Palmesus planlegger «palmecruise»

Et cruiseskip kan hente festivalgjester i Oslo neste år, og frakte dem til Kristiansand.

Publisert:
Palmesus jobber med å leie inn et cruiseskip til neste års festival. Montasje: Reidar Kollstad/Thomas Hegna

– Det handler om at vi trenger flere overnattingsplasser i Kristiansand. Nå er det rundt 1550 hotellrom i byen, og vi har 15.000 gjester innom festivalen hver dag. Mange skaffer privat overnatting i stedet, men vi ser helt klart potensialet i å kunne hyre inn et cruiseskip, sier festivalsjef Leif Fosselie.

Palmesus jobber nå aktivt med å leie inn et cruiseskip til neste års festival. På grunn av regler om cruiseskipdrift innad i Norge vil skipet måtte legge til kai i en utenlandsk by.

– Jeg synes dette er imponerende. Det festivalen gjør er fantastisk bra (…) Palmesus er en pådriver for å få byen på kartet.

– Det er kun Hurtigruta som har lov til å drive cruiseskip-virksomhet innenlands, så hvis vi skal ha et cruiseskip må det innom en utenlandsk havn i tillegg. Et drømmescenario for oss er at skipet kan plukke opp gjester der de bor, men det er mer realistisk å ha et felles oppmøtepunkt, for så å seile innom flere havner og ende opp i Kristiansand under Palmesus.

LES MER:

Årets første Palmesus-slipp er klart!

LES MER:

Palmesus: – Kan være at det kommer flere billetter i salg

Det er planer om å hente inn et stort cruiseskip, slik som Costa Favolosa. Dette skipet har 1500 lugarer, men Palmesus vil ha minst 1800. Foto: Reidar Kollstad

Svindyrt

Fosselie vil ikke ut med eksakt hvor mye det vil koste å leie et svært cruiseskip, men forsikrer at det er over gjennomsnittet dyrt.

– Jeg vil ikke anbefale å leie et cruiseskip, det koster mangfoldige millioner. Vi ser på muligheten for å leie et skip i fem eller sju dager, mindre enn det er ikke mulig. Det er kanskje ikke den mest lukrative ideen vi har hatt, men definitivt den gøyeste. Folkene i havna er positive til ideen, og det er positivt å få enda et cruiseskip til kai om sommeren.

Assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt tilbyr Palmesus all hjelp de trenger for å få planene i havn.

– Jeg synes dette er imponerende. Det festivalen gjør er fantastisk bra, og er det noe Kristiansand Havn kan gjøre for å legge til rette for et slikt cruiseanløp så står vi til disposisjon. Vår oppgave som havn er jo nettopp å legge til rette for andres næring med vår infrastruktur. Palmesus er en pådriver for å få byen på kartet, sier Granfeldt.

Innen neste sommer skal det bygges en ny cruisekai på utsiden av Lagmannsholmen, som kan ta imot cruiseskip på over 300 meter. Kommer det flere cruiseskip til byen på likt kan det også plasseres skip på Shellkaia, inne i konteinerhavna eller i Vige.

LES MER:

Sånn skal du oppføre deg på konsert

30\.000 mennesker festet på Palmesus i 2016. Foto: Thomas Hegna

Minst 1800 lugarer

Til årets festival har Palmesus også utvidet Bystranda med 10-12 meter, slik den var da den først ble etablert på 90-tallet. På bakgrunn av utvidelsen har de søkt om å få utvide antall publikummere fra 15.000 om dagen til 17.500. Blir dette godkjent

LES MER:

kan det bli solgt nye billetter til årets festival

, og totaltallet på besøkende kan gå opp til 35.000 personer.

– Hvor stort cruiseskip ser dere for dere?

– Vi har sett på alt fra de største cruiseskipene til de som har rundt 1800 lugarer. Tanken er å ha en mulighet for underholdning om bord underveis. For å få dette til neste år må vi egentlig bestille ting så fort som mulig, og det er fortsatt ikke sikkert at det i det hele tatt blir noe av, sier Fosselie.

Heidi Sørvig er daglig leder av Usus (tidligere Visit Sørlandet), og jobber med bedrifter i reiselivsnæring, opplevelsesnæringen og kulturnæringen på Sørlandet og i Telemark. Hun sier cruiseskip-planene er et logisk steg videre.

LES MER:

Stian (26) ble norgesmester med denne spesielle drinken

Årets festival ble utsolgt på under én uke. Foto: Thomas Hegna

– God løsning

– Overnatting er en knapp faktor i forhold til videre vekst for festivalen. Da er det en god løsning å tenke på fleksibel kapasitet for det behovet som er når festivalen arrangeres. Gjennom året så er det i Palmesus-helga at prisene er høyest hos hotellene, og etterspørselen er større enn kapasiteten.

Ifølge Sørvig kan planene gi positive ringvirkninger for hele byen.

– Det er en spennende og riktig måte å tenke på. Det vil komme hele byen til gode, med økt omsetning og bedre grunnlag for den eksisterende hotellkapasiteten, sier hun.

Palmesus slapp for to uker siden nyheten om at

LES MER:

Zara Larsson kommer til årets festival.

I fjor spilte totalt 22 artister og grupper på festivalen, og flere artister til årets festival vil bli sluppet i månedene frem mot sommeren.

Publisert:

Palmesus: – Kan være at det kommer flere billetter i salg

Strandfestivalen har utvidet Bystranda med flere lass med sand, og har søkt om å få plass til flere folk til årets festival.

Publisert: