Aktuelt

AUF: – Vil ikke ha rasister i gatene

Langt flere ville demonstrere mot enn for Pegida på torvet i Kristiansand mandag kveld.

Oppdatert:
 • Vegard Nekstad
Over 200 demonstranter sa nei til Pegida på torvet. Et 20-talls demonstranter viste sin støtte for Pegida. Foto: Kjartan Bjelland.
Thale Loe Skage (t.v.) og Eva Derbichev fra AUF. Thale Log Skage (t.v.) og Eva Derbichev fra AUF.

– Vi har demonstrert i dag fordi vi er imot alt Pegida står for, og fordi vi ikke vil ha rasister verken i Kristiansand eller Norges gater, sier leder i Vest-Agder AUF, Thale Log Skage, til KRSby.

Sammen med leder i Vennesla AUF, Eva Derbichev, forteller hun i dette lydklippet om slagordet under mandagens demonstrasjon.

(integration: http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/by/multimedias/5c527054-85f7-4309-9605-ed25f0aee92a)

Tror ikke på Pegida-trussel

Nesten alle ungdomspartier, bortsett fra Fremskrittspartiets Ungdom (Fpu), deltok i demonstrasjonen. Fpu opplyser til KRSby at de støtter demonstrasjonen, men ikke hadde anledning til å delta. Også en rekke andre organisasjoner deltok.

I tillegg til tog fra torget til slottet, holdt en rekke motdemonstranter appeller mot Pegida.

– Vi er her for å vise støtte til et mangfoldig og fritt samfunn hvor man kan være den man er, uten å bli truet på noen som helst måte, sier Jacob Handegard i Kristiansand Unge Venstre.

Jakob Handegard og Mina Strand Fjeldheim i Unge Venstre. Foto: Vegard Nekstad. Jacob Handegard og Mina Strand Fjeldheim i Unge Venstre. Foto: Vegard Nekstad.

– Truer Pegida norsk samfunn og muslimer i Norge?

– For å være helt ærlig, så tror jeg ikke det. De gjør ikke det når vi mobiliserer så stort som vi gjør nå for demokrati, ytringsfrihet og for et mangfoldig samfunn, sier Handegard.

– Det gjemmer seg ikke en muslim bak hver terrorist

Mens Pegida-demonstrantene holdt seg på Øvre Torv og motdemonstrantene holdt seg på Nedre Torv, plasserte Nye SOS Rasisme seg midt på torvet. Der forsøkte de å forhandle seg gjennom politiets sperringer. De ble effektivt sendt tilbake av en rekke polititjenestemenn.

– Vi demonstrerer mot den rasistiske muslimfiendtlige organisasjonen Pegida. Vi mener ikke at de skal få spre sitt hatbudskap, vi mener ikke at de skal få full tilgang til å spre sitt hat midt i Kristiansand sentrum, forteller Eilev Dekko i Nye SOS Rasisme, til KRSby.

Nye SOS Rasisme var ikke veldig fornøyd med hvordan politiet hadde formulert den ikke-fysiske sperringen på torvet. Seks politifolk og to politihunder, klarte imidlertid å holde demonstrantene i sjakk. Foto: Vegard Nekstad. Nye SOS Rasisme var ikke veldig fornøyd med hvordan politiet hadde formulert den ikke-fysiske sperringen på torvet. Seks politifolk og to politihunder, klarte imidlertid å holde demonstrantene i sjakk. Foto: Vegard Nekstad.

– Hva tenker dere om holdningene Pegida har?

– Vi mener at holdningene Pegida har er helt uten rot i virkeligheten. Det er som vi har hørt mange ganger før; at muslimer gjør det bra i mange deler av samfunnet og det er faktisk ikke slik at alle muslimer er terrorister, eller at det gjemmer seg en terrorist bak hver muslim. Det er like mye nordmenn som gjør fryktelige ting, sier Dekko, og peker på terroren 22. juli.

SIAN-topp frontet Pegida-demonstrasjon

KRSby spurte tidligere SIAN-leder Arne Tumyr, som sto for presseuttalelser på vegne av Pegida-demonstrantene mandag kveld, om hva Pegida egentlig er.

– Det står for patrioter i Europa som vil bevare Europa som vil bevare Europa som en fri verdensdel, og det står for vi som protesterer mot islamiseringen, og som frykter Islam, sier Tumyr.

SIAN-leder Arne Tumyr (t.v.) mener at Islam er en trussel mot frihet, religionsfrihet, ytringsfrihet og demokrati. Foto: Kjartan Bjelland. Tidligere SIAN-leder Arne Tumyr (t.v.) mener at Islam er en trussel mot frihet, religionsfrihet, ytringsfrihet og demokrati. Foto: Kjartan Bjelland.

– Pegida blir beskyldt for å være rasistisk, være mot muslimer og mot Islam. Hva mener du at Pegida er?

– Det er jo bare tøv og det skyldes manglende kunnskaper. Vi er imot nazisme, imot rasisme, vi vil hevde de eksistensielle verdiene som hele den europeiske menneskeheten bygger på. Det er frihet, religionsfrihet, ytringsfrihet, det er demokrati og rettsstatens prinsipper. Alle disse prinsippene er Islam en trussel imot, hevder Tumyr.

Hør hele intervjuet på lydklippet nedenfor.

Politiet vil ikke tallfeste hvor mange tjenestemenn som var til stede. Både uniformert og sivilt personell, i tillegg til politihunder, deltok i politiets aksjon. Foto: Kjartan Bjelland. Politiet vil ikke tallfeste hvor mange tjenestemenn som var til stede. Både uniformert og sivilt personell, i tillegg til politihunder, deltok i politiets aksjon. Foto: Kjartan Bjelland.

– Vi er godt fornøyd

Innsatsleder Øyvind Hægeland i kristiansandspolitiet mener at demonstrasjonen gikk greit for seg på torvet, selv om noen demonstranter ikke var glad i grensene de måtte holde se bak.

– Noen prøvde å krysse sperringen?

– Det var ingen fysisk sperring vi hadde satt opp, men vi snakket med dem og de har forholdt seg greit til det vi har sagt.

Se flere bilder fra demonstrasjonen her

Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad.
Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad.
Demonstrasjonstog mot Pegida. Foto: Vegard Nekstad. Demonstrasjonstog mot Pegida. Foto: Vegard Nekstad.
Foto: Vegard Nekstad. Foto: Vegard Nekstad.
SU på plass før demonstrasjonen. Foto: Vegard Nekstad. SU på plass før demonstrasjonen. Foto: Vegard Nekstad.
demon-7 Foto: Vegard Nekstad.
demon-6 Foto: Vegard Nekstad.
Politiets innsatsleder, Øyvind Hægeland, i frisk diskusjon med en demonstrant fra Nye SOS Rasisme. Politiets innsatsleder, Øyvind Hægeland, i frisk diskusjon med en demonstrant fra Nye SOS Rasisme.
_55Y7110 Foto: Kjartan Bjelland.
_55Y7129 Foto: Kjartan Bjelland.
Foto: Kjartan Bjelland. Foto: Kjartan Bjelland.
Nye SOS Rasisme var ikke veldig fornøyd med hvordan politiet hadde formulert den ikke-fysiske sperringen på torvet. Seks politifolk og to politihunder, klarte imidlertid å holde demonstrantene i sjakk. Foto: Vegard Nekstad. Nye SOS Rasisme var ikke veldig fornøyd med hvordan politiet hadde formulert den ikke-fysiske sperringen på torvet. Seks politifolk og to politihunder, klarte imidlertid å holde demonstrantene i sjakk. Foto: Vegard Nekstad.
SIAN-leder Arne Tumyr. Foto: Kjartan Bjelland. SIAN-leder Arne Tumyr. Foto: Kjartan Bjelland.
SIAN-leder Arne Tumyr (t.v.) mener at Islam er en trussel mot frihet, religionsfrihet, ytringsfrihet og demokrati. Foto: Kjartan Bjelland. SIAN-leder Arne Tumyr (t.v.) mener at Islam er en trussel mot frihet, religionsfrihet, ytringsfrihet og demokrati. Foto: Kjartan Bjelland.
Foto: Kjartan Bjelland. Foto: Kjartan Bjelland.
Publisert:
Oppdatert:
 1. AUF
 2. Pegida

Politiet overvåker Pegida-demonstrasjon

Mange har meldt at de vil demonstrere mot Pegida på torvet klokka 18 mandag kveld. Aktørene håper på en rolig demonstrasjon.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Gikk i demonstrasjonstog mot økte privatist-avgifter
  7 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Lars Berrum: – Ble kidnappet på fylla i Marokko
  7 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Slutter med politikken for å satse på musikken
  4 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Kjendiskomiker om rutebilstasjonen: – Morsomt at det ser ut som det ikke har skjedd noe med stedet siden 1978
  7 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Utdanningsmesse: – Bra at de viser fram hvilke muligheter vi har
  7 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Vi ble med byens voktere på jobb
  7 ÅR SIDEN