Alenefar mistet alt – hadde ikke forsikring

Syriske Jameel Kurdi hadde ikke hørt om innboforsikring. Da kjellerleiligheten i Vågsbygd ble fylt med vann mistet han og barna nesten alt de eide.

Publisert:
  • Torbjørn Witzøe
Jameel Kurdi vil advare andre mot å ikke tegne innboforsikring.

KRISTIANSAND: – Jeg hadde akkurat hentet barna i barnehagen og på skolen, og vi skulle spise, da det plutselig kom vann ut av veggene. I løpet av noen minutter stod gulvet under vann, og det elektriske anlegget kortsluttet.

Jameel Kurdi forteller om den dramatiske ettermiddag 7. september da det i Kristiansand falt 80 millimeter nedbør i løpet av to timer, og en rekke hus og veier ble satt under vann.

– Det fosset skittent vann opp fra kloakken, og møbler, klær og leker fløt rundt i kjellerleiligheten. Det samme gjorde skolesekken og bøkene til sønnen min, forteller Jameel Kurdi.

Slik så det ut inne i kjellerleiligheten til Jameel Kurdi den regnfulle fredagen i september.

Denne fredagen ble brannvesenet og ingeniørvesenet i kommunen nedringt fra fortvilte huseiere som hadde fått kjellerne sine fylt med vann. Også en rekke veier måtte stenges.

300 kroner i nødhjelp

35-åringen, som bor alene med sin fire år gamle datter og åtte år gamle sønn, fikk et nytt sjokk da det ble klart at huseiers forsikring ikke dekket skader på leietakers innbo eller erstatningsbolig for dem.

– Det var noen dager til jeg skulle få lønn fra instruksjonsprogrammet jeg deltar i, og hadde bare 200 kroner på kontoen. Jeg søkte om nødhjelp for å kunne få nye klær til barna, og fikk 300 kroner. Det var jo ikke akkurat så mye, da både klær og all maten vår måtte kastes, sier Jameel Kurdi.

Flyktet fra krigen

Jameel Kurdi flyktet fra Syria til Libanon, da krigen ødela familiens klesfabrikk og forretningsvirksomhet. Etter fire år i Libanon reiste han høsten 2015 videre til Norge, der han etter hvert fikk oppholdstillatelse.

– I Libanon arbeidet jeg som kokk, og har nå i høst begynt på Tangen videregående skole på utdanningsprogrammet restaurant og matfag. Drømmen er å starte egen restaurant med syrisk, libanesisk og tyrkisk mat på menyen, sier han.

Innlosjert i nødbolig

Den lille familien er nå installert i en eldre, sparsomt møblert nødbolig i Kvadraturen. Hver morgen tar barnefaren bussen ut til Vågsbygd og leverer datteren i barnehage og sønnen på skolen, for så å ta bussen tilbake til sentrum for selv å gå på skole. Om ettermiddagen tar han på nytt bussen ut til Vågsbygd for å hente barna.

Hana (4) og Salaheddin (8) smiler godt i nødboligen de nå er innkvartert i, men savner lekene sine og vennene fra nabolaget der de bodde i Vågsbygd.

Vil advare andre

I tillegg til skolegang har tobarnsfaren engasjert seg i frivillig arbeid i blant annet Røde Kors og Kirkens Bymisjon og i fadderordningen for flyktninger.

– Jeg forteller alle jeg treffer om hva de risikerer ved ikke å tegne innboforsikring, og håper andre skal slippe å komme i samme situasjon som meg, sier Jameel Kurdi.

Kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige Forsikring.

Mange er uten forsikring

– Vi vet at altfor mange dropper å tegne innboforsikring. Nesten hver gang det er brann i et bygg med flere boenheter er det noen som ikke har sørget for å forsikre eiendelene sine, sier kommunikasjonsjef Arne Voll i Gjensidige.

Han mener de som ikke har innboforsikring løper en stor risiko. En godt etablert familie kan fort ha verdier i boligen for flere hundre tusen kroner, og faktisk i noen tilfeller for over én million kroner.

– Det blir fort mye penger når en begynner å regne på hvor mye det vil koste å kjøpe nytt alt fra undertøy og full garderobe til alt som ligger i skuffer og skap. Selv på en liten studenthybel kan det vært store verdier, sier Arne Voll.

Hver 10. uten forsikring

Informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring sier til en undersøkelse fra tidligere i år som viste at hver 10. som bodde i et borettslag ikke hadde tegnet innboforsikring. Han tror dette tallet er dekkende for befolkningen totalt sett.

– Nyetablerte, studenter, flyktninger og personer som nylig har vært gjennom samlivsbrudd er nok overrepresentert i gruppen som ikke har innboforsikring, sier han.

Jon Berge tror de færreste dropper innboforsikringen for å spare penger, men rett og slett glemmer det eller ikke tenker at det er så farlig.

Publisert:

Gir ikke forsikring: – Man risikerer et stort økonomisk tap med russebuss

Russen bruker beløp i millionklassen på russebusser, men forsikringsselskapene lar dem ikke forsikre kjøretøyene. – Vi måtte tatt så høy pris at det ville vært umulig for en russegruppe å betale, sier forsikringsselskap.

Publisert: