyst på julesnacks som er både digg og sunn? Sjekk ut disse tipsene fra Spiregården og Tilstede Mat & Mer.

Publisert: