Annerledes tenning av vinterlysene i Fargegata i år

Lysteppet i Fargegata tennes tradisjonen tro torsdag. Men det er bare lyspærene som får lov til å stå tett i tett i år.

Publisert:
Ingen tvil om at dette har vært populært. Fra tenningen av vinterlysene i 2018.

Vinterlysene skal skinne også i koronaåret 2020, men selve tenningen vi skje uten særlig mye ståhei rundt. Og det vil skje på dagtid.

– Det er litt trist. Jeg skulle ønske vi kunne gjort sånn som vi pleier. Tidligere har det jo kommet vanvittig mye folk, sier «Fargegatas far» Tom Ur Kjørsvik til Byas.

– Nå kan ikke alle komme samtidig, da vil vi få problemer, men vi håper at folk tar turen ned for å se hvor fint det er blitt, legger han til.

«Fargegatas far» Tom Ur Kjørsvik.

Fordele folkemengden

De siste årene har det vært høytidelig lystenning på kveldstid - med nedtelling og lyden av applaus fra hundrevis av klappende hender. Slik blir det altså ikke i år.

– Det har vært mye fram og tilbake, om vi skulle gjøre det i det hele tatt eller la tenningen gå forbi i stillhet, men vi syntes det var kjekt at folk kunne komme og se, forteller Kjørsvik.

LES MER:

LES HISTORIEN: Slik kom vinterlysene i Fargegata på plass

Vinterlysene i Øvre Holmegate går derfor på klokka 10 om dagen.

– Vi får håpe at stemningen blir den samme, men at folkemengden blir mer fordelt utover dagen.

LES MER:

Bob Stylister 20 år: – Det har vært turbulent

Høytidelige nedtelling til lystenning i 2018 var det denne «vekteren» som tok seg av. En vekter i eldre tid var en offentlig vaktmann som sørget for ro og orden om natta, varslet brann, meldte klokkeslett og vindretning - samt passet gatelyktene.

– En kjempesuksess

Lysteppet i Fargegata ble hengt opp for første gang i 2013. Egentlig skulle det «bare» være julebelysning. Men lysene ble så godt tatt imot at julelys ble til vinterlys.

– Nå er folk så glade i dette lysteppet at det henger oppe hele mørkeperioden. Vi tenner det i oktober, så tar vi det ned i mars, sa markedskoordinator i Sentrumsforeningen, Kathrine Sørnes, til Byas i denne artikkelen.

Kjørsvik forteller at vinterlysene er viktige for Fargegata i mørketiden.

LES MER:

Snart åpner Bardello like ved Fargegata

LES MER:

Utelivsbransjen er lettet og glad for at skjenkeforbud oppheves

– Det har jo vært en vinterboost. Fargegata er veldig fin om sommeren, og da går det litt av seg selv. Vinterlysene setter stemning til tross for mørket, så sånt sett er det en kjempesuksess. Vi ønsker jo å være en like festlig gate året rundt.

Men uansett hvor festlig man gjør det, det må ikke bli god stemning at folk glemmer én meter-regelen.

– Det er fint om folk tar hensyn til de restriksjonene som er, avslutter Kjørsvik.

Slik så det ut da vinterlysene ble tent i fjor:

Publisert:

Slik kom vinterlysene i Fargegata på plass

Lysteppet i Fargegata har blitt en favoritt blant innbyggere og besøkende i Stavanger, men noen var ekstra nervøse da det skulle tennes for første gang.

Publisert: