Her forsøker han å kjøpe sex av kvinne (21) på Tinder

Tinder-forsker er ikke overrasket. Dette bør du gjøre, ifølge politiet.

Oppdatert:
  • Tonette Nerås Haaland
FORHANDLER: Her forsøker mannen å få kvinne (21) til å selge sex. Se hele samtalen i bunn av artikkelen.

I AppStore finner vi denne beskrivelsen av Tinder: «Finn venner, stevnemøter, forhold og alt midt i mellom».

Ved å «swipe» til høyre eller venstre velger man om man er interessert i å prate med personen bak profilen man ser, som ofte består av bilder, et par ord om hvem man er, og hvem man har som felles venner. Begge må ha sveipet til høyre («liker») for at man skal kunne starte en samtale.

Selv om det kanskje høres ut som uskyldig moro eller tidsfordriv er det altså noen som opplever at visse brukere kanskje er litt for pågående. Å tilby eller be om penger for sex via Tinder er blitt en realitet for flere.

Et kjapt google-søk gir også inntrykk av at det er relativt vanlig. Blant annet et innlegg på Kvinneguiden-forum viser dette. Her skriver brukere at de har opplevd å få tilbud om penger selv, og om venner som har opplevd at en potensiell date har krevd penger for sex på forhånd.

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

SELGER: Tinder blir også brukt til å selge seksuelle tjenester, ifølge uttalelser på Kvinneforum.

Politiet: – En farlig situasjon

Politiinspektør ved Sør-Vest politidistrikt, Ernst Kristian Rossebø, forklarer at det ikke er ulovlig å ta betalt for sex, men at det er de som betaler som gjør noe ulovlig.

Hva burde man gjøre om noen tilbyr å betale for sex på sosiale medier?

– I forhold til anmeldelse, er det først etter man har kjøpt sex at det er straffbart, men politiet er interessert i å få opplysninger om hvem som kontakter ungdom for kjøp av sex til etterretning. Men jeg vil råde til å slette meldingen og ikke svare de som tar kontakt.

Rossebø forklarer at man setter seg selv i en farlig situasjon dersom man velger å treffe noen som har tilbudt penger for sex.

– Å selge sex er ikke straffbart, men man setter seg selv i en farlig situasjon i forhold til overgrep og sykdommer dersom man har ubeskyttet sex.

Hva tenker du om at folk gjør dette da?

– Jeg synes ikke noe om det i det hele tatt, voksne folk burde holde seg for gode for sånn, og de som får tilbudet må avstå fra det, og slette og blokkere personen.

LES MER:

- 4 av 10 Tinder-brukere er ikke single

IKKE SVAR: Politiinspektør Ernst Kristian Rossebø råder folk som blir utsatt for sexforhandlinger på Tinder om ikke å svare.

Ikke overrasket

Dr. Christoph Lutz er forsker ved Handelshøyskolen BI. Han har forsket på flere aspekter ved sosiale medier, og gitt ut en omfattende artikkel om Tinder som heter «Love at first swipe?»

Lutz er ikke overrasket over at noen bruker datingappen Tinder til kjøp og salg av sex.

− Det er mange falske profiler på Tinder, og enkelte brukere - oftest menn - sender seksuelle, ofte offensive bilder og meldinger. Landskapet er litt røft. Appen har et dårlig rykte i media for kun å handle om sex og «one-night stands», og for å bygge opp en overfladisk dating-mentalitet.

Dårlig rykte

I en artikkel av det amerikanske magasinet Vanity Fair skriver Nancy Jo Sales om jenter og gutter i 20-årene som «swiper» bort romansen og har så lett tilgang på sex via apper som Tinder, at «det er som å bestille take-away mat.»

Doktor Christoph Lutz mener virkeligheten er mer nyansert enn det ryktene om Tinder tilsier.

**– Vår forskning, og annen forskning, viser at å «hooke opp» bare er én av flere motivasjoner for å bruke appen.

Faktisk er ikke «å få seg et ligg» på topp tre over grunner til å bruke appen. **

Ifølge de 500 brukerne som ble spurt i undersøkelsen til Lutz er det tidsfordriv og underholdning som er hovedfunksjonen til Tinder.

Den nest mest populære og utbredte grunnen for å bruke appen synes Lutz er interessant.

− Nummer to er folk som ønsker seg forhold.

Selv ikke grunn nummer tre handler om sex. Den tredje mest populære grunnen for å bruke Tinder er for å møte nye folk når man er ute og reiser.

Men, den fjerde grunnen er sex.

− Å søke vennskap, eller «bekreftelse» er mindre representerte grunner for bruk av appen.

POPULÆR: Appen Tinder er en av de meste brukte dating-appene.

Ikke sikkert det er seriøst

Lutz tror ikke menn og kvinner tilbyr å betale for sex ofte, i forhold til den totale bruken av Tinder.

– Det er og verdt å stille spørsmål ved om disse forespørslene om å betale, eller å ta betalt er seriøse. Noen ganger kan det hende det bare er for «kødd» eller trolling – for å se hvordan den andre personen reagerer, forklarer han.

Hvorfor tror du de velger å bruke Tinder for å prøve å kjøpe/selge sex?

– Tinder blir brukt til mange ulike formål, og folk er veldig kreative når det kommer til å bruke appen til noen den ikke var ment for i utgangspunktet, såkalt «off-label use.» Noen brukere eksperimenterer nok med å bruke appen til andre formål, bare for å bli underholdt, forklarer Lutz.

Han legger til at på grunn av ryktene Tinder har på seg som en «easy sex app» og kunnskapen om at brukerne av appen gjerne er «unge, urbane og hippe» mennesker, tror kanskje noen menn og kvinner det er lett eller greit å kjøpe sex via Tinder.

– På grunn av GPS-funksjonen på Tinder matcher man med folk i nærheten slik at det er lett å møte hverandre i virkeligheten. Dette senker nok terskelen for noen til å dra ting for langt, som å tilby penger, da de forventer «øyeblikkelig tilfredstillelse.» I tillegg kan prostitusjonsloven i Norge forklare delvis hvorfor visse folk velger apper som Tinder for dette.

LES MER:

- Topp 10 Tinder-moments

STAVANGER-STUDENTER: Sexkjøp via Tinder ser ikke ut til å være et utbredt problem blant Stavanger-studenter, ifølge StOr.

Sårbare for tilbud

Tinder-forskeren legger ikke skjul på at konsekvensene kan være alvorlige.

– Spesielt ser jeg på det som et problem hvis det blir «normalisert.» Mange som bruker Tinder er ennå veldig unge, og ikke fullt klar over den potensielle faren. I tillegg ønsker de kanskje tilgang til mer penger. Det gjør dem kanskje mer sårbare for slike tilbud.

Han peker på andre psykiske konsekvenser – å bli spurt om å ha sex med noen for penger gjør at man kanskje blir usikker på seg selv og hvordan man fremstår for andre. I tillegg kan man få lavere selvtillit av å bli behandlet som et «objekt.»

– Også er det jo de fysiske risikoene ved å møte noen for å ha sex for penger, det handler om overgrep, juridiske problemstillinger, og en rekke andre mulige negative scenarioer for eksempel at man får et rykte på seg og lignende.

Til og med hvis møtet ikke resulterer i noe av dette kan det normalisere situasjonen og skape en avhengighet. Dette er konsekvenser man knytter til tradisjonell prostitusjon også, men sammenlignet med «vanlig» prostitusjon er Tinder en større «trussel» mot anonymitet da profilene er linket til Facebook og i mange tilfeller Instagram.

Har du noen råd til de som opplever dette på Tinder?

– Blokkér brukeren med en gang, og rapporter dem. De bryter reglene for «terms of use,» forklarer Dr. Christoph Lutz, og sier man må lese sikkerhetsreglene nøye.

Ikke utbredt blant Stavanger-studenter

Det virker ikke som dette er et utbredt problem i studentmiljøet ved Universitet i Stavanger.

Vi spurte nestleder for læringsmiljø i studentorganisasjonen StOr ved UiS om hjelp til å sjekke ut om noen av studentene har hatt opplevelser med tilbud og krav om betaling for sex via Tinder.

– Dette er noe vi selvfølgelig håper og tror at studenter velger å takke nei til og tar på alvor. Blant studentene ved UiS er det uvisst hvor utbredt dette problemet er, men når jeg har forhørt meg om problemet blant studentene så virker det helt ukjent. Det kan hende jeg ikke har nådd studenter som faktisk har opplevd dette, men allikevel ser det ikke ut til å være et utbredt problem, forklarer Victoria Walberg, nestleder for læringsmiljø i StudentOrganisasjonen StOr ved Universitetet i Stavanger.

LES MER:

- Vi spurte: Greit å være på Tinder hvis du har kjæreste?

Tinder-samtale hvor en mann prøver forhandle seg til å kjøpe sex fra kvinne (21):

TINDER: Dette er å bryte Tinders regler, og bør rapporteres med en gang, sier Tinder-forskeren.

Mer fra Byas:

LES MER:

- Fem Tinder-stereotyper du garantert har sett

LES MER:

- Nå blir det enklere å «bryte isen» på Tinder

LES MER:

- Sjekke-ekspertens beste Tinder-tips

Publisert:
Oppdatert:

«Sugardating»-tjeneste har 900 medlemmer i Kristiansand

Den mye omtalte tjenesten «Rich meet Beautiful» har vokst seg stor i Kristiansand.

Oppdatert: