Aktuelt

Fastlege om fraværsgrensa: - Jeg bruker opp tid som kunne gått til pasienter som trenger meg mer

– Fraværsgrensa skaper klasseskille mellom elevene, sier elever på Stavanger Katedralskole. Leger er frustrerte over at fraværsgrensa går utover kapasiteten deres.

Publisert:
 • Sondre Sundfør

Jan Robert Johannessen, som er leder for Rogaland legeforening, forteller at det er synd at ordningen med fraværsgrensa stjeler ressurser fra fastleger. FOTO: Jarle Aasland

TV2 skrev mandag en artikkel om fastlegen Kaveh Rashidi, som skrev et innlegg på Twitter om at fraværsgrensa fører til at han ikke får tid til pasienter som virkelig trenger hjelp.

Rashidi skriver: «Det pasienten trenger mest er hvile, det er jo nettopp derfor han/hun ikke er på skolen. Derfor er det uheldig for helsa at han/hun må stresse med å få tak i legeerklæring. I tillegg koster det penger og tid».

Om konsultasjonen med pasienter som kun ber om legeattest skriver han: «Og hva er egentlig min rolle, som lege? Strengt tatt gjør jeg ingenting ved dagens konsultasjon som man trenger en lege til å gjøre. Jeg bruker opp tid som kunne ha gått til pasienter som trenger mer, og som trenger meg for det jeg egentlig er god på: Å være lege».

I tillegg skriver han at foreldrene har et langt bedre grunnlag for å si om pasienten burde gå på skolen, eller holde seg hjemme.

LES MER:

– Folk kommer syke på skolen hele tiden

Går utover kapasiteten til legene

Jan Robert Johannessen, leder for Rogaland legeforening, er enig i at fraværsgrensa skaper problemer.

– Problemet her er jo at staten har funnet ut at man skal få erklæring for at man må sitte hjemme. Når elevene kommer til legen med ting som kan gå over av seg selv, og som ikke trenger behandling fra lege, går dette utover kapasiteten. Det er synd at vi skal holde på sånn, og ikke bare la mennesker som trenger litt hvile for å bli friske, bli friske av seg selv, sier Johannessen.

Han sier at det er vanskelig å prioritere hvem som får time raskest, men at legen sørger for at de som trenger det mest får hjelp raskest. Likevel synes han at det er synd at legeattester til elever som egentlig bare kunne blitt hjemme, stjeler ressurser fra fastlegene.

– Noen ganger skjer det at andre ting blir nedprioritert, og dette er ganske uheldig. Fraværsattester er jo ikke det vi prioriterer, men det at flere elever må få legeattest for lette forkjølelser, er med på å øke arbeidsmengden for legene, og den er jo allerede altfor stor, forteller Johannessen.

LES MER:

- Vi burde ikke straffes fordi vi vil ta lappen

Må finne grunnen til fraværet

Johannessen sier at istedenfor å bare fokusere på å få ned fraværet, burde staten heller konsentrert seg om å finne grunnen til at elevene ikke går på skolen.

– Politikerne burde gått inn og sett hvorfor elevene ikke møter opp, og gjøre noe med det grunnleggende problemet, istedenfor å bare redusere fraværet. Oppmøtet på skolene har jo økt grunnet fraværsgrensa, men antallet elever som stryker, er fortsatt det samme. Løsningen med fraværsgrensa har bare skapt mer jobb for helsevesenet, og jeg mener politikerne har kommet med en lettvint løsning, istedenfor å gjøre selve skolen bedre, forteller Johannessen.

(Der Johannessen sier at oppmøtet har økt, men at antallet som stryker har gått marginalt ned, henviser han til artikkelen på TV2).

LES MER:

– Det har vært veldig overveldende

– Skaper klasseforskjeller

Elevene Einar R. Hildonen, Sondre Håland, Hedda S. Berggraf og Aline Høie går i 2. klasse på Stavanger katedralskole. De sier at fraværsgrensen nærmest skaper klasseforskjeller mellom elevene, fordi noen ikke har råd til å gå til legen så ofte.

– Det gjør at skolen ikke blir gratis, og for dem som ikke har råd til å gå til legen så ofte, skaper dette klasseforskjeller. Jeg har kommet på skolen når jeg har vært syk flere ganger, fordi det blir for dyrt å gå til legen hver gang. Hvis ordningen skulle vært bedre så burde staten i alle fall dekke utgiftene som disse legebesøkene fører til, forteller Hedda S. Berggraf til Aftenbladet.

Om Twitter-innlegget til lege Kaveh Rashidi, sier de at det er sant det han skriver.

– Det er sant at leger bruker unødvendig tid på elever som bare kunne holdt seg hjemme og blitt friske. I fjor kunne lærerne våre bare sende oss hjem hvis vi ble syke, men nå kan de heller ikke det. I tillegg er det jo ganske dumt at hvis noen av oss blir syke, med for eksempel spysyken, så må vi gå til legen og smitte andre som kommer til legekontoret, sier de.

De mener at skolen følger bra opp elever med kroniske sykdommer, og at skolen deres ikke gjør en dårlig jobb når det kommer til dette.

Einar R. Hildonen, Sondre Håland, Hedda S. Berggraf og Aline Høie går i 2. klasse på musikk, dans og drama linjen på Stavanger katedralskole. FOTO: Sondre Sundfør

Kjent problemstilling

Randi Hummervoll, som er seksjonssjef i seksjon for opplæring i skole i Rogaland fylkeskommune, sier at dette har vært en kjent problemstilling siden fraværsgrensa ble innført i 2016.

– Denne problemstillingen har jevnlig vært oppe siden 2016, og ble også kommentert i evalueringsrapporten 2017 som en av utfordringene ved fraværsgrensa. De nasjonale retningslinjene for fraværsgrensa krever at fraværet utover ti prosent skal kunne dokumenteres, sier Hummervoll.

– Trenger ikke dokumentasjon fra første time

Hun forteller at det har kommet et rundskriv fra Udir (Utdanningsdirektoratet) om hvilke retningslinjer de skal ha. Disse rutinene gjelder for hele landet, og de forholder seg til dette, akkurat som alle andre, sier hun.

– Elever skal ikke komme på skolen hvis de er syke, og de trenger ikke å dokumentasjon fra første time. Det er når det begynner å bli mye fravær at elevene må begynne å dokumentere, hvis den nærmer seg grensa på ti prosent.

Følger opp elever

Om ordningen skaper pasientkøer, kan hun ikke si noe om, og sier at fraværsgrensa må behandles på sentralt hold, og ikke lokalt i Rogaland fylkeskommune.

På det som Johannessen sier, at skolene heller må jobbe med grunnen til at elever ikke kommer på skolen, istedenfor bare å redusere fraværet, svarer hun:

– Skolene våre gjør en stor jobb med å finne grunnen. Vi jobber jevnlig med elever som har et stort fravær. Da prøver skolene å finne grunnen til det store fraværet, og å hjelpe eleven med å få det bedre. Skolene tar kontakt med elever som har et høyt fravær, og følger dem opp med samtaler.

Publisert:
 1. Rogaland fylkeskommune
 2. Fraværsgrense
 3. Fastlegene
 4. Videregående skole
 5. Skole og utdanning

Skal ordne opp etter data-rot for elever som bytter skole

Siden skolestart har flere av elevene som nå går på Tangen stått uten nødvendig skoleutstyr, og har fryktet å måtte betale flere tusen for skole-pc og programvare. Nå sier Vest-Agder fylkeskommune at de skal ordne opp.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Nicolai (27) mistet faren til en overdose for 15 år siden. Nå har musikken blitt medisin
  2 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Livet med stomi: – De som får samme sykdommen tenker ofte at livet er slutt. Det stemmer ikke
  1 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Livet med stomi: – De som får samme sykdommen tenker ofte at livet er slutt. Det stemmer ikke
  1 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Her kan du følge Mablis direkte
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Er sommerværet over? Ja, mener ungdommene
  2 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Gikk tomme for fredagspass: – Vi solgte mer enn forventa
  2 ÅR SIDEN