Her er russeknutene politiet er skeptisk til

Men russen får også skryt! Politiet i Stavanger har gått gjennom de lokale russeknutene.

Oppdatert:
Russetiden er i gang, men loven gjelder også for de som skal feire at 13 år med skole snart er over. Politiet har tatt en gjennomgang av knutene til Stavanger-russen. Her fra fjorårets 17. mai-feiring i Stavanger.

På fredag publiserte Byas russeknutene for Stavanger.

Den lange lista tar for seg 176 oppgaver som russen kan bryne seg på i løpet av en måned, men ikke alle faller i like god jord hos politiet.

Byas har vært i kontakt med leder ved forebyggende avsnitt i Stavanger, Kathrine Sæland Rotseth.

I en e-post forteller hun hvilke knuter politiet er skeptisk til. Leder av Hovedstyret i Stavanger og russepresident ved Hetland videregående skole, Simon Belay, får kommentere punktene.

Følg Byas.no på Facebook!

Leder ved forebyggende avsnitt i Stavanger, Kathrine Sæland Rotseth.

1. Sex

«Generelt er politiet skeptisk til russeknuter som omhandler sex, da dette kan medføre uønskede seksuelle handlinger, gruppepress til gjøre seksuelle handlinger og et press til å gjøre ting de egentlig ikke har lyst til og som de angrer på i etterkant», skriver Rotseth.

– Dette har vi forståelse for. Tidligere fantes det knuter som handlet om å ha sex med en første- eller andreklassing. Disse er nå borte og knutene gjelder kun russen selv. Sexknutene følger et eget knutereglement, her kommer det tydelig fram at alt skal skje frivillig, sier Belay.

2. Terrorlister

«Terrorlister, det å bortføre andre personer mot sin vilje er kidnapping og ulovlig. Flere yngre er redde for å bli kidnappet av russen og gruer seg for å gå på skolen i denne perioden», skriver Rotseth i politiet.

– Dette skal ikke ramme tilfeldige personer. Folk skal ikke gå rundt og være redde for at folk skal ta dem. Dersom dette skjer, vil det gjelde folk som har et nært forhold til flere russ og som er inneforstått med at noe kan komme til å skje, som en søster eller bror, sier Belay.

– Men det er likevel ulovlig?

– Personene skal bli spurt om det går fint og at de har det greit. Dersom de sier nei, skal personene bli sluppet fri, sier Belay.

– Det tror du de blir?

– Ja, det skal de bli. Vi kjenner også på frykten av en eventuell anmeldelse eller et erstatningskrav, sier russepresidenten.

Leder av Hovedstyret i Stavanger og russepresident ved Hetland videregående skole, Simon Belay.

3. Oppfordring til vold

«Å bite en førsteklassing er å oppfordre til vold, som er ulovlig», skriver Rotseth i politiet.

– Dette gjør du ikke på hvem som helst. En slik handling vil kun gjelde personer som russen kjenner godt og som han eller hun vet kan ta dette som en spøk, forklarer Belay.

4. Blotting og drikking

«Drikking på offentlig sted er ulovlig, det samme er nakenhet på offentlig sted som anses som blotting», skriver Rotseth i e-posten.

– Vi har tydelig markert knutene som kan komme i konflikt med loven. Blant annet står det på knuten som gjelder å springe naken rundt skolen at dette kan bli tatt for å være blotting, sier Belay.

– Når dere har med slike knuter, legger dere ikke opp til at folk kan havne i ganske kjipe situasjoner?

– Nei, det føler vi ikke. Den som utfører knuten har et ansvar om å passe på publikumet sitt og ta en selvstendig vurdering på om dette er greit å gjøre, sier russepresidenten.

Satt sammen av knutesjefer

Belay forteller at russeknutene gjelder for alle videregående skoler i Stavanger, i tillegg til Sola videregående skole.

I hovedstyret er det to knutesjefer som har satt sammen knutene og sendt disse ut på høring til stavangerdistriktets 13 russepresidenter.

– Da har vi diskutert om knutene er greie eller går for langt. I prosessen har vi også snakket med presidenter om hvilke knuter som har ført til problemer tidligere og vi har bedt politiet om tips, sier russepresidenten.

– Så politiet gjennom knutene før de ble godkjent?

– Nei, det gjorde de ikke, sier Belay.

Skryt

I e-posten fra politiet får russen også skryt. Rotseth i forebyggende avsnitt lister blant annet opp disse knutene:

  • Holde seg unna vold
  • Innsamlingsaksjon
  • Hjelpe en gammel person
  • Plukke søppel
  • Fest «NEI er NEI. Voldtekt = Sex uten samtykke»-strykemerket på russebuksa/dressen din.
  • Donere penger til et godt formål

– Dette er hyggelig! Russetiden handler om å ha det gøy, både for de som er russ og de som ikke er russ. Derfor ønsker vi gjerne at folk som har noe på hjertet, eller er misfornøyde, tar kontakt med oss. Vi er ikke farlige, alle skoler har en representant det går an å snakke med, sier Belay.

MER FRA BYAS:

Bruker over millionen på russebuss: – Mange synes det er rart å begynne så tidlig, men det er det som kreves.

Joachim (23) fra Stavanger har en ganske spesiell NM-tittel

Jørn har i hele sitt yrkesaktive liv levd av å prate

Kun fire personer bor på denne øya. Bjørn fra Våland er en av dem.

Publisert:
Oppdatert:

Vegvesenet sier nei til nakenløp og sex i rundkjøringer

Veidirektør Terje Moe Gustavsen mener russefeiringen er fortjent, men fraråder sterkt å ta knuter ved å ha sex i en rundkjøring eller å løpe naken over bruer.

Oppdatert: