Mistet jobben etter homofili-forsvar – i dag fikk han pris

Christoforos Schuff, tidligere gresk-ortodoks prest, har gjort seg bemerket etter at han støttet sin panseksuelle datter. Onsdag kveld ble han belønnet med Homofrydprisen.

Oppdatert:
 Christoforos Schuff støtter sin panseksuelle datter Emma Sophia. Onsdag kveld fikk han pris for sitt forsvar av likekjønnet ekteskap og seksualitet.

– Det er ikke veldig mange som er så sterke i troen at man velger å si opp sin stilling for å støtte noe de mener er viktig, selv om alle rundt seg sier at det er feil. Hans markering er blitt lagt merke til, og folk mener at han fortjener prisen, sier Linda Walbeck Olsen, leder for «Skeive Sørlandsdager» og FRI Sør.

Historien som leder til prisen, ble for alvor kjent under «Skeive Sørlandsdager» for to år siden.

I paraden gjennom Markens gikk fader Christoforos og hans panseksuelle datter Emma Sophia, den gang 13 år gammel.

– Jeg støtter opp om arrangementet og min datters rett til å være den hun er, fortalte Christoforos Schuff den gang til Fædrelandsvennen. Få i hans ortodokse kirke sa den gang at de ville gjort det samme.

Mistet jobben

Sist måned ble Schuff avsatt av den gresk-ortodokse kirken.

– Jeg ble avskjediget med umiddelbar virkning, og tok der og da av meg og leverte fra meg presteklærne og korset. Utfallet var som forventet, men møtet med biskopen i Paris var likevel fint. Jeg ble møtt med kjærlighet og respekt, og vi lovte å be for hverandre, fortalte han da til Fædrelandsvennen.

Onsdag kveld mottok Schuff prisen under åpningen av «Skeive Sørlandsdager» på Clarion Hotel Ernst. Prisutdelingen er en del av åpningsshowet, hvor blant annet tidligere håndballspiller Anja Hammerseng-Edin snakker om troen på å være god nok.

Ønsker å være uredd

Til KRSby sier Schuff at han vil fortsette å kjempe for inkludering, akkurat som tidligere.

– Det er sikkert mange andre som fortjener prisen enn meg. Kanskje jeg har fått den fordi jeg har vært uredd, noe jeg ønsker å være. Uansett rolle og stilling har vi alle et ansvar for å skape et inkluderende samfunn. Før gjorde jeg dette som prest, nå vil jeg gjøre det gjennom kunstprosjekter, musikk og handling.

Han har opplevd både støtte og kritikk etter at han ble avskjediget som prest.

– Nå skal jeg bare fortsette å være meg. Jeg skal delta i årets parade, i paneldebatter og også på en konsert på Samsen i etterkant av Skeive Sørlandsdager, sier Schuff.

Publisert:
Oppdatert:

– Vi opplever et større engasjement enn noen gang

Onsdag gikk startskuddet for Skeive Sørlandsdager. Den tidligere håndballproffen, Anja Hammerseng-Edin, holdt åpningstalen onsdag kveld med et viktig budskap.

Publisert:
  • Christina Østtveit