Isra Zariat: – To av tilfellene av jomfrusjekk skjedde på Sørlandet

Sørlendingen Isra Zariat (25) fronter debatten om minoritetsjenters seksualitet i Norge. Det har gjort at hun nå er nominert til Skamløsprisen.

Oppdatert:
Sørlendingen Isra Zariat (25) har skapt en nasjonal debatt om jomfrusjekk. Hun er muslim og har pakistanske foreldre. Foto: Privat/NTB Scanpix

Isra Zariat (25), som er oppvokst i Arendal med pakistanske foreldre, er nominert til Skamløsprisen, som deles ut i Kristiansand under Protestfestivalen torsdag. Bakgrunnen for nominasjonen stammer fra mars, da hun skrev innlegget norske feministers største svik.

– Jeg føler jeg allerede har fått en pris, for det å bare være nominert anser jeg som en stor pris! Det er utrolig, sier Zariat til KRSby.

Men dette er langt i fra den eneste debatten som Arendalsjenta har skapt i år. Denne uka har Zariat vært omtalt av landets største aviser, etter at hun starten debatten om jomfrusjekk.

– Sist uke skrev jeg en kronikk om norske leger som utfører jomfrusjekk på mindreårige jenter, og at det bør dukke opp et lovverk som hindrer dette. Saken er blitt tatt opp helt til politisk nivå, og det er masse debatt om dette. Til og med helseministeren har engasjert seg, i tillegg til landets leger og helsepersonell. Det er utrolig mye som skjer på én gang.

LES OGSÅ: Vilde «kidnappet» Karoline. Nå er de lagvenninner i Vipers!

Jomfrusjekk på Sørlandet

Isra Zariat har flere muslimske venninner som har blitt utsatt for jomfrusjekk av norske leger. Foto: Illustrasjonsbilde/NTB Scanpix Isra Zariat har flere muslimske venninner som har blitt utsatt for jomfrusjekk av norske leger. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

I kronikken Rystende jomfrusjekk , som er blitt heftig debattert på NRK Ytring, skriver Zariat følgende:

«Norske leger er med på å kontrollere unge minoritetsjenters seksualitet dersom de sier ja til å sjekke om hun har jomfruhinnen i behold. Forestill deg at du er tolv år. Du elsker dans, karate og basket. Du beveger deg som Michael Jackson, du har sveisen til Bruce Lee, og du vil fly som Michael «Air» Jordan.Men faren din hindrer deg, for han har hørt at man kan miste jomfruhinnen ved fysisk aktivitet. Han er livredd for at du vil mangle den når du gifter deg, for gjør du det, betyr det slutten.»

Zariat er selv muslim, og har flere muslimske venninner som har vært utsatt for jomfrusjekk av norske leger.

– To av tilfellene jeg kjenner til skjedde på Sørlandet. Jeg har også pratet med en som jobber i kommunen som vet om tilfeller i Agder. Jeg kjenner også til jenter som har blitt truet med å bli tatt med til legen. Det er forferdelig, og vi er nødt til å iverksette tiltak! Derfor er jeg nå glad for at debatten skaper engasjement!

Per dags dato er denne type legesjekk lovlig i Norge. Hun håper at denne debatten vil forandre på dette.

– Jeg håper helseministeren kommer med konkrete tiltak og et lovverk som gjør det ulovlig for helsepersonell å undersøke om mindreårige jenter er jomfru. Jenter spør etter hjelp nesten ukentlig! Det kom frem i VG fra Klara Klok.

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Malin Jacob: – Slik blir du mer miljøvennlig!

Bryter tabuer

Zariat har belyst flere tabubelagte områder rundt det å være muslim. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Zariat har belyst flere tabubelagte områder rundt det å være muslim. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Tidligere har Zariat skrevet om skeive muslimer, og hennes personlige valg om å ikke bære hodeplagg. Det har ført til hundrevis av kommentarer, både fra nettroll, motstandere og fra folk som støtter henne.

– Jeg har opplevd negative kommentarer, men de gode kommentarene veier tyngst, og da velger jeg å legge vekt på det!

– Får du støtte fra muslimske venner i debatten om jomfrusjekk?

– I debatten om jomfrusjekk er det ingen som har sagt noe vondt. Det har bare skapt enormt mye engasjement!

Og engasjement har hun lyst å skape mer av fremover. Zariat har flere planer for fremtiden.

– Jeg ønsker å bli en gravejournalist eller eventuelt forsker. Jeg jobber hardt for å få det til. Jeg holder også på med et kunstprosjekt. Jeg ønsker også å lytte til unge minoritetsjenter og gutter som sliter.En gang i fremtiden vil jeg også åpne et ungdomssenter, hvor unge kan prate og få råd- og veiledning gratis.

I skrivende stund er hun fast spaltist i radioprogrammet Ytring på P2.

_**LES OGSÅ:

LES MER:

Lena (20) fra Møvik er på et ganske så spesielt oppdrag i Latin-Amerika

– Hun er absolutt med på å fjerne skam

Maria Røsok er daglig leder i Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn Maria Røsok er daglig leder i Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn

Maria Røsok er en av jurymedlemmene til Skamløsprisen, som deles ut av Sex og Samfunn, som er Norges største senter for seksuell- og reproduktiv helse og rettigheter. Hun mener Zarat er en svært viktig stemme i 2016.

– Isra Zariat tar opp viktige temaer som blant annet barneekteskap, feminisme, æresdrap og sist men ikke minst: myten om jomfruhinnen og leger som utfører jomfrusjekk. Hun tar opp disse spørsmålene på en god, ryddig og troverdig måte. Hun stiller spørsmål der andre tier, og hun er absolutt med på å fjerne skam med sin modige og tydelige stemme, sier Røsok til KRSby.

Publisert:
Oppdatert:

De opplever hets og hverdagsrasisme: – Han mente jeg hadde kjøpt meg inn i landet med sex

Krizza Elisabeth Vandli (21) blir beskyldt på sosiale medier for å ha byttet sex mot oppholdstillatelse i Norge. Karar Al-Mafraje (25) ser seg lei av fordommer. Mens Tooba Khokhar (26) aldri føler seg «norsk nok». Slik opplever unge med minoritetsbakgrunn hverdagsrasisme.

Oppdatert: