Julekalender fra UiS får internasjonal oppmerksomhet

Er du blant dem som synes at realfag er litt så som så? Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet på UiS kan tenne gløden, og kanskje til og med gi deg julestemning på kjøpet.

Publisert:
Magne Sydnes og Inge Christ eksperimenterer deg i akademisk julestemning.

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra lærer Christ(us) om at hele campus skulle fascineres i hopetall.

Noe i den duren...

Fra papir til levende bilder

Inge Christ har undervist i naturfagene på UiS siden lenge før vi hadde Snapchat og Black friday i Stavanger. De siste årene har forelesningene på senhøsten blitt organisert som en julekalender.

– Det er en kul måte å strukturere undervisningen på, og som jeg har fått gode tilbakemeldinger på, forteller Christ.

LES MER:

To nye masterprogram til UiS

Strategi-avdelingen på fakultetet fikk nyss i den kreative vrien, og i 2015 ble det papir-kalender av ideen. Så ble det video. I år blir det julekalender, volum fire.

Faglig begeistring, lokalt og internasjonalt

Universitetslektoren har gjennom skolelaboratoriet reist rundt til skoler og barnehager og utført forsøk. Utradisjonell undervisning skaper faglig glød, skal vi tro Christ.

Sydnes og Christ finner på vitenskapelige sprell.

– Vi får mye tilbakemeldinger på at forsøkene skaper en faglig begeistring. Det er kjekt å bli inspirert, med en mindre sid-rumpa undervisning, smiler den fjåge lektoren.

Video-forsøkene til Christ og makker Magne Sydnes har spredd seg langt utenfor kommunegrensene.

– Videoene er spredd til Europa og USA. American Chemical Society kommer til å publisere kalenderen i år, beretter Christ.

– Julekalender i internasjonalt format?

– Ja, nå har vi tekstet episodene også.

Lavt budsjett, høye forhåpninger

Videoene fra kalenderen produseres lokalt og har et lavt budsjett, men høy faktor av både læringsutbytte og humør.

– Magne Sydnes er dekan på fakultetet, som jo er en seriøs stilling. Det blir mye lått og løye, og både kollegaer og studenter får øynene opp for at dette er en god måte å promotere fagene på, forteller Christ.

Ting på gang.

Kur for realfags-skrekk

Universitets-lektoren som blant annet har gjesteforelesninger på NASA sin spacecamp i Tyrkia på merittlisten forteller at han allerede er i gang med å planlegge neste års utgave av julekalenderen.

– Mange går trøtte og leie av skole, men disse enkle forsøkene kan tenne gløden. Mange lærere bruker kalenderen på starten av skoledagen, og vi ser også at en del barn kopierer oss og lager videoer med telefonen selv.

Det fins liten tvil om at Christ og Sydnes har mestret kunsten å begeistre sitt publikum. Forleden skulle Christ avholde kjemi-kurs for lærere i regionen. 21 personer var påmeldt.

– 27 møtte opp, gliser han.

Publisert:

Vil inndra skjenkebevillingen til BAR Social Eating

Risikerer å miste bevillingen i en uke. Utestedet prøver å redde seg inn med å få omgjort to prikker som ble tildelt for ett år siden.

Publisert: