Aktuelt

Er det mulig å lage god kaffe av tang og tare fra Jærstrendene?

Det er det store spørsmålet Stavanger Kaffebrenneri og surfer Frode Goa prøver å finne svar på.

Publisert:
  • Ivar Vasstveit
Sigurd Gramstad (f.v), Marcelo Grajales og Robin Joseph fra Stavanger Kaffebrenneri har aldri laget kaffe med tang før. Det vil Frode Goa (til høyre) gjøre noe med.

– Det må smake tare. Men samtidig må det ikke smake for mye tare. Taren må ikke overdøve kaffesmaken.

Det sier den lokale klesgründeren Frode Goa, som er travelt i gang med å prøvesmake den kommende tang og tare-kaffen han utvikler i samarbeid med Stavanger Kaffebrenneri.

Akkurat denne utgaven av tare-kaffe Goa slurper i seg er traktet og laget med 20 prosent selvplukket tare fra Jærkysten, og 80 prosent mørk, brent kaffe.

Men blir det for mye sjø i kaffen, eller for lite?

– Sterk lukt, gjenkjennelig smak. Denne var ikke vond, men det er tare. Jeg tror vi skal prøve oss på presskanne og på espresso også.

Og hva tenker ekspertisen?

– Vi har aldri gjort noe lignende. Vanligvis blander vi kaffe med kaffe, ikke kaffe med annet. Dette er utfordrende, men morsomt. Det store spørsmålet er jo hvordan vi skal forholde oss til alt saltet som er i taren, sier kaffebrenner Sigurd Gramstad.

– Det er ikke sikkert vi får det til på første forsøk.

Følg Byas.no på Facebook!

40 prosent tare, 60 prosent kaffe prøvesmakes. Det blir litt mye av det gode.

Plukket i fjæra

Goas merkevare, Kant, er bygget opp med en profil sterkt tilknyttet til Jærens hav og strender, og taren (som er av typen sukkertare) er derfor -

naturligvis - plukket i fjæra på Jæren.

Etter plukking har han tørket den i kjelleren hjemme, før den er blitt kvernet til pulver. Det er dette pulveret som tilsettes i kaffeblandingen.

Det er ikke sikkert vi får det til på første forsøk.

En kilo tare ble til 100 gram pulver.

– Det viser seg at huset jeg bor i var tarefabrikk i gamle dager. Folk plukket i sjøkanten og hang til tørk. Fra gammelt av brukte en mye tang og tare, det var dårlige tider og en måtte bruke det en fant, sier Goa, som gjerne tar tradisjonen videre til kaffen.

Hvis det fungerer.

– Vi har ikke landet ennå. Først lager vi noen smaksprøver, gir til folk og så ser vi hvilke tilbakemeldinger vi får.

For ordens skyld: Tang og tare-verdenen inneholder mange tusen arter, hvor de fleste egentlig går inn under brunalge-familien. For enkelhets skyld kaller vi tang og tare for tang og tare.

I disse forholdene har Frode Goa begynt som tang- og tareplukker.

Ikke uvanlig

Selv om det høres litt spesielt ut med sjøsalt tang og tare i kaffen, er det langt i fra sjelden at de som lever av å jobbe med smaker bruker vekster fra sjøen.

Ifølge kokk Øyvind Næsheim fra Kita Deja Vu By Night i Stavanger, er sjøgress fantastisk i supper, og tørket tang super å lage kraft på.

– De fleste artene vokser så grunt det er bare å vasse ut å plukke, sier Næsheim i et intervju med Dagbladet, hvor temaet er nettopp tang og tare i maten.

I samme artikkel fortelles det at tang og tare inneholder mye jod og selen, samt mange vitaminer, spesielt B12 som er nyttig for vegetarianere.

Det er utrolig sunt, og det er en bærekraftig råvare.

Tørket tare plukket på Jæren pulveriseres og blandes med kaffe.

I en ny kokebok om tang og tare anbefales sjøveksten som tilbehør til blant annet asparges.

– Alle kystfolk har sannsynligvis spist tang. Det er utrolig sunt, og det er en bærekraftig råvare. Den vokser uten gjødsel og pesticider, sier forfatter Zoe Christiansen i et intervju med D2.

– Smaken av tang og tare er veldig intens. Hadde jeg ikke visst det var så godt for kroppen, hadde jeg nok syntes den var litt ubehagelig, sier Goa.

– Men hvor mye av dette blir værende igjen i en kaffekopp?

– Det er et godt spørsmål. Det kommer veldig an på hvor fort en lager kaffen, og hvilken metode en bruker. Det er noe vi bør teste, sier kaffebrenner Sigurd.

I samme sving dukker en kafé-eier fra Utsira opp i brenneriet for å kjøpe kaffe. Normal kaffe. Men han er ikke vond å be når han blir tilbudt en kopp med tare-kaffe.

– Den var god. Jeg kjøper til neste sesong, sier han.

LES MER:

* Åpnet ny kafé i Gamle Stavanger: - Vi fikk så mange blomster under åpningen at vi spøkte med at vi kunne åpne blomsterbutikk også

LES MER:

* Sur & Bitter har snart solgt en tredjedel av billettene til neste års ølfestival

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Frode Goa (t.v) og Sigurd Gramstad jobber for å finne en kombinasjon av tang, tare og kaffe som fungerer.

Spesiell kaffe

LES MER:

Som øl, som for eksempel kan tilsettes frossenpizza og penger slik Lervig gjorde det , kan også kaffe tilsettes det meste.

Blant annet er verdens dyreste kaffe, kopi luwak fra Indonesia, produsert ved hjelp av at et kattelignende dyr først blir foret modne kaffebær, for så å bæsje de ut når bønnene har gått gjennom fordøyelsessystemet.

Det morsomme er jo at jeg har hatt tareskrekk siden jeg var 10 år.

Etterpå plukker en opp bønnene, vasker og renser de, før de brennes og brukes til kaffe.

Til tross for sin noe spesielle vei til kaffekverna smaker også kopi luwak godt.

Området ved Reve havn er et av stedene taren er blitt plukket.

– Hvor mye innvirkning har egentlig ingrediensene på smaken?

– Mye. Det kommer selvfølgelig an på blandingsforhold, men du kjenner det på kaffen om det er mye tare i, sier Sigurd, som sammen med Goa ser seg tålig fornøyd med tarekaffen foreløpig.

Men mer testing må nok til.

– Tenk om vi klarer å lage den nye kombinasjonen alle nordmenn bare må ha: Tarekaffe og kjeks med brunost, sier Goa.

– Det morsomme er jo at jeg har hatt tareskrekk hele livet. Det har tatt meg ti år med surfing ute på Jæren før jeg har kommet overens med tangen, og ikke freaker ut bare jeg tar på den. Men nå sitter jeg altså her og drikker tare. Det er jo egentlig en sensasjon!

LES MER:

* 5 enkle steg til å lage god kaffe hjemme

LES MER:

* Hvor mye kaffe er det greit å drikke i løpet av en dag?

Frode dukket også opp i miniserien vår «Surf Jæren».

Publisert:

Dere har bestemt: Dette er #byasbeste klesbutikk!

Med en tredjedel (!) av stemmene stakk Kant av med seieren.

Publisert: