Aktuelt

Universitetet har fått egen vindturbin

Den ti meter høye vindmøllen ble løftet på plass onsdag. Den skal brukes til forskning.

Publisert:
 • Ane Ommundsen

Studentboligene Mybox som ligger på campus, gjøres nå om til et energilaboratorium. FOTO: Pål Christensen

– Tanken bak dette er å få et laboratorium for forskning på fornybar energi. Vi har fått solceller på vegger og tak, og nå kommer denne vindturbinen også, sier prosjektleder Helleik Syse.

Studiebarometeret for 2019 viser nemlig at fornybar energi er bransjen som fenger flest norske studenter, og hele 73 prosent av teknologistudentene vil jobbe med å omstille Norge.

– Vi legger godt merke til at studentene på universitetet etterspør studier og oppgaver som handler om fornybar energi, forteller Syse.

Studentboliger blir laboratorium

Studentboligene Mybox som ligger på campus, gjøres nå om til et energilaboratorium. Tanken er at forskere skal bo i boligen, og at strømmen fra solcellene og vindturbinen skal forsyne laboratoriet med strøm.

I tillegg til forskere og studenter, skal to doktorgradstipendiater være tett knyttet opp mot prosjektet. FOTO: Pål Christensen

– På denne måten kan de gjennom året se hvor mye energi som produseres fra vindturbinen og solcellene, og se sammenhengen mellom forskjellige fornybare energikilder, sier Syse.

Harald Røstvik er pioner innenfor solenergi, og mener at det blir interessant å se på samspillet mellom vind og sol.

– I Norge har vi relativt lav energiproduksjon fra solceller i de månedene strømforbruket er høyest. Kombinasjonen solceller og vindmølle vil sikre en jevnere energiproduksjon gjennom året, sier han.

Mange involverte

Prosjektleder Syse kan forteller videre at det som er vel så viktig som energien som produseres, er dataene som samles inn.

– Dette vil kunne legge grunnlaget for en rekke spennende studentoppgaver, forskningsprosjekter og samarbeidsprosjekter med industrien og det offentlige, sier han.

I tillegg til forskere og studenter, skal to doktorgradstipendiater være tett knyttet opp mot prosjektet. En av dem er Trond-Ola Hågbo som forsker på urban vind.

– Vi skal utvikle bedre modeller for vindstrømning i urbane strøk. Det at vi har en vindturbin på campus i tillegg til avansert vindmåleutstyr gjør at vi kan kalibrere modellene våre og sikre at de stemmer med virkeligheten. Vindmølledesignet er også spesielt og ble valgt for å minimere støy og å kunne utnytte den turbulente vinden i området, sier han i en pressemelding.

Universitetet i Stavanger har et mål om å bygge opp forskning på fornybar energi, og det nye laboratoriet blir et steg på veien.

– Alle vi som er involvert gleder oss veldig til å ta det i bruk og se hva det kan gjøre for forskningen på fornybar energi på universitetet, avslutter Syse.

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Energi
 3. Strøm
 4. Solenergi

Nå skal det bygges nye studentboliger på Ullandhaug

Ved studiestart 2020 kan du som student flytte inn i en av 160 splitter nye studentboliger på Ullandhaug. Vil gjøre mye med studentmiljøet på campus, tror daglig leder i SiS Bolig.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  På eksklusiv liste: – Utrolig stas å være nominert
  19 DAGER SIDEN
 2. AKTUELT
  Store endringer på campus Ullandhaug: – Vi bygger for fremtiden
  1 MÅNED SIDEN
 3. KULTUR
  Marthe (19) fikk flytte inn i splitter ny studentbolig på Gosen
  2 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Dette er de mest populære studiene ved UiS
  6 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  Lager 157 åpner snart i Sandnes: – Burde ikke være lov!
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Planene gikk i vasken for Lizelle og 240 andre UiS-studenter
  5 MÅNEDER SIDEN