Disse lokale heltene skal lage sykt god mat for Norge i kokke-OL: – Vi går for gull!

Stavanger & Sandnes representing!

Publisert:
OL-KOKKER: Tony Martin og Filip Bendi er blant de lokale kokkene som skal representere Norge i OL i Tyskland i oktober.

Fra 22. til 26. oktober skal knivkyndige kokker fra hele verden konkurrere mot hverandre i Erfurt i Tyskland. Sånt blir det fort blod, svette og saus av.

Følg Byas.no på Facebook!

17 kokker og commiser reiser fra det norske seniorlandslaget, åtte stykker fra junior. Og seks av de som skal spisse knivene og representere Norge i OL, er altså fra Stavanger eller Sandnes. Imponerende!

Fem av dem på seniorlandslaget og en på juniorlandslaget:

  • Mary-Ann Skjeie: Kokk og konditor ved Huset, Svalbard.
  • Eirik Thomsen: Kokk ved Tango Bar og Kjøkken, Stavanger.
  • Tony Martin: Kokk ved Egget, Stavanger.
  • Pavel Pavlov: Kokk ved NB Sørensen Annen Etage, Stavanger.
  • Filip Bendi: Kokk ved NB Sørensen Annen Etage Stavanger.
  • Fredrik van Opdorp: Kokk ved Tango Bar og Kjøkken, Stavanger (juniorlandslaget).

Fun fact: Alle navnene på lista, med unntak av Mary-Ann Skjeie, har tidligere vært tilknyttet Tango Bar og Kjøkken i form av lærling, kokk eller kjøkkensjef.

I tillegg skal Sandnes-bosatte Julie Salmo være med på laget. Salmo er fra Stord i Hordaland, men jobber for tiden som commis hos Charles & De i Sandnes.

LES MER:

* Slik blir det nye mat-konseptet i bakgården til Tou Scene

Lokale kokketalenter

Noen av navnene kjenner dere kanskje igjen fra tidligere Byas-saker - vi har nemlig latt oss imponere av både Bendi og Martin allerede.

LES MER:

Filip Bendi (28) fra Sandnes har tidligere jobbet ved noen av verdens beste restauranter rundt omkring i verden, og i april overtok han kjøkkensjefsrollen ved NB Sørensen Annen Etage i Stavanger sentrum.

LES MER:

Tony Martin (29) fra Tananger strøk i heimkunnskap på skolen, men jobber i dag som gourmetkokk på Egget i Stavanger. Tidligere har han kokkelert både for Renaa, Tango og Bagatelle.

LES MER:

I sommer har han også vært å se kjørende rundt i food trucken «Den lille havfyren» , sammen med kjæresten.

– Vi stiller veldig sterkt

– Snart OL! Hvordan står det til med form, nerver og det som er?

– Ja, sei det! Det går bra. Vi har øvd til dette lenge nå, og brukt ekstremt mye tid på å forberede oss. Så det burde jo gå fint, sier Martin.

De siste to årene har han og de andre på landslaget møttes en helg i måneden for å trene sammen. Fredag til mandag. 40-50 timer.

– Det er for mange den eneste frihelgen de har utenom jobb. Så det er mye jobbing som legges i dette, sier Egget-kokken. Martin skal ha ansvar for garnityrene på fatet under OL.

– Jeg skal lage ni helt like garnityrer ganger tre. Det er j**lig vanskelig, det. Det blir ekstremt hardt arbeid, men gøy. Sven Erik Renaa og Kjartan Skjelde fra Stavanger satte jo standarden da de tok OL-gull (i 2008, red. anm.). Det har vært mange landslag etter det, som har tatt sølv, og det er ingen tvil om at vårt lag stiller veldig sterkt, sier Martin.

EGGET: Tony Martin jobber for tiden på Egget i Stavanger.

Høye forventninger

Filip Bendi flyttet tilbake til Norge fra restaurant Daniel i New York tidligere i år, og kom med på landslaget i januar. Han har derfor hatt litt mindre forberedelsestid enn de andre. Han stresser ikke veldig av den grunn.

– Nå prøver jeg bare å samle tankene. Være rolig. Finne ut hva jeg må pakke med meg til disse fire ukene.

I OL skal han ha ansvar for tapas, sammen med Jimmy Øien. Forventningene er høye.

– Jeg tror alle på laget kommer til å gi alt de har, og jeg forventer at vi stiller veldig sterkt. Jeg håper jo på gull i noen kategorier. Det hadde selvfølgelig vært fantastisk om vi fikk gull i alle, men det er litt skummmelt å håpe på det. Det blir uansett en veldig spennende og lærerik opplevelse. Det blir gøy!

ANNEN ETAGE: Bendi jobber som kjøkkensjef oppe i NB Sørensen Annen Etage.

– Vi går for gull!

– Nå gjenstår bare siste finpuss, så skjer det!

Mary-Ann Skjeie (25) er den eneste lokale kvinnen på lista. Hun er fra Stavanger, men bor og jobber på Svalbard, på en restaurant som heter Huset. Hun er veldig spent før den store konkurransen.

– Jeg har vært med på et VM og et OL før, så jeg vet litt hva jeg går til, men det er likevel veldig spennende! Det går jo to år fra vi starter til selve konkurransen, så dette har vi jobba veldig lenge for. Vi er en veldig kjekk gjeng, med mange utrolig dyktige folk - vi er som en liten familie. Dette er stas, jeg gleder meg!

Denne uken står generalprøver for tur i Mathallen i Oslo, hvor lagene virkelig skal få satt siste finpuss.

– Hvilke forventninger har du til egen innsats og til laget?

– Når det gjelder min egen innsats kan jeg jo bare gjøre det beste jeg kan. Jeg skal ta meg av petit fourene (små, søte apetittvekkere, red. anm.), sier hun og legger til:

Når det gjelder laget så går vi for gull!

HUSET: Mary-Ann Skjeie jobber på Svalbard.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Hva er #byasbeste utested? Nominer din favoritt her!

LES MER:

* André spiser nesten 4000 kalorier daglig, men sliter med å legge på seg

LES MER:

* Har kranglet med kommunen i halvannet år – nå får de endelig lov til å åpne ny bar

Publisert:

Guide: Fire fantastiske restauranter i Stavanger og Sandnes med terningkast 6

De beste av de beste.

Oppdatert: