Aktuelt

Anja (21) sikret Stavanger en ny juletradisjon som 5-åring, men nå er hun egentlig lei hele jula

Som femåring var det store ønsket å se at Ullandhaugtårnet ble forvandlet til et ekte juletre. I dag er ikke jula like viktig lenger, men engasjementet for samfunnet har aldri forsvunnet.

Publisert:
 • Ingunn Walderhaug

– Alle fedre burde ta sine døtre seriøst når de kommer med ideer, sier Anja Ariel Tørnes Brekke (21) fra Stavanger. FOTO: Gyro F. Fjermedal

– For å være helt ærlig er jeg ikke sånn dødsfan av jul. Jeg har egentlig prøvd å få med meg minst mulig, sier Anja Ariel Tørnes Brekke (21).

Hun er hjernen bak julelysene som hvert år pryder Ullandhaugtårnet. En tradisjon som mange - veldig mange - setter pris på.

For Brekke selv, er ikke desemberhøytiden like viktig lenger.

– I fjor reiste jeg til India. Det å ha det hyggelig med familien, som skal være det triveligste, synes jeg ofte det blir så krampaktig. “Nå skal vi sitte og kose oss – og hvis du ikke koser deg, så skal du skamme deg”. Som barn synes jeg sikkert det var kjekt, men så har det blitt mindre stas, sier hun.

Følg Byas.no på Facebook!

 • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

– Jeg ble litt skuffet da det bare var lys i tårnet

I år reiser hun sammen med familien for å besøke broren i Australia. Det passer godt, for Anja har en særs travel hverdag.

Som generalsekretær i Rød Ungdom forsvinner sommerferiene ofte i leir og valgkamp. Da er det desto viktigere å slappe av i jula.

Engasjementet har hun hatt siden hun var liten. Som femåring ville hun så gjerne at Ullandhaugtårnet skulle forvandles til et stort juletre i juletidene. Hun fikk hjelp av sin far og sendte et brev til ordføreren. 

– Det hadde noen lys fra før av. Jeg så for meg at det skulle bli grønt og faktisk bli et juletre, så jeg ble litt skuffet da det bare var lys i tårnet, meddeler hun.

Men lys ble det i hvert fall. Og mange i byen gleder seg over det.

– Jeg føler at de fleste kan den historien om den fem år gamle jenta som kom på dette. Men de vet ikke nødvendigvis at det var meg. En gang jeg satt på bussen fra sentrum til Ullandhaug opplevde jeg at det satt noen på siden av meg og snakket om historien, ler hun.

– Jeg er glad i juletreet mitt. Ja, det føles som mitt.

Ullandhaugtårnet har blitt dekorert med lys de siste 16 årene. Det hele startet med at Brekke, som da var 5 år gammel, sendte ordføreren et brev. FOTO: Jonas Haarr Friestad

Ønsker å sette fokus på kjønnsroller

Både før og etter "Ullandhaugtreet" har Anja vært svært samfunnsengasjert.

Og valgkampen, som har tatt opp mye tid i 2017, ser hun på som en suksess. 

Det har vært en høst med viktige seire for Rød ungdom og Rødt. Bjørnar Moxnes har kommet inn på Stortinget og ungdomspartiet har fått 250 nye medlemmer.

– Det føles veldig godt å gå ut av 2017 og føle at vi har nådd mange av våre mål, sier hun.

Spesielt har #metoo-kampanjen vært viktig for ungdomspolitikeren. Hun håper at ballen ruller videre inn i det nye året og at det ikke forblir med en klapp på skulderen til de som har stått fram med sine historier.

– Det perspektivet som mangler i debatten er spørsmålet rundt kjønnsroller. Det har vi fokusert lite på. At jenter blir oppdratt til en rolle der de ikke skal ta initiativ, mens gutter blir oppfordret til å ta initiativ, gjør at grensesetting blir vanskelig. Kjønnsroller skaper mye av problemet i utgangspunktet, mener hun.

– Du kan endre andre ting enn deg selv

Hennes eget initivativ som femåring ble tatt seriøst. Hun håper alle fedre gjør som hennes egen – og hører på sine døtres ideer.

– Det har hatt noe å si, at en sånn idé kan bli tatt seriøst – det å bli tatt politisk seriøst på et litt tullete forslag.

For også de yngste har påvirkningskraft. Først og fremst mener Anja at et medlemsskap i Rød ungdom er en god plass å starte. Men det er selvsagt ikke for alle.

– Det aller viktigste er at mange unge i dag fokuserer og har hovedprosjektet innover. Det er vannvittig sunt å rette fokuset utover. Enten det gjelder å bli dritgod i fotball eller håndball eller i politikk. Du kan endre andre ting enn deg selv, det er et godt tips, avslutter hun.

Publisert:
 1. Jul
 2. Politikk
 3. Ungdom
 4. Stavanger

2017 oppsummert: Disse sakene ble mest lest i desember

Restauranter som åpnet, restauranter som stengte, og hjernen bak julebelysningen på Ullandhaugtårnet, som nå er lei av hele jula.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Seksuell trakassering: Ida Ariel (24) ble så provosert at hun bestemte seg for å gjøre noe med det
  2 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT
  Pastabakeriet gjenåpner i Sandnes og flørter med Stavanger
  4 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Det du ser på som skrot, er små skatter for Marthe
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Her vil Lervig bygge nytt bryggeri og opplevelsessenter til 300 millioner
  3 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Har du, eller trenger du, en hjelpende hånd i jula?
  4 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  I Oslo strakk køen seg rundt kvartalet. Nå kommer showet til Stavanger!
  4 ÅR SIDEN